Marcelo Chello / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Captain Corona en de klap voor Braziliaanse economie

4 April 2020 - 9 reacties

Terwijl de hele wereld maatregelen treft om de corona-uitbraak in te dammen, blijft één regeringsleider heel lang roepen dat we ons niet zo druk moeten maken. Wie is Captain Corona en wat zijn de gevolgen van zijn eigenwijze beleid?

De een vindt het eigenwijs, de ander vindt het ronduit schandalig. De wijze waarop de Braziliaanse president Jair Bolsonaro omspringt met de coronacrisis roept uiteenlopende reacties op. Hij heeft het virus lang omschreven als ‘een gewoon griepje’. Volgens Bolsonaro hoefde de bevolking niet te luisteren naar de oproep tot ‘social distancing’ van zijn eigen minister van Gezondheidszorg. Die houding wordt deels verklaard door het tegendraadse karakter van Bolsonaro. Maar vooral ook door zijn wens om de Braziliaanse economie zo weinig mogelijk in de weg te leggen.

Gezegend met natuur, vervloekt met politici
Brazilië is gezegend met enorme natuurlijke hulpbronnen, zoals grote reserves steenkool en olie. Maar aan de andere kant is Brazilië vervloekt met heel slechte politici. Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva draaide enkele jaren na zijn aftreden even de cel in voor betrokkenheid bij een corruptiezaak.

En zijn opvolgster Dilma Rousseff werd in 2016 afgezet toen bekend werd dat ze ongeoorloofd overheidsgeld had overgeheveld tussen ministeries. Na het vertrek van Rousseff ging in het bedrijfsleven een zucht van verlichting op. Onder haar leiderschap, belandde het land in een heel diepe recessie. Zowel in 2015 als 2016 kromp de Braziliaanse economie met meer dan 3%.

Enorme werkloosheid
Het economisch herstel maakt sindsdien weinig indruk. Door de economische malaise is het aantal werklozen sinds 2012 bijna verdubbeld tot ruim 13 miljoen Brazilianen. Een kleine afname vorig jaar, is vooral te danken aan de keuze van Bolsonaro om het economisch beleid over te laten aan specialisten, zoals zakenlieden en economen.

Zelf heeft hij tijdens zijn verkiezingscampagne al toegegeven dat hij nauwelijks verstand heeft van economische zaken. Maar zelfs Bolsonaro weet dat een nieuwe recessie onvermijdelijk is als je het publieke leven grotendeels platlegt. En dat is iets wat Brazilië na de afgelopen jaren niet kan gebruiken.

Onmogelijke keuze
Inmiddels ziet zelfs Captain Corona in dat de gevolgen van het alternatief – de virusuitbraak de vrije loop laten – nog veel rampzaliger is. Gisteren stelde hij dan ook zijn visie bij. Bolsonaro noemde corona ‘een van de grootste uitdagingen van onze generatie’. Op de valutamarkt hebben handelaren al een voorschot genomen op een nieuwe klap voor de kwetsbare Braziliaanse economie.

Inmiddels krijg je minder dan $0,19 voor een real. Eind 2019 was dat nog bijna $0,25 en acht jaar geleden zelfs meer dan $0,50. Is er nog hoop voor real? Voorzitter van de Centrale Bank, Roberto Campos Neto is gelukkig een heel slimme man die de ernst van de situatie inziet. Hij heeft voldoende ruimte voor nieuwe maatregelen, zoals het opstarten van een opkoopprogramma voor Braziliaanse obligaties. Ondanks de domme koers van Bolsonaro, is het te vroeg om de real nu al definitief af te schrijven.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
9 reacties
Sjef 5 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886562/captain-corona-en-de-klap-voor-braziliaanse-economie]Captain Corona en de klap voor Braziliaanse economie[/url]
'deze column geeft zijn persoonlijke mening weer' staat onder het artikel...., en het is zeker niet meer dan dat Joost Derks.
Familie in Brazilië vaart wel bij het regime Bolsonaro en die k*t-corona is iets waar de hele wereld niet mee om kan gaan. Onvermijdelijk dat dit een keer gebeuren zou, met een groeiend aantal mensen op de wereld en vrij reizen naar eender welke bestemming.
Wat ik dom vind is dat er - ook hier in het kabinet - vergaderd is hoe we met dit soort pandemieën moeten omgaan, maar dat er nergens ter wereld (china uitgezonderd) duidelijke protocollen zijn die nageleefd kunnen worden.
Wij hebben het in de varkenshouderij gezondheidstechnisch een stuk beter voor elkaar denk ik zo.
Angst verandert niets aan het verdriet van gisteren en lost de problemen van morgen niet op: het enige dat angst doet, is je vandaag verlammen...
En dit Joost, heeft Bolsonaro waarschijnlijk in het achterhoofd gehouden. Is dat nu zo dom??
gewone boer 5 April 2020
de mening van joost derks was een betere titel van de column
koning kiezer admiraal dood gaan gaan doen ze allemaal is mijn mening
JanWillem 5 April 2020
Zo ontwikkeld zijn we in NL dus ook niet. Triest! Schijnbaar moet er eerst zoiets gebeuren voordat er protocollen worden gemaakt.
Stel Bolsona moet op de IC worden behandeld en de dokter moet kiezen tussen hem en 4 anderen omdat er nog maar 1 bed vrij is zou B. dan denken "had ik maar..."?
JAN VAN Assen 5 April 2020
Jammer dat je niet dieper in de situatie verdiept , dan zou het niet zo,'n stom verhaal zijn.
Juppes046 5 April 2020
Ja mijn familie in Brazilië is ook superblij met Jair Bolsonaro. Hij bindt de strijd aan met de corruptie en hij zorgt voor meer veiligheid. Hij doet blijbaar wat hij kan voor de allerarmsten (Bolsa Familia). Hij is echter nog altijd puinhopen van de Ultralinkse Arbeiderspartij op aan het ruimen die het land leeg hebben gerooft. Dat het in eerste instantie geen handige uitspraak is over het Coronavirus snapt iedereen. Echter hij heeft de keuze om.zijn bevolking om te laten komen door Corona of door de honger. Daar kun je als Nederlandse salonsocialist een mening over hebben, maar je weet natuurlijk totaal niet waar je over praat.
Lisa Pauletti 6 April 2020
Wat een stom verhaal! Gebrek aan professionaliteit! Men denkt dat in Brazilië mogelijk is om te doen wat hier gedaan is. Een beetje verdieping in de realiteit zou vertellen hoe de situatie in het echt is. Ga eens mensen uit de sloppenwijken vertellen, dat ze thuis moeten blijven, geen sapje verkopen op straat en vervolgens met lege handen thuis komen waar 6 mondjes op eten zitten te wachten. Bolsonaro heeft veel gedaan al in zo'n korte tijd. Het verspreiden van economische hulp gaat goed wanneer en provincieleider van dezelfde partijen als die van Bolsonaro, maar in grotendeels gaat de hulp van de regering tot de zak van de gouverneurs en burgemeesters van de tegen partijen...niet verder.
Marieke Stengs 6 April 2020
Linkse media mafia, zo mag je onderhand de media in west-eu noemen. De Braziliaanse landbouw doet het goed onder Bolsenaro. De corona situatie gooit voor iedereen roet in het eten. Idd de mening van meneer Derks voerd de boventoon.
Veroneide van Drimmelen 6 April 2020
Onzin allemaal. Als je de situatie niet ken, kan je makkelijk alles zeggen. En hier in Nederland is ook niet anders qua werk, bijna iedereen werkt. Bolsonaro doet wat hij kan.
Peter 13 April 2020
Door de klap voor de Braziliaanse economie hoop ik niet dat daardoor nog meer opportunistische Brazilianen naar Nederland proberen te komen. Diegene die hier zijn veroorzaken over het algemeen - er zijn enkele uitzonderingen- genoeg problemen. De meeste - meestal Braziliaanse vrouwen - die zogn. 'verliefd' zijn geworden op hun europese man sturen enkel geld naar hun familie - en zijn in staat om hun eigen kinderen in nederland te verwaarlozen. Die Brazilianen die dan geld ontvangen vanuit Nederland worden op deze manier nog luier en totaal niet meer geprikkeld om te werken. De coronacrisis zal voor dit soort lui een mooie smoes zijn om nog meer geld te 'smeken' bij hardwerkende mensen uit nederland.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Rampscenario voor de renminbi

Opinie Joost Derks

Zo is je euro straks een dollar waard

Opinie Joost Derks

Deglobalisering? Meer woorden dan daden

Opinie Joost Derks

Zo zorgt de jarige Queen voor een Britse recessie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief