Christopher Halloran / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Handelsoorlog: Trump wint de slag, maar verliest strijd

11 Mei 2019 - Joost Derks

Het nieuwe pakket aan importheffingen moet er volgens de Amerikaanse president Donald Trump voor zorgen dat China verschillende handelsbeloftes niet weer intrekt. De kans dat dit lukt, is groot. Maar, wat is zo’n overwinning waard?

De president dreigde begin deze week via Twitter dat hij de tarieven op Chinese goederen flink gaat opschroeven. De heffing van 10% op diverse artikelen met een invoerwaarde van circa $200 miljard is vrijdag 10 mei verhoogd naar 25%. Datzelfde tarief geldt straks tevens voor $325 miljard aan goederen waar China nu geen over afdraagt. Het vooruitzicht dat dit land straks $100 miljard extra kwijt is aan invoerrechten, was aanleiding om vice-premier Liu He snel naar de Verenigde Staten te sturen.

China krabbelt terug
De dreigementen van Trump komen echter niet uit de lucht vallen. De Chinese regering krabbelt namelijk terug uit diverse afspraken die in een eerdere onderhandelingsronde zijn gemaakt. Het land gokte er daarbij op dat de Amerikaanse president de zaak niet op de spits zou drijven, gezien een escalatie van de handelsoorlog een rem zet op de economische groei in de Verenigde Staten.

Met het oog op de presidentsverkiezingen in 2020 is Trump gebaat bij een goed draaiende economie. Zijn berichten op Twitter wijzen echter uit dat hij er de voorkeur aan geeft zichzelf als winnaar van de handelsoorlog uit te roepen. De snelle actie van Liu He wijst erop dat China dezer dagen waarschijnlijk toch wat water bij de wijn doet.

Beursonrust
De oplaaiende handelsoorlog leidde op internationale beurzen tot grote verliezen, maar in de valutawereld bleef het juist opvallend rustig. Dit kan natuurlijk veranderen als het conflict onverwacht oplaait en beide landen nieuwe heffingen invoeren, want dan dreigen de valuta's van opkomende markten het slachtoffer te worden. Deze landen zijn sterk afhankelijk van een goed handelsklimaat.

Dichter bij huis geldt dat eveneens voor de euro. China is een belangrijke bestemming voor verschillende industriële goederen. Een afzwakking van de groei in dat land vertaalt zich naar een lagere export en een kleinere vraag naar de euro.

Nieuwe wereldorde
De concessies die China naar verwachting doet, zijn onvoldoende om te voorkomen dat de verhoudingen op het wereldtoneel verder verschuiven. Het land investeert meer dan €1.000 miljard in de Europese, Aziatische en Afrikaanse infrastructuur als onderdeel van de 'Nieuwe Zijderoute'. De politieke macht neemt daardoor gestaag toe.

Bovendien geeft China honderden miljarden uit aan de onderzoeken en ontwikkelingen die de technologische kloof met het westen dichten. Op verschillende manieren probeert het land dus zijn invloed te vergroten. Daar gaat een voorlopig handelsakkoord ook niets aan veranderen. Zowel aandelenbeleggers als valutahandelaren kunnen zich dan ook schrap zetten voor meer handelsconflicten in de toekomst.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox