Blog: Kees Kroes

Precisiebemesting Duitsland als inspiratiebron

17 Juni 2017 - Kees Kroes - 3 reacties

Onlangs was ik met Bureau Mestafzet en De Boer Op Advies mee op een zogenaamde "Mestmissie" naar Duitsland. Die mestmissie was bedoeld om de wensen, van onze belangrijkste klant van geëxporteerde meststoffen, beter in beeld te krijgen.

Een van de dingen die mij is opgevallen, is dat sommige Duitse boeren heel nauwgezet werken aan precisiebemesting en het optimaliseren daarvan. Daar kunnen wij, Nederlanders, zeker wat van leren. Ook kunnen wij ons daardoor laten inspireren.

Kleine besparing is vaak een grote op bedrijfsniveau

Geavanceerde technieken
Met name de grote Duitse akkerbouwers zijn er serieus mee bezig, omdat een kleine besparing per hectare daar al snel een grote besparing op bedrijfsniveau is. Tijdens het groeiseizoen passen ze de stikstofbemesting met behulp van een bladgroen sensor af op de hoeveelheid gewas. De kunstmest die ze gebruiken, dienen ze met een geavanceerde, kostbare pneumatische strooier of spuit toe. Ze willen op deze manier de variatie terugbrengen van zo’n 15 procent naar minder dan 1,5 procent. Een aanzienlijk verschil!

Plaatsspecifiek bemesten
Sommige boeren maken ook nog gebruik van bodemmonsters in de diverse bodemlagen. Al deze gegevens verzamelen ze en op basis van de uitkomsten gaan ze plaatsspecifiek bemesten met kippenmest of met andere mestsoorten. Dat is een kans voor Nederlandse bedrijven om homogene kwaliteitsmest te leveren.

Op plaatsen met een slechtere grondsoort zaaien ze minder planten en bemesten ze ook minder. Het voordeel daarvan is dat er meer bemest kan worden op de goede plaatsen en er minder mineralen onbenut blijven. Aan het eind van het seizoen meten ze de graanopbrengst ook weer per plaats. Op basis van de uitkomsten maken ze keuzes voor het volgende seizoen en wordt er met minder (kunst)mest een gelijke of betere opbrengst behaald.

Ruwvoer van de juiste kwaliteit en samenstelling

Blijven werken aan verbetering
Het is wel duidelijk dat precisiebemesting veel voordelen oplevert. Tijdens onze bijeenkomsten dit voorjaar hebben we duidelijk gemaakt dat het voor melkveehouders kan helpen om de fosfaataanvoer op bedrijven te verminderen wanneer het ruwvoer van de juiste kwaliteit en samenstelling is. Voor akkerbouwers levert het daarnaast (kwalitatief) betere oogsten op.

En, last but not least, is het ook beter voor de bodem en de kwaliteit van het grondwater. In veel Duitse regio’s staat werken aan de waterkwaliteit inmiddels hoog op de agenda. Dit doordat men veel te hoge nitraatgehaltes in het grondwater meet. Wat mij betreft laten we ons inspireren door de Duitse aanpak en combineren we dat met onze kennis over precisiebemesting.


Duitse akkerbouwer geeft uitleg over de werkwijze, waaronder precisiebemesting
Foto: Lieke Boekhorst (De Boer op Advies)

Kees Kroes

Projectleider Programma Mest & Mineralen (LTO Noord)
Reacties
3 reacties
Ger 19 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874848/precisiebemesting-duitsland-als-inspiratiebron][/url]
Ik ben verbijsterd over de bevindingen van de heer Kroes. Onder welke steen heeft deze projectleider de afgelopen jaren gelegen? Welke nieuwe ontwikkelingen worden hier nu besproken?? Hier wordt in Nederland al jarenlang aan en meegewerkt! Bijzonder triest als dergelijke ontwikkelingen blijkbaar bij onze standsorganisatie niet bekend zijn!
drab 20 Juni 2017
Zal wel koeienboerbloed hebben die rekenen nog steeds in kuubs per hectare en verder niets. Geen afsluiters op de bemesters etc. Knoei maar wat raak zolang je maar de derogatie op bedrijfsniveau hebt!!! Van dat soort belangenbehartiging heb je als akkerbouwer sowieso niks nodig!!!
Jasper Mijnkippema 20 Juni 2017
Goed en duidelijk artikel, dank hiervoor!
jan4072 25 Juni 2017
@Ger. Ik denk dat jij toch ook wel een beetje de oogkleppen op hebt gehad. In 1983 (dus al 34 jaar gelden) was er een programma op de WDR tv over het verhoogde nitraat gehalte in grondwater. En in dat programma werd aangetoond dmv metingen in de ondergrondse grondwaterstroom dat het door overbemesting uit NL afkomstig was. En ook dat er in Duitsland toen al programma's ontwikkeld zijn om N uitspoeling tegen te gaan. O.a geen mest injectie maar sleepslangen systeem. Wat doet de regering in NL? Ze komen met een programma tegen P (fosfaat). Dus jouw bewering dat we hier NL er al jaren lang aan werken is maar heel beperkt. Dat er hier in NL echt iets aan N wordt gedaan is iets van afgelopen paar jaar en lopen we zoals zo vaak weer op afstand achter de feiten aan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden