Shutterstock

Opinie Joost Derks

Dollarrust is schijn: wachten op koersschok

18 April 2019 - Joost Derks

De euro-dollarkoers is over de afgelopen maanden in wel heel rustig vaarwater beland. In het verleden volgde na zo'n stilte echter maar al te vaak een flinke storm.

Op valutamarkt eisten de koersschommelingen van het Britse pond bijna alle aandacht op. Dat heeft natuurlijk met name te maken met de onrust over een mogelijk harde brexit. Anderzijds speelde de opvallende rust in de andere delen van de valutawereld ook een rol. De Amerikaanse munt beweegt, ten opzichte van de euro, al meer dan een half jaar in de smalle bandbreedte van $1,118 tot $1,155. Echter, achter het ogenschijnlijk rustige koersverloop, gaat wel een wankel evenwicht schuil.

De waarde van een munt wordt vaak sterk beïnvloed door verwachtingen over de inflatie en het beleid van de centrale bank. Op basis daarvan zou je verwachten dat de dollar een stuk hoger kan staan. De Amerikaanse korte rente (2,5%) steekt namelijk gunstig af tegen die van de Europese Centrale Bank (0%). Als het over spaarrekeningen zou gaan, was de keuze snel gemaakt. Een ander argument voor de sterke dollar zijn de signalen dat de Europese groei afzwakt.

Fed onder druk
Terwijl een Europese renteverhoging nog ver weg is, lijkt in de Verenigde Staten de kans op een renteverlaging juist toe te nemen. Op economisch gebied is daar weinig aanleiding voor; de arbeidsmarkt is krap (met een werkloosheid van minder dan 4%), terwijl de lonen met gemiddeld meer dan 3% stijgen. De Amerikaanse president Donald Trump voert echter al enige tijd de druk op de Fed op. De economische impuls daarvan, zou hem goed uitkomen (met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar).

Trump overweegt naar verluidt zelfs om Jerome Powell, voorzitter van de Fed, te ontslaan. De onzekerheid over de onafhankelijkheid van de bank is voor China, Rusland en andere landen een aanleiding om hun dollarreserves om te zetten in goud en andere valuta’s. Er is een wankel evenwicht ontstaan tussen aan de ene kant  deze dollaruitstroom en het aan de andere kant het renteverschil. Naar welke kant slaat de balans straks door?

De zwakte van de euro
De kans is groot dat een heel andere gebeurtenis de doorslag gaat geven. De populistische partijen stevenen namelijk af op een flinke winst bij de Europese verkiezingen. De onzekerheid over nieuwe verhoudingen in het Europees parlement, kan ook zorgen voor druk op de euro. Bovendien is het over enkele maanden weer tijd de begrotingsplannen op te stellen. Er is dan een grote kans dat dit, net zoals vorig jaar, tot groeiende verdeeldheid binnen Europa leidt.

Ten slotte is het risico van de brexit ook (nog) niet volledig van de radar verdwenen. Wanneer de euro-dollarkoers richting de 1 gaat bewegen, dan gebeurt dat eerder door de zwakte van de euro dan door de kracht van de Amerikaanse munt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden