Shutterstock

Opinie Johan Geeroms

Financieel moeras dreigt, trap niet in de coronaval

30 November 2020 - Johan Geeroms

Natuurlijk is het mooi dat er vaccins in aantocht zijn. Toch voel ik me geroepen om je te waarschuwen. Waar bedrijven tot voor kort vaste grond onder de voeten hadden, kunnen ze nu in een moeras terecht komen. Klanten en leveranciers die steady as a rock leken, kunnen er nu heel anders voorstaan.

Hoe de coronacrisis en de lockdowns uitpakken per bedrijf zie je niet aan de buitenkant. In korte tijd is de financiële gezondheid flink aangetast. Dat vraagt om alertheid. Ga niet uit van oude zekerheden, maar ben gezond wantrouwig en kijk kritisch naar je relaties. Door de noodstop van de wereldeconomie aan het begin van dit jaar, is het spook van betalingsachterstanden en plotselinge faillissementen weer helemaal terug.

Het coronavirus en de gevolgen hiervan hebben de cashflow van veel bedrijven aangetast. En dat gaat alleen maar verder. De crisis is nog lang niet voorbij: de pandemie is voorlopig nog niet onder controle. Het effect is breder dan je denkt. Het zijn niet alleen de sectoren die steeds weer genoemd worden (transport, horeca, entertainment, enzovoort). Wij zien in onze cijfers dat cashflow-problemen, betalingsachterstanden en dubieuze debiteuren steeds meer toenemen.

Niet alleen kleinere bedrijven kwetsbaar
En ook belangrijk: niet alleen de kleinere bedrijven zijn kwetsbaar, ook de allergrootste. Je denkt met een 'reus' zaken te doen en waant zich veilig, maar juist in die hoek vallen ook rake klappen. Jarenlang is er al een trend gaande dat er steeds meer grote concerns wereldwijd omvallen. En die trend is alleen maar versterkt.

Begin dit jaar waren er weliswaar hier en daar wat wolkjes aan de hemel, maar feitelijk draaide de wereldhandel nog steeds op volle toeren. Om vervolgens een knal te krijgen van -13%. Vanuit het 'niets'. De onverwachte, zeer brute omzetdaling heeft de solvabiliteit van veel bedrijven aangetast.

Daarbij speelt ook een domino-effect: bedrijf A krijgt te maken met facturen die te laat worden betaald, waardoor het zelf opeens in cash-problemen komt om de facturen van bedrijf B te betalen. Een probleem dat zich als een ondergrondse heidebrand uitbreidt. Hele waardeketens die plotseling in gevaar komen door het in gebreke blijven van één bedrijf.

4 tips ter protectie
De vraag is: hoe kun je jouw bedrijf beschermen? Het is goed om 4 zaken goed in de gaten te houden:
1. Efficiënt risicomanagementbeleid is nodig om de worst case scenario's te vermijden
2. Houd continu jouw cashflowpositie goed in de gaten
3. Ben op je hoede: controleer de kredietwaardigheid van jouw klant (ook als je al jaren samenwerkt).
4. Bereid je voor op het omgaan met betalingsachterstanden: investeer in efficiënte betalingsbewaking. Goed creditmanagement bied je bescherming tegen wanbetaling en plotselinge faillissementen.

Dankzij overheidssteun bleef de schade in 2020 nog enigszins beperkt. Wij voorzien voor 2021 een jaar met hoog risico. Steunpakketten gaan verflauwen en wij verwachten een recordaantal aan faillissementen. Bescherm je cashflow en je toekomstige groei.

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden