Shutterstock

Opinie Joost Derks

Nieuw gezicht, zelfde pijn voor de yen

9 Februari 2023 - Joost Derks

Even leek het erop dat Japanse centrale bank de teugels wat zou laten vieren. Maar met de nominatie van Masayoshi Amamiya als nieuwe voorzitter houdt de bank de rente in een wurggreep. Zo wordt de yen weer wat omlaag geduwd.

Vlak voor het eind van 2022 leek zich een aardverschuiving te vertrekken in het beleid van de Japanse centrale bank (BoJ), die de rente al ruim een decennium in een stevige wurggreep houdt. De beleidsrente waartegen banken geld kunnen stallen, staat al jarenlang net onder nul. Een groot verschil met andere nationale banken is echter dat de BoJ ook de lange rente gevangen houdt in een heel nauwe bandbreedte. Via het kopen en verkopen van staatsleningen, houdt de bank de rente op tienjaars-staatsobligaties op een niveau van 0%. Als de rente ook maar een kwart procent afwijkt, grijpt de BoJ in door leningen te kopen of te verkopen.

Eindelijk een inflatiesprong
Door de rente heel laag te houden, wil de centrale bank de economische groei aanslingeren en de inflatie aanwakkeren. Dat laatste is inmiddels gelukt. De Japanse inflatie van 4% ligt dubbel zo hoog als de officiële doelstelling van circa 2%. Net als in een groot deel van de rest van de wereld was dat echter voor het overgrote deel het gevolg van externe factoren, zoals hogere energie- en voedselprijzen en een stijgende dollar. Ondanks dat het ernaar uitziet dat de inflatie in de loop van het jaar weer behoorlijk daalt, verraste de BoJ eind 2022 met het oprekken van de rente-bandbreedte van een kwart naar een half procent.

Veelbelovend voorschot
De minieme wijziging werd in de financiële wereld gezien als het voorschot op een wat ruimer monetair beleid. Als onderdeel van de huidige strategie heeft de bank namelijk ook al meer dan de helft van de totale Japanse staatsschuld opgekocht. Op de lange termijn valt dat natuurlijk niet meer vol te houden. Maar deze week werd bekend dat de BoJ hier waarschijnlijk toch nog even mee doorgaat. Masayoshi Amamiya is namelijk genomineerd als nieuwe BoJ-voorzitter. Amamiya is echter de grote architect van het beleid waarmee huidige voorzitter Haruhiko Kuroda al jarenlang probeert om de Japanse inflatie op te stoken.

Grenzen aan het eigen beleid
Het moet dus heel raar lopen als de 67-jarige Amamiya de koerswijziging doorvoert waar de financiële markten even op leken te rekenen. Dat heeft ook grote gevolgen voor de valutawereld. Het vooruitzicht van een hogere Japanse rente heeft de yen sinds de laatste week van oktober met bijna 18% doen stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Aan die opmars is door de nominatie van Amamiya echter een einde gekomen. Het is een kwestie van tijd voordat er bijna geen staatsobligaties meer zijn om op te kopen, zodat de centrale bank tegen de grenzen van haar eigen beleid aanloopt. Maar totdat het zover is, blijft de yen onder een nieuwe BoJ-voorzitter de oude pijn voelen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox