Column Kees Maas

Aardappelen al vijf jaar minst rendabele teelt

16 Juli 2012 - Kees Maas - 3 reacties

Nu het aardappelseizoen afgelopen is, kijkt iedereen weer vol hoop naar het nieuwe handelsjaar voor oogst 2012. Hoeveel is er geplant, liggen er exportkansen, hoe groeit het en wat doen de ons omringende landen? Wederom hebben de meeste telers weer hetzelfde gedaan als  de afgelopen 20 jaar. Zelfde areaal, zelfde teelten en wederom het zelfde rondje zaaien, verzorgen, oogsten en verkopen.

Onlangs heeft DCA een onderzoek gedaan naar de financiële opbrengst van de aardappelteelt van de laatste vijf jaar. Daarbij valt onder meer op dat de contractprijzen in deze periode niet zijn gestegen en dat de gemiddelde prijs voor vrije aardappelen uitkomt op 11 euro per 100 kg.

De kosten zijn de afgelopen de afgelopen vijf jaar met 28 procent gestegen. Dat is vooral te wijten aan de toename van de toegerekende kosten van kunstmest , gewasbeschermingsmiddelen en vooral pootgoed. Wist u overigens dat Nederland de hoogste pootgoedkosten per ha heeft van de hele wereld?!

Daarmee komt de aardappelteelt  tot de slechtst renderende teelten van de afgelopen vijf jaar. De vraag is dan ook: hoe lang houden we dit vol? Over vijf maanden komen de fritesfabrikanten al weer langs met de nieuwe contracten en moet u al weer een beslissing nemen voor het nieuwe seizoen.

Gezien de graanprijsontwikkeling lijkt het moment om het roer om te gooien dichtbij. Het bouwplan van de toekomst kan er wel eens anders uitzien dan deze nu doet. Driekwart graan, een kwart suikerbieten en voor het extra rendement wat uien en winterpeen. U kan natuurlijk ook besluiten het aardappelland te verhuren voor pootgoed, in Flevoland wordt er inmiddels 3.500 euro per ha betaald voor goede grond.

Gezien de graanprijsontwikkeling kunt u voor het komende seizoen alvast uw tarwe verkopen voor boven de 200 euro per ton. Ook voor stro wordt al boven de 80 euro de ton betaald. Dat maakt het saldo voor graan aantrekkelijk. Om toch nog een kwartje tussen de dubbeltjes te hebben is de zaaiui uw speculatieve element, die bovendien een goed rendement heeft laten zien de afgelopen vijf jaar.

Wat houdt u tegen: minder werk, meer rendement, minder stress, meer vakantie en vooral een stuk duurzamer.

NB: U kunt meer over ons onderzoek lezen in de nieuwe editie van magazine Boerenbusiness die eind volgende maand verschijnt.

Kees Maas
Directeur DCA Groep

 

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
3 reacties
sierra leone 16 Juli 2012
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columns/vaste-colunnisten/item/10800180/Aardappelen-al-vijf-jaar-minst-rendabele-teelt]Aardappelen al vijf jaar minst rendabele teelt[/url]
En dan die 1500 Euro pacht wat die mannen geven per ha. , daar wordt niet zoveel over geschreven. En dat die mannen wintertarwe gaan tele, forget it, de schulden wat zij hebben zijn zo enorm groot, dat een tarweprijs van 25 eurocent veel te weinig voor hun is.
naam 19 Juli 2012
nou daar is iedereen toch zelf bij? zinloze discussie. iedereen bepaalt voor zijn eigen of de aardappelteelt rendement oplevert..
dork 22 Juli 2012
iedereen bepaald het zelf , maar niet iedereen kan even goed rekenen.
sierra leona 24 Juli 2012
Tja, ik zie de pachtprijs naar 2000 euro gaan, zodat die "grote mannen" al een goed begin hebben. Hoe meer aardappels iemand heeft, des te groter is zijn fantasie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden