Blog: Kees Maas

Regels zijn regels, ook voor handel in fosfaatrechten

9 Juni 2016 - Kees Maas - 12 reacties

Het heeft even geduurd en het gaat nog wel even duren voordat de laatste mistflarden zijn verdwenen. Maar de kaders waarin de fosfaatrechten worden toegekend en uitgewerkt, worden in de Nederlandse melkveehouderij langzaam duidelijk.

En dan verbaas ik mij over de kansen die de politiek en de verschillende belangenbehartigers laten liggen aangaande de handel van fosfaatrechten. Iedereen weet namelijk hoe het er in het verleden aan toe ging in de handel van het melkquotum, waarbij cowboys ongestoord in de aan- en verkoop hun gang konden gaan. Juist nu is het moment om de handel in fosfaatrechten goed te organiseren en te controleren.

In de financiële wereld vindt er in de beurshandel streng toezicht plaats als het gaat om handel in aandelen, obligaties en andere beursgenoteerde producten. Dat is niet voor niets. We weten allemaal dat marktmanipulatie, voorkennis, front-running, eigen positiehandel en nog veel meer van dit soort zaken tot een streng toezicht hebben geleid op de verschillende financiële markten, en op de partijen die daar handel op drijven.

In het reguleren van de handel in fosfaatrechten kan je ook uitstekend andere wensen en ambities realiseren

Allemaal om de kopers en verkopers (deelnemers van de markt) te beschermen tegen dit soort activiteiten. Transparante handel die samen komt op een openbaar platform, gecontroleerd door de Nederlandse bank en de AFM. Waarom wordt dit niet geregeld voor de handel in fosfaatrechten? Waarom wordt de melkveehouder niet beschermd in de aan- en verkoop van deze rechten? Waarom laten we dit plaatsvinden in een niet-transparante omgeving, waar vraag en aanbod niet publiekelijk zichtbaar zijn en een ieder zonder toezicht zijn gang kan gaan?

We weten wat er gebeurde in het melkquotum tijdperk. Daarin werden de prijzen soms onnodig hoog opgedreven of kunstmatig in stand gehouden. Miljoenen euro’s zijn daarmee onnodig uit de sector gevloeid. Bovendien is veel melkquota waarschijnlijk ook veel te duur verhandeld. Handelaren en bemiddelaars die niet werden gecontroleerd, konden doen en laten wat ze wilden op die markt. Een gemiste kans van de overheid om dit nu te regelen. Wettelijk afgedicht, in een openbaar platform met een toezichthouder waarbij een ieder een gelijke kans heeft om te kopen of verkopen.

In het reguleren van de handel kan je ook uitstekend andere wensen en ambities regelen. Bijvoorbeeld het eerste recht van koop bij aanbod door jonge boeren. Op zo’n gecontroleerd  platform mag alleen worden gekocht en verkocht als je een gelding UBN-nummer hebt. En zo kan ik er nog wel een paar bedenken om de transacties zuiver, met oog op een gezonde toekomst, te laten verlopen.

Waarom laten we het handelen in fosfaatrechten nu in een grijs gebied plaatsvinden, terwijl Nederland als regeltjesland nummer 1 het aan de voorkant kan organiseren. Politiek, overheid en belangenbehartigers regel het en laat een eerlijke, transparante markt ontstaan.

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
12 reacties
hendriksen 9 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10870094/Regels-zijn-regels,-ook-voor-handel-in-fosfaatrechten]Regels zijn regels, ook voor handel in fosfaatrechten[/url]
Volgens mij is de schrijver nog fosfaatrechten nodig.
Franken 9 Juni 2016
Ik vindt dat de schrijver een punt heeft. Er is met melkquotum en ook nu met varkens en pluimveerechten altijd een groep handelaren die meer als nodig geld verdient aan deze transacties.
stammie 9 Juni 2016
Ja zo ken ik er nog wel 1 hendriksen. Volgens mij ben jij makelaar/handelaar bemiddelaar?
nn 9 Juni 2016
ach de akkerbouw betaald toch het gelach. Afschaffe die derogatie.
HD 9 Juni 2016
Op de beurs is ook nog zat voorkennis en manipulatie. Wie de macht heeft regeert en bepaald de regels. Jammer dat de mensen met macht meestal eigengereide sukkels zijn en graaiers
Dirk 9 Juni 2016
Het zijn toch de boeren zelf die de prijs bepalen? je betaald toch wat het je waard? En anders niet! Dat was met mq ook zo. Alleen die boeren waren zo dol om zoveel te betalen.
Dat zal met fosfaatrechten hetzelfde zijn. Geeft niks. Als je ruimte voor de overblijvers wil organiseren moet je de stoppers gewoon een zak geld geven, komt er plaats zat. Da's toch de bedoeling? Dan niet zeuren. Groetjes.
piet 9 Juni 2016
Ben het met Dirk eens. Soms is het verstandiger om eerst te laten bekijken of meer fosfaat wel zoveel gaat opleveren. Er zijn nog veel mogeijkheden om met dezelfde rechten toch nog dezelfde hoeveelheid melk te leveren. Denk aan kringloopwijzer.
Kraats Agr. Makelaardij 9 Juni 2016
Kees, kletsverhaal. Ik heb begin van melkquoummarkt meegemaakt. Die markt kon je als agrarisch makelaar niet manipuleren. Iedere koper belde paar weken lang diverse aanbieders en kreeg vanzelf 'zicht op de markt'. Ook verkopers belde diverse bemiddelaars om te ziet wat de prijs deed. Daarnaast werden accountants, banken, div. voer-voorlichters en collega-boeren gesproken voordat er werd gekocht.
Daarnaast kon je onmogelijk voor eigen rekening zoveel quotum inkopen, zodat je daarmee de markt kon beïnvloeden.
Gewoon een markt van vraag-en-aanbod. Je onderschat de boer/ondernemer...
Afz. Kraats Agr. Makelaardij
Tectum 10 Juni 2016
Al met al kan geconstateerd worden dat de overheid de agrarische sector te vaak links laat liggen, terwijl hier wel 55% van het handelsoverschot wordt gerealiseerd. Hiervan levert de melkveehouderij 3,7 miljard. En wat doet de regering......regels regelen
De Boer 10 Juni 2016
Fosfaatrechten zouden alleen voor de administratiekosten over gedragen moeten kunnen worden.
Rechten die beschikbaar komen naar een beurs, waar iedereen die rechten wil in kan schrijven en die vervolgens naar rato weer worden verdeeld.
Stoppers moeten niet afhankelijk zijn van rechten die je gratis hebt gekregen. Dan heb je toch iets niet goed gedaan.
H.A. Nijborg 10 Juni 2016
De handel heeft al ruime tijd posities ingenomen!
Wij agrarisch makelaars kantoor hebben de oplossing gevonden door AgriPlein in de markt te zetten.
Hier kunnen kopers en verkopers volledig transparant de markt bepalen.
Geen opdrijvend prijs belang / effect! De transaktie wordt door ons adminsitratief in goede banen geleid voor een redelijke vergoeding.
Willy 10 Juni 2016
Er zijn heel veel makelaar en handelaars die juist grote stallen hebben gebouw en volgepropt die nu ook nog een groot fosfaatrecht krijgen. geef het nooit als recht maar als gunst. Als je het als recht geeft zijn er altijd weer die er beter van worden en is de gewone hardwerkende boer het aan de duvel over geleverd. Romijn heeft nooit de moeite genomen oom met boeren te over leggen die niet zijn uitgebreid en netjes onder het fosfaat zijn gebleven hij is geen boer in hart en nieren maar een baantjes jager. Hij is handelaar wij waren eens op een bij en komst van CLM uit genodigd en door waren ook een paar gewone boeren met gezond boeren verstand. Die zag hij niet staan grootheids waanzin. Wanneer word gewone boeren geluister en niet naar die branie schoppers. LTO heeft dit fosfaat uit de bewust uit de klauwen laten om de groot machten te spekken en de hardwerken de boeren die altijd bewust geboerd hebben ook nu met regels en kosten daar ook mee op te zadelen wij mogen niet eens op ons krachtvoer verbouwen op ons eigen land. Om de intensieve de hand boven het hoofd word gehouden ze blijven maar steeds door melken. ze worden nog bevoordeeld door kwantum toeslag. Ze hadden moeten verplichten eerst land kopen en dan uit breide naar 2 koeien per ha plus jongvee
Dat is een gezonde melkveehouderij zonder fosfaat probleem.
ervaringsdeskundige 10 Juni 2016
Ik heb het verschillende keren mee gemaakt, dat ik quotum wilde kopen en dat ze opeens weg waren, vervolgens kreeg ik dan een paar dagen later een belletje dat ze weer wat aanbod hadden gevonden, maar wel voor iets meer geld...............
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Interview Burgers & Maas

'Aardappeltermijnmarkt maakt volgende stap'

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden