Shutterstock

Opinie Joost Derks

Herrijst de Australische dollar uit de as?

14 Februari 2020 - Joost Derks

De Australische dollar zit al jarenlang in de hoek waar de klappen vallen. Eind 2019 bereikte de munt het laagste niveau in meer dan tien jaar. Om vervolgens nog verder te dalen door de grote bosbranden en het coronavirus. Wanneer komt de bodem in zicht?

Net op het moment dat de Australische dollar in rustiger vaarwater leek te komen, sloeg de vlam in de pan. Letterlijk, helaas. Enorme bosbranden hebben de afgelopen maanden ongeveer 10 miljoen hectare bos in de as gelegd. Die ecologische ramp kostte enorm veel dieren en ook ruim twintig mensen het leven. De schade loopt in de miljarden dollars, volgens kredietbeoordelaar Moody’s.

Het toerisme krijgt een flinke knauw en binnenlandse consumenten houden door de onzekerheid meer de hand op de knip. Enkele weken geleden kreeg de Australische economie weer een nieuwe tegenvaller te verwerken. Het coronavirus leidt tot een flinke groeivertraging in China. Dat land is met afstand de belangrijkste handelspartner van Australië.

Klap op klap op klap
Op valutamarkten krijgt de Australische dollar klap op klap. Sinds de jaarwisseling is de munt met ruim 4% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Die terugval komt na een daling van ruim 10% in de afgelopen twee jaar. De aussie – zoals de munt ook wel wordt genoemd – heeft het laagste niveau bereikt sinds begin 2009.

Even leek het er zelfs op dat de daling ging versnellen. Veel economen hadden al een voorschot genomen op een nieuwe renteverlaging. Toch koos de centrale bank in Sydney er eerder deze maand voor om niet aan de rente te gaan sleutelen. Een opvallende keuze, want een renteverlaging was een uitgelezen kans om de Australische economie wat lucht te geven.

Inflatie om van te dromen
De afgelopen jaren heeft de Reserve Bank of Australia (RBA) die kans maar al te vaak gegrepen. Sinds eind 2011 is de rente in meer dan tien stappen verlaagd van bijna 5% naar minder dan 1%. De inflatie ligt nu net iets onder de 2%. Dat is een niveau waarvoor ECB-voorzitter Christine Lagarde bij wijze van spreken een moord voor zou doen.

In Australië ligt de inflatiedoelstelling echter iets hoger: tussen de 2% en 3%. Voorlopig hecht de RBA bij het uitstippelen van het rentebeleid echter meer aandacht aan de sterke arbeidsmarkt, dan aan de negatieve impact van de bosbranden en het coronavirus.

Wachten op het onvermijdelijke
Het is maar de vraag hoelang de centrale bank aan die strategie vasthoudt. Met name de groeivertraging in China gaat de Australische economie flink raken. Sinds de jaarwisseling is de prijs van ijzererts bijvoorbeeld met 10% gedaald. Het land verscheept jaarlijks voor circa $ 60 mrd van deze grondstof naar China.

Bovendien komen er de eerste maanden van dit jaar veel minder toeristen naar Australië. De serie van 28 jaar zonder recessies komt door de tegenvallers waarschijnlijk niet in gevaar. Maar het is bijna onvermijdelijk dat de RBA in de loop van 2020 de rente toch gaat verlagen om de economie een boost te geven. De kans is groot dat de aussie dan pas echt de bodem bereikt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden