Blog: Johan Geeroms

Heel de wereld is blij met onze boerenslimheid

2 Maart 2017 - Johan Geeroms

In de New Scientist, een tijdschrift over wetenschap, las ik een fascinerend artikel over een woestijnkas in Zuid-Australië: Sundrop Farm genaamd. In deze mega-kas wordt jaarlijks 17.000 ton tomaten geproduceerd. Op basis van alleen zonneschijn en zeewater. Dus geen grond, pesticiden, fossiele brandstoffen of grondwater.

Kilometerslange buizen voeren zeewater aan. Een installatie, aangedreven door zonne-energie, haalt het zout uit het water. Resultaat: genoeg zoetwater voor 180.000 tomatenplanten. Ook wordt het zeewater gebruikt om de kas te koelen. Alles bij elkaar een volledig zelfvoorzienend project. Kosten 200 miljoen dollar.

Een prachtig project maar je vraagt je wel af: waarom groenten produceren in de woestijn? Er zijn overal in de wereld ideale omstandigheden voor tomatenproductie. Alleen als de klimaatverandering dramatisch doorzet komen woenstijnkassen in beeld. Zou je denken.

Zonne-energie wordt opgewekt om eenvoudiger olie op te pompen

Bij de Westlandse kassenbouwer Kubo (Kuipers Bouw) moeten ze hier vast om glimlachen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van kassen voor tomaten, paprika's en bloemen, maar omdat Nederland maar beperkt in nieuwe kassen investeert ging het Westlandse bedrijf op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Zo kwam Kubo uiteindelijk bij zonnekassen terecht. In de uitgestrekte woestijn van het Arabische land Oman wordt een van de grootste zonne-energiecentrales ter wereld gebouwd. Het gaat om mega-grote kassen met daarin zonnepanelen. De kassen zijn nodig om beschadiging door stof te voorkomen. Er wordt 1 gigawatt (oftewel een miljard watt) aan energie opgewekt die weer wordt gebruikt om stoom te maken. Deze prachtige groene energie wordt in Oman vervolgens gebruikt om eenvoudiger olie(!) op te pompen. De omgekeerde wereld, zou je denken

De woestijn biedt onze agri-sector volop mogelijkheden. Farm Frites bijvoorbeeld is er al jaren actief. In hun zoektocht naar steeds betere rassen is de Santana-woestijnaardappel (geteeld in Egypte) niet meer weg te denken uit het assortiment. En ook voor onze melkveehouders is de woestijn niks nieuws meer. De Friese melkmachinedealer Farm Service levert al jaren melkstallen en -machines aan het Midden-Oosten.

Dankzij onze kennis liggen we een stap voor op de concurrentie

En ondertussen hebben we het in onze kleine landje maar druk met regels en normen vanwege mestoverschot, ruimtegebrek en stankoverlast. Je zou bijna vergeten hoe groot de toekomstmogelijkheden zijn wereldwijd dankzij onze innovatiekracht. Vorig jaar exporteerden we voor 9 miljard aan landbouwmaterialen, kennis en technologie. Zo'n 10 procent van onze totale agri- en food export. Een nieuw record!  

De woestijnlanden met hun olie die opraakt maken er steeds meer werk van om hun landbouw op te krikken want dan hoeven ze minder te importeren. En dan hebben we het wel over woestijnstallen met pakweg 130.000 koeien. Terwijl we in Nederland discussies voeren over bedrijven met 300 koeien. Kampen we op onze thuismarkt met een limiet op de groei, in de woestijnlanden is aan ruimte geen gebrek. Kortom, een mooie groeimarkt ligt voor het oprapen voor ondernemers die groot durven denken. De eerste slag hebben we al gewonnen: Dankzij onze technologische kennis liggen we al een stap voor op de concurrentie.

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden