Shutterstock

Opinie Joost Derks

Is dit de ommekeer voor de dollar?

5 Juni 2019 - Joost Derks

Er is weer iets aan de hand met de Amerikaanse dollar. Na een lange stijging, komt de munt steeds meer onder druk te staan door de vooruitzichten van een dalende rente en een Chinese tegenzet in het handelsconflict.

De Amerikaanse dollar begon in het voorjaar van 2018 aan een opmars, waarna in ruim 1 jaar tijd ruim 10% terreinwinst werd gepakt, ten opzichte van de euro. Achter die stijging gaan verschillende zaken schuil, zo is die munt een populaire schuilhaven in woelige economische tijden (door de brexit en het handelsconflict). De oplopende Amerikaanse rente speelde ook een grote rol bij de opmars. Daar lijkt nu echter verandering in te komen.

Powell onder druk
De Amerikaanse rente van 2,5% steekt gunstig af tegen de vergoeding van 0% die de Europese Centrale Bank hanteert. Er is echter een kans dat dit verschil kleiner wordt. Dit omdat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, onder toenemende druk staat om de rente te verlagen. Dat is tevens de reden dat de Amerikaanse president Donald Trump er begin dit jaar even op zinspeelde dat hij Powell opzij ging schuiven.

Powell krijgt daarnaast ook steeds meer economische argumenten om de Amerikaanse rente iets terug te schroeven. Het groeicijfer voor het eerste kwartaal werd onlangs namelijk bijgesteld van 3,2% naar 3,1%. Bovendien hebben diverse instellingen (zoals het Internationaal Monetair Fonds) hun groeivoorspelling voor 2019 verlaagd.

Voorbereiden op rentezet
Powell kreeg dinsdag 4 juni gedurende de persconferentie een uitgelezen kans om de markt voor te bereiden op een rentezet. Die kans liet de Fed-baas echter lopen. Aan de ene kant benadrukte Powell dat de Fed bereid is om in actie te komen, om zodoende de economie op gang te houden. Aan de andere kant zij hij ook dat hij pas een impuls wil geven als dat echt nodig is.

Die laatste opmerking is een aanwijzing dat het zo'n vaart niet loopt met een renteverlaging. Handelaren kiezen echter al duidelijk positie. Op de CME-futuremarkt prijzen ze een kans in van 25% dat de topman de rente op de bijeenkomst van woensdag 19 juni verlaagd. Die kans is in juli al bijna 75% en in september zelfs ruim 93%.

Dollar is kwetsbaar
Een dalende rente maakt het wel minder aantrekkelijk om geld in dollars aan te houden. Bovendien krijgt de Amerikaanse munt dan ook meer last van de handelsoorlog. Als reactie op de hoge invoertarieven voor Chinese goederen, die Trump in mei invoerde, dreigt China nu de enorme positie in Amerikaanse staatsobligaties af te bouwen.

Wanneer het land de dollars die het daarvoor krijgt, omwisselt in andere valuta’s, dan krijgt de Amerikaanse munt een gevoelige tik. Al met al oogt de dollar een stuk kwetsbaarder dan enkele maanden terug. Dat is goed nieuws voor wie overweegt in de Verenigde Staten op vakantie te gaan en voor ondernemers die artikelen invoeren uit dollarlanden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden