Column van Kees Maas:

Heerlijk alleen nog maar graan telen

29 December 2010 - Kees Maas
Zo het jaar overziend, moet ik vast stellen dat het een zwaar jaar was voor aardappeltelend Nederland. De teelt heeft voor een ieder veel energie gekost en maakt zo, in de donkere dagen voor kerst, de beslissing voor het nieuwe jaar toch anders.
Als we kijken naar de huidige mogelijkheden voor graan en de prijzen, dan lijkt mij dat nog niet zo gek. Als we gaan rekenen, kom ik op de volgende som: 10 ton graan kan ik nu verkopen voor volgend jaar op €200,-. Tel daar €200,- bij op voor stro en de aanvoer van mest en dat brengt mijn bruto saldo samen met de toeslagrechten op €2.750,- . Daar moet u het voor kunnen doen en ook nog wat aan overhouden.
En wat mooi, als je kijkt naar het werk en de stress, gewoon alleen nog graan telen. Je ruilt je fronteg, pootmachine, rijenfrees, loofklapper, aardappelrooier, inschuurlijn en twee trekkers, samen met het bietenquotum en de overige voortaan onnuttige dingen, in voor een mooie jong gebruikte combine met airco. Zo relaxed het jaar 2011 in.
Geen stress in het voorjaar over structuur en tijd van aardappelen poten, geen stress over opkomst en knollental, geen stress over allerlei ziektes, geen stress over kwaliteit, geen stress over wanneer weer te spuiten deze week, geen stress over de oogst, geen stress over de opslag en niet meer om 4 uur ‘s nachts uit bed om aardappels te laden (of is dat altijd alleen bij mij).
Heerlijk, gewoon drie keer de tarwe spuiten, twee keer kunstmest strooien en lekker met mooi weer op je gemak dorsen. Tijd om een boek te lezen, tijd om met je zoon naar de voetbal te gaan, tijd om je dochter naar balletles te rijden en tijd om op vakantie te gaan met vrouw en kinderen.
Ik hoor u denken: maar dan zit er nooit meer een kwartje tussen de dubbeltjes? Nou, dat ligt er aan wat u met de tijd doet die u over heeft: namelijk nadenken en ondernemen. Je kunt immers ook naar de buurman gaan en zijn aardappelen contracteren voor €0,50 meer dan de fritesfabrieken (als u niet met uw buurman kunt handelen, kunt u ook een termijncontract kopen).
Buurman blij en u heeft in de afgelopen vijf jaar er twee jaar €2,00 op verloren, één jaar quitte gespeeld en twee jaar er €10,- aan gewonnen. Zonder dat u alle stress en arbeid er in heeft hoeven stoppen. Liquide komt het altijd goed , want u houdt veel ruimte over nu u geen dure gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, pootgoed en machines hoeft te kopen. U hoeft de aardappelen pas te betalen bij levering en in dezelfde periode ontvangt u ook het geld van degene aan wie u het aan heeft doorverkocht.
Het lijkt mij het overdenken waard, zo rond het nieuwe jaar. Geen stress, minder werk, meer privé en meer geld. Wat wilt u nog meer!

 Hier onder nog twee rekentooltjes om de zaak eens door te rekenen

  

Kees Maas
Directeur DCA-Markt

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden