Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zo doet Brexit pond opnieuw pijn

16 Juni 2022 - Joost Derks

Het pond had de eerste maanden van dit jaar de wind in de rug van een stijgende rente. Hoewel de Britse rente nog steeds oploopt, is de focus op valutamarkten verschoven naar de economische problemen en de dreiging van een nieuwe Brexit-ruzie.

In de financiële wereld zijn deze week alle ogen gericht op de centrale banken. De Amerikaanse centrale bank durfde het woensdag aan om voor het eerst sinds 1994 de rente met drie kwart procent te verhogen. Dichter bij huis hield de Bank of England (BoE) het bij een verhoging met een kwart procent. Dat lijkt misschien een kleine stap, maar het was alweer de vijfde verhoging in een halfjaar. Alleen al in 2022 is de tussenstand in vergelijking met de Europese Centrale Bank 4-0 in het voordeel van de BoE. Na een goede start, is op valutamarkten de laatste maanden echter weinig meer te merken van de Britse rentevoorsprong.

Het vertrouwen is weg
Het pond kwam gisteren voor het eerst in een jaar onder de grens van €1,15 terecht. Iets meer dan drie maanden geleden was de munt nog ruim €1,20 waard. Meestal is zo'n daling het gevolg van ontwikkelingen op de rentemarkt. Deze keer is de zwakte van het pond vooral een gevolg van economische problemen. Begin deze week werd bekend dat de economie in het Verenigd Koninkrijk in april voor de tweede maand op rij is gekrompen. In de diensten-, maak- en bouwsector was de groei negatief. Maar het meest zorgwekkende is nog de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Dat bereikte onlangs het laagste niveau sinds dit soort cijfers worden bijgehouden. Met het huidige niveau van min 40 zijn er slechts twee landen in Europa die nu slechter scoren: Griekenland en… Nederland.

Nieuwe probleemdimensie
De malaise voor het pond kreeg begin deze week een nieuwe dimensie. De Britse premier Boris Johnson heeft een voorstel ingediend om eenzijdig wijzigingen aan te brengen in Brexit-afspraken met de EU over het handelsverkeer met Noord-Ierland. Dat kwam hem vanuit Europa uiteraard op een storm van kritiek te staan, maar heel vreemd is het initiatief van BoJo niet. Hij heeft zich in een onmogelijke knoop gedraaid met het Brexit-akkoord dat hij ruim twee jaar geleden sloot. Als onderdeel daarvan is er een vrij verkeer van goederen tussen Noord-Ierland en (het Europese) Ierland, met als vangnet daarachter een controle in de Ierse Zee. 

Hete zomer voor het pond
Momenteel lopen er al verschillende zaken over de gaten in dat vangnet. Het Verenigd Koninkrijk moet bijvoorbeeld snel met een goede verklaring komen over het uitblijven van grenscontroles bij het handelsverkeer tussen Noord-Ierland met het eiland. Als dat niet binnen twee maanden gebeurt, volgen er mogelijk enkele zeer hoge boetes van het Europese Hooggerechtshof. Met het oog op deze lopende zaken, wacht de EU met het opvoeren van de politieke druk via de officiële kanalen. Maar het laat zich al uittekenen dat een nieuwe Brexit-ruzie een kwestie van tijd is. En dat is extra olie op het vuur van de hete zomer waar het pond al op af leek te stevenen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden