Stuart Boulton / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Brexit: Johnson neemt het heft in eigen hand

13 Juni 2020 - Joost Derks - 6 reacties

Groot-Brittannië is eind januari uit de EU gestapt. Beide partijen hebben zich toen tot eind dit jaar de tijd gegeven om een handelsakkoord te bereiken, maar de onderhandelingen zitten muurvast. De Britse premier Boris Johnson gaat komende week in gesprek met Europese regeringsleiders. Kan de gevreesde No Deal-brexit nog worden vermeden?

De beurskoersen stuiteren nerveus op en neer. Veel landen hebben er grote moeite mee de coronapandemie in te dammen. Nieuwsberichten volgen elkaar zo snel op, dat je haast vergeet dat de klok snel doortikt om het Britse vertrek uit de Europese Unie tot een goed einde te brengen. De videocall die Boris Johnson komende week met EU-president Ursula van der Leyen voert, zet brexit echter weer volop in de schijnwerpers.

Op 23 juni is het alweer 4 jaar geleden dat de Britse kiezers met een nipte meerderheid voor een vertrek uit de EU stemden. Dat is op papier inmiddels gebeurd, maar tot eind december moet het land zich nog aan de Europese regels houden en bijdragen aan de gezamenlijke begroting. Hoe de relaties er na de jaarwisseling uitzien, hangt er helemaal vanaf of beide partijen erin slagen een handelsakkoord te bereiken. En dat ziet er niet goed uit.

Oneerlijk voordeel
De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en Europa verlopen heel erg traag. Een belangrijke reden voor die stroperigheid is uiteraard de coronapandemie. De virusuitbraak leidde er in maart toe dat de gesprekken later van start gingen dan gepland. Het overleg vindt plaats via videocalls, wat de snelheid van de onderhandelingen ook al niet ten goede komt.

Tenslotte vormt de wijze waarop overheden omspringen met de gevolgen van corona inmiddels ook een belangrijk punt van discussie. De Britse regering haalt alles uit de kast om de economische schade te beperken. De EU wil echter goede afspraken maken over staatssteun, om te voorkomen dat Britse bedrijven een concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van Europese ondernemingen.

Muurvast
De Europese eis van een gelijkwaardig speelveld krijgt door de coronapandemie een veel grotere lading. Bovendien is er nog lang geen uitzicht op een akkoord over andere belangrijke punten, zoals toegang voor Europese vissers tot Britse wateren. Onderhandelaar David Frost benadrukt dat een visserijakkoord niet iets is dat kan worden uitgeruild tegen andere zaken, zoals toegang tot de financiële markten.

En zo zijn er nog veel meer punten waarop de onderhandelingen muurvast zitten. Het goede nieuws is dat er een simpele oplossing is. Premier Boris Johnson heeft de eenzijdige optie om de deadline van 31 december 2020 met 2 jaar uit te stellen. Het slechte nieuws is dat hij daar geen gebruik van maakt.

Rampscenario
Johnson heeft de verkiezingen eind vorig jaar namelijk gewonnen met de belofte dat hij brexit in 2020 tot een goed eind brengt. Hij leidt een enorm gezichtsverlies als hij straks terugkrabbelt. Daar komt bij dat de Europese regeringsleiders hun handen vol hebben aan het indammen van de coronapandemie. Hierdoor staan de brexit-onderhandelingen even niet bovenaan de prioriteitenlijst. Dat maakt een No Deal-brexit steeds waarschijnlijker.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
6 reacties
hans 13 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10887797/brexit-johnson-neemt-het-heft-in-eigen-hand]Brexit: Johnson neemt het heft in eigen hand[/url]
Al weer een dossier waar de "corona pandemie" de europese heersers dekt qua incompetentie.
Koos 13 Juni 2020
Toonzetting in dit zoveelste tendentieuze artikel staat niet in verhouding tot het feit dat inwoners hun bevochten democratie, hun identiteit weer terug krijgen!

Nederland doet zijn slechte naam eer aan in verraad en deceptie.
Kjol 13 Juni 2020
Ik geef Johnson groot gelijk, baas in eigen huis is een groot goed.
Jokertje 14 Juni 2020
De toegang tot de Engelse wateren voor Europese Vissers uitruilen?

Zijn ze helemaal gek geworden bij de EU?

Hahahaha de EU neemt afscheid van je maar wil nog wel een claim op jouw visserijgebieden hebben.....

Nee hoor, een no-deal Brexit lijkt mij het meest redelijk en laat ze maar barsten die autisten in Brussel.

Als er 1 partij in de fout gaat dan is het de EU met dit soort eisen.
Boertje 14 Juni 2020
Corona pandemie als dekmantel..

Europeanen in onze lobbycratie zijn ons vreten niet waard.
Ans 14 Juni 2020
Werkelijke pandemie is regerende marktwerking.

Nederland is begonnen aan komende oorlog om het vaccin octrooi, kennisland Nederland koopt Brits vaccin voor de Europese Unie.

Huiswerk politici moet keer op keer overgedaan worden, zwijgende comfortmedia verbazen ons met de gevolgen!

Na G5 experiment op eigen bevolking zet Nederland zich weer op de kaart als cultuurloos, identiteitsloos en visieloos: achteruitregeren aangestuurd door media en lobbyisten.

Dadelijk gewoon weer Volkspartij voor Vrijheid en Democratie met minder boeren en meer slaven tot je 70e onderworpen door uitgesmeerde coronaschuld banken met landen zonder eigen vermogen. Dank aan onze regerende VVD nieuwslezers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden