Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wie kiest goed: valutabeurs of aandelenmarkt?

10 Juli 2020 - Joost Derks

De beurskoersen kruipen de afgelopen weken steeds verder omhoog, maar in de valutawereld kiezen handelaren juist meer positie in veilige munten. Hoewel de aandelenmarkten wel heel ver op het goede nieuws vooruit lopen, weten we over een paar maanden pas wie er gelijk had.

Valt de economische schade dan toch nog mee? De laatste dagen kwamen er verschillende positieve berichten langs. In Europa lagen de winkelverkopen in mei bijvoorbeeld 17,8% hoger dan in april, meldde Eurostat. Die toename was groter dan de 14% waar economen op rekenden. En volgens het CBS is de inflatie in Nederland geklommen van 1,2% in mei naar 1,6% in juni. In theorie is het een gunstige ontwikkeling dat het bedrijven lukt om hogere prijzen te rekenen.

Maar in de praktijk is natuurlijk niet alles wat het lijkt. De hogere winkelomzet was vooral te danken aan een enorme sprong in de kledingverkopen. In andere segmenten, zoals bij restaurants en kappers, was van een herstel nog niet veel te merken. En de Nederlandse inflatie werd opgestuwd door een accijnsverhoging op tabak, die ervoor zorgde dat rookwaren bijna 20% duurder werden.

Blije beurs, voorzichtige valutamarkt
Beleggers hebben vooral oog voor het goede nieuws. In Nederland heeft de AEX ruim driekwart van het corona-verlies goedgemaakt, terwijl de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq zelfs een nieuw record heeft bereikt. Aan de andere kant lijkt de valutawereld minder veel vertrouwen te hebben in een snel economisch herstel.

De laatste weken winnen valuta's die gezien worden als veilige schuilplaats in onzekere financiële tijden weer snel terrein. Goede voorbeelden zijn de Zwitserse frank en de Japanse yen. Ten opzichte van de euro, bereikten beide munten begin mei de hoogste stand in drie jaar. Toegegeven: de euro pakte even een deel van het verlies terug. Maar inmiddels zitten de frank en de yen weer in de lift.

Dollar is geval apart
De dollar heeft bijna altijd een vaste plaats in het rijtje veilige valuta's. De afgelopen maanden is daar echter niet veel van te merken. Een deel van de verklaring is dat de recessie in het land een stuk dieper lijkt te worden dan in Europa. Dat komt omdat er minder stevige sociale vangnetten zijn, zodat een groot deel van de bevolking de impact van de coronacrisis meer in de portemonnee voelt.

Daar komt bij dat de Verenigde Staten naar verhouding enorme stimuleringsmaatregelen doorvoeren. Die moeten uiteindelijk wel gefinancierd worden. Voormalig Morgan Stanley-econoom Stephen Roach voorspelde onlangs al dat de munt als gevolg van het huidige beleid met 35% kan dalen.

Nieuwe paniekronde?
Een dergelijke dollarcrash is nu niet aan de orde. Sterker nog: als de coronazenuwen opnieuw door de financiële wereld gieren, is het meest waarschijnlijke scenario dat de Amerikaanse munt weer duidelijk de rol van veilige haven vervult. Als je kijkt naar het coronanieuws en de economische cijfers, hoeft er geen nieuwe paniekronde aan te komen. Alhoewel de vooruitzichten helaas nog niet zo zonnig zijn als wat het optimisme op de aandelenbeurzen doet vermoeden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden