Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

May vertrekt: 3 nieuwe scenario's

27 Mei 2019 - Joost Derks - 1 reactie

De partij van de Britse premier Theresa May kreeg zondag 26 mei bij de Europese Parlementsverkiezingen minder dan 10% van de stemmen. Het zetelaantal van de partij wordt daarmee gehalveerd. Het is de laatste nederlaag van May, die vrijdag 7 juni opstapt.

Het was al maanden te verwachten dat May de handdoek in de ring ging gooien, en toch kwam het bericht over haar vertrek als een verrassing. De afgelopen periode leek het er namelijk op dat May haar akkoord met de Europese Unie voor de vierde keer aan het Lagerhuis ging voorleggen. De koerswinst van het pond hield na het nieuws echter niet over.

Het goede nieuws is dat er nu eindelijk weer beweging komt in het brexit-proces. Tegelijkertijd is ook het risico van een chaotische, no-deal weer toegenomen. Wie zich kandidaat wil stellen voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij, moet dat voor maandag 10 juni laten weten. De winnaar is dan voor de start van het zomerreces (31 juli) bekend. Hoe zie de brexit-route er daarna uit?

1. De deal van May
Het is zo goed als onvermijdelijk dat de opvolger van premier May uit het kamp 'pro-brexit' komt. Boris Johnson, de oud-minister van Buitenlandse Zaken, heeft daarvoor de beste papieren. Het zou zomaar kunnen dat hij een aangepaste variant van het huidige akkoord alsnog voor de deadline van 31 oktober door het Lagerhuis loodst.

Daarmee lost hij zijn belofte in om het land snel uit de Europese Unie te manoeuvreren, terwijl Johnson zijn mede-brexiteers tegemoet komt door een optie in te bouwen voor het maken van nieuwe afspraken over de Noord-Ierse grens. Volgens Europese onderhandelaars kost het hooguit enkele dagen om het akkoord aan te passen.

2. Opnieuw uitstellen
Johnson of een andere kandidaat (zoals oud-minister Dominic Raab) wil ongetwijfeld compleet nieuwe afspraken maken met de Europese Unie. De kans dat het daadwerkelijk zover komt, is klein. De Europese Unie laat geen kans onbenut om te benadrukken dat er al een akkoord ligt en dat er geen enkele reden is om opnieuw te onderhandelen; behalve dan over het maken van aanpassingen aan de huidige deal.

Als de nieuwe premier daarop inzet, is de kans zeer groot dat de brexit opnieuw uitgesteld wordt. De Europese Unie is wel bereid om de nieuwe premier de tijd te geven om besprekingen voor te bereiden, afspraken te maken en die vervolgens ook aan het Lagerhuis voor te leggen.

3. No deal
Het schrikbeeld voor de nieuwe premier is om (net zoals May) in het drijfzand te belanden tussen het Lagerhuis en de Europese Unie. Het kan niet worden uitgesloten dat we in oktober afstevenen op een chaotische brexit, zonder duidelijke afspraken. De Britse Centrale Bank waarschuwde vorig jaar dat het Britse pond in dit scenario met 25% onderuit kan gaan. Voorlopig lijkt dit gevaar niet heel groot.

Wie inzet op een no deal, vindt namelijk weinig steun in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij. Bovendien kan het Lagerhuis ook een stokje steken voor een eventueel chaotisch vertrek uit de Europese Unie. Ondanks de komende premierswissel, is een echte brexit-oplossing nog een heel eind weg.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
hans 27 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882629/may-vertrekt-3-nieuwe-scenario-s]May vertrekt: 3 nieuwe scenario's[/url]
De conservatieve partij kan wel van alles willen, maar waarschijnlijk gaat ook hier partij-belang voor landsbelang (in hun ogen).
May stapte direct op na de Engelse EU verkiezing, wist toen al dat haar partij een giga nederlaag had geleden, en zag Nigel Farage er met de voorheen Torie-stemmen vandoor gaan.
Om die stemmen weer naar hun partij te trekken, zullen de conservatieven niets anders kunnen dan voor een veel hardere Brexit kiezen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox