Column van Kees Maas:

Bepaal je eigen voorwaarden

12 November 2010 - Kees Maas
De laatste jaren wordt het nieuwe ondernemen onder boeren veel benoemd en geroemd. De moderne boer moet inspelen op de markt, de moderne boer moet luisteren naar de consument, de moderne boer moet rekening houden met de natuur en de moderne boer moet zich meer gaan opstellen als een ondernemer.
 
De politiek geeft ons daar al een voorschot op door ons onder het ministerie onder Economische Zaken te schuiven en alle boeren te laten registeren bij de KVK. We zijn dus eigenlijk helemaal geen boer meer, maar een MKB’er. Toch blijven er een aantal essentiële verschillen tussen de MKB’er en de agrarische ondernemer.
 
Zo maakt een boer eigenlijk nooit zijn eigen afrekening of stuurt hij zelf een nota. Nee, in plaats daarvan geven we het product mee en krijgen vervolgens een afrekening van de afnemer, waarin de koper aangeeft hoeveel er is geleverd, wat er is geleverd en welke kosten hij daar op in houdt. Het goede nieuws voor de boer is wel dat hij vervolgens het geld krijgt overgemaakt (ik vraag mij altijd af hoe ze dan toch aan je rekeningnummer komen?), waardoor we al gauw blij zijn.
 
Andersom kan het wel eens confronterend zijn: we leveren het product, sturen een nota, ontvangen het geld om vervolgens allemaal kosten nota’s te krijgen van de afnemer: transport, verladingkosten, weegbrugkosten, administratiekosten, gezamenlijke bijdragekosten, controle en metingkosten, algemene bijdragekosten, tarra/afvoerkosten, milieuheffingkosten, enzovoort.
 
Daarmee kan alles wel eens in een ander daglicht komen te staan. Want een rekening betalen, is iets anders als bedrag ontvangen. Er wordt ook altijd geleverd onder voorwaarden van de ontvanger en volgens het door de ontvanger opgestelde contracten en door de ontvanger vastgestelde plichten.
 
Tsja als we dan toch een MKB bedrijf moeten zijn, moeten we dat ook maar eens gaan veranderen. Te beginnen met het goed controleren van de contracten die we ondertekenen of de voorwaarden van een bedrijf of coöperatie waaraan je jezelf committeert. Bovendien moeten we allemaal onze eigen handelsvoorwaarden gaan hanteren en deze ook deponeren bij de KVK. Eigen briefpapier, met vermelding naar deze handelsvoorwaarden, zodat bij het tot zaken komen met een afnemer, je deze zelf kan bevestigen en kan verwijzen naar je eigen voorwaarden.
 
Simpel en eenvoudig te regelen , maar wel even doen. Dat heet : zelf aan het stuur zitten. Recent hebben we dit gezien bij de overname van Agrico fritesaardappelen door Aviko Potato. Je coöperatieve afnemer gaat over naar een particuliere organisatie. Maar ben je dan nog verplicht te leveren? Wat zijn je rechten en plichten?
 
Naar een locaal advocatenkantoor gaan, is vaak duur en bevat niet de expertise die in de agrisector wordt gevraagd. Daarom hebben DCA en het Instituut voor Agrarisch Recht een nieuw product ontwikkeld: de ContractCoach. Een juridische vraagbaak en hulpdienst voor agrarische ondernemers, goedkoop, eenvoudig en gespecialiseerd in de agrisector. Daarbij gaan we niet over een nacht ijs. Het neusje van de zalm op agrarische recht in Nederland, het IAR, werkt met ons samen. Allemaal om de agrarische ondernemer de MKB’er van de toekomst te laten zijn.

Kees Maas
Directeur DCA-Markt

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden