Shutterstock

Opinie Krijn Poppe

Het plattelandsgevoel: in welk land willen we leven?

24 December 2022 - Krijn J. Poppe - 16 reacties

Het jaar zit er bijna op. De top-2000 vergezelt de laatste werkzaamheden, we worden bedolven met lijstjes en jaaroverzichten. Boerenprotesten en omgekeerde vlaggen zullen de oudejaarsconferences wel halen. Met dat in gedachten pakte ik 'Dit is mijn hof' van Chris de Stoop uit de boekenkast.

Geen economische klassieker, maar een persoonlijk verhaal over de ouderlijke boerderij en de teloorgang van de boerenstatus. Na het zelfgekozen overlijden van zijn broer keert de Vlaamse journalist hals over kop terug naar zijn geboortegrond om zich om zijn oude moeder en de familiehoeve te bekommeren. De sterverslaggever die vanuit alle hoeken van de wereld over onrecht rapporteerde, gaan de ogen open: zijn geliefde land van Waas wordt verkwanseld, en daarmee de vertrouwde boerencultuur.

Gebrek aan waardering
Veel Nederlandse boeren moeten zich het afgelopen jaar herkend hebben in het gevoel van De Stoop. Twee dingen zitten hem vooral dwars. Allereerst het gebrek aan waardering voor dat mooie, meer dan 1000 jaar oude cultuurlandschap. Het door Jacques Brel zo mooi bezongen vlakke land van Vlaanderen wordt miskend. De roemrijke historie verdwijnt uit het geheugen. De Stoop zelf is overigens niet erg uitvoerig over de eeuwenlange innovativiteit in dit gebied tussen de grote steden Gent en Antwerpen, rond Sint-Niklaas, net over de grens bij Hulst en de dit jaar onder water gezette Hertogin Hedwige polder. De toonaangevende landbouw was er onder meer gebaseerd op mest-import. Langs de Schelde stonden mestpakhuizen die met de stadsbesturen van Vianen en Rotterdam zakendeden. Ook hun boeren hadden graag die stadsmest gehad, maar de Vlamingen boden meer, ze hadden een uitstekende afzet in de nabijgelegen steden.

De tweede ergernis zit in de kongsi van het Antwerpse havenbedrijf met de natuurbeweging. Die laatste steunt de projectontwikkelaars van de haven zolang ze dan tegelijk aan natuurontwikkeling doen. Daarmee geven ze het signaal af die nieuwe natuur, die vooralsnog uit struiken en brandnetels lijkt te bestaan, waardevoller te vinden dan de natuur van akkervogels, hazen en fazanten op het boerenland. Dat steekt De Stoop.

In wat voor land willen we leven
Op mijn lijstje van boeken die het plattelandsgevoel van 2022 het best beschrijven staat Dit is mijn Hof op nummer 1. De gevoelens en de vertwijfeling die erin beschreven worden, verdienen het om meegenomen te worden naar 2023. Dan gaat ons land aan de slag met een landbouwakkoord. Je mag hopen dat dat een akkoord met de samenleving wordt over de rol van het platteland tussen de grote steden. Over de vraag in wat voor land we willen leven, over wat boeren-ondernemerschap daarbij betekent. Met respect en waardering voor de historie. En boerennatuur zonder brandnetels als kans. Ik moet nog zien of die fundamentele oriëntatie aan de orde komt op de hoofdtafel van de onderhandelaars of aan bijtafels met titels als Voer en Mest. Misschien kunnen al die tafelgasten het nieuwe jaar beginnen met het goede voornemen om Dit is mijn hof nog eens te herlezen en gedurende de onderhandelingen op het nachtkastje te laten liggen.

Ik wens u prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling.

Krijn J. Poppe

Krijn Poppe werkte bijna 40 jaar als econoom bij het LEI en Wageningen UR en vervult nu een aantal advies- en bestuursfuncties. Voor Boerenbusiness duikt hij in zijn boekenkast en bespreekt actuele ontwikkelingen aan de hand van klassiek geworden studies.
Reacties
16 reacties
Abonnee
agriklootje 26 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10902239/het-plattelandsgevoel-in-welk-land-willen-we-leven]Het plattelandsgevoel: in welk land willen we leven?[/url]
uit het hart gegrepen, en ik hoop dat ze dit lezen en tot zich nemen
Abonnee
Tijdbom 28 December 2022
Ik heb de boeken van Chris de Stoop gelezen.Die grijpen je in het hart.Allemaal uit de streek waar nu zo n mooie polder onder water aan het verdwijnen is. Zo is het boerenland/leven beschreven zonder enige flauwekul. Een aanrader voor iedereen ,dus ook voor van der Wal en haar consorten. Kunnen er weer tranen over haar kaakjes stromen.(zegt ze)
Abonnee
CM 28 December 2022
Tijdbom schreef:
Ik heb de boeken van Chris de Stoop gelezen.Die grijpen je in het hart.Allemaal uit de streek waar nu zo n mooie polder onder water aan het verdwijnen is. Zo is het boerenland/leven beschreven zonder enige flauwekul. Een aanrader voor iedereen ,dus ook voor van der Wal en haar consorten. Kunnen er weer tranen over haar kaakjes stromen.(zegt ze)
Krokodillentranen dan toch. Wil de eerste eerlijke politieker opstaan!
Claas 1 Januari 2023
Zoek eens naar het schip der dwazen op wikipedia. Dan lees je precies hoe het al tijden gaat.
Nietwaar? @ Krijn Poppe.
Huib Rijk 1 Januari 2023
Ik ben ooit begonnen in "Dit is mijn hof" maar na ongeveer één-derde had ik het wel gehad. Ik las het als één lange aaneenschakeling van woede op alle negatieve effecten die de landbouw en het landschap was overeenkomen waarbij de schuld 100% buiten de landbouw lag en 0% binnen de landbouw. Ik heb geen probleem met nostalgie. Ik kom zelf van oorsprong van een gemengd bedrijf op Zuid-Beveland met weides met hagen, knotwilgen, hoogstamfruit en veedrinkpoelen. helaas, weinig tot niets meer van over. Maar vaak zijn er veel betrokkenen maar weinig schuldigen. Processen gaan in de regel volgens hun eigen dynamiek. Maar wellicht ben ik te vroeg gestopt met lezen.
Abonnee
CM 2 Januari 2023
Huib Rijk schreef:
Ik ben ooit begonnen in "Dit is mijn hof" maar na ongeveer één-derde had ik het wel gehad. Ik las het als één lange aaneenschakeling van woede op alle negatieve effecten die de landbouw en het landschap was overeenkomen waarbij de schuld 100% buiten de landbouw lag en 0% binnen de landbouw. Ik heb geen probleem met nostalgie. Ik kom zelf van oorsprong van een gemengd bedrijf op Zuid-Beveland met weides met hagen, knotwilgen, hoogstamfruit en veedrinkpoelen. helaas, weinig tot niets meer van over. Maar vaak zijn er veel betrokkenen maar weinig schuldigen. Processen gaan in de regel volgens hun eigen dynamiek. Maar wellicht ben ik te vroeg gestopt met lezen.
Terug in de tijd geldt dat alleen weer voor boeren of hoe zit dat eigenlijk .Ot en Sien is historie en dat moet het ook blijven. Armoede en achterstanden verlangen wij als boeren niet.Wie dat zo graag wil; politiek en stedelijke bevolking geef ik mee: jullie eerst maar en kijk maar hoelang het bevalt.
Abonnee
Tijdbom 2 Januari 2023
Huib Rijk schreef: kom oorspronkelijk zelf van een gemengd bedrijf. Conclusie: Dit zijn dikwijls de ergste,ze bevuilen hun eigen nest. Walgelijk.
Abonnee
Zeewind 3 Januari 2023
Ik ga niet mee in de nostalgie van Poppe.
Wat ik bij Poppe volledig mis is met zijn kennis van zaken, of hij is echt simpel, beschouwen hoe 2 ministers met malafide N gegevens de kluit bedonderen in heel Nederland voor landroof. Wat is malafide aan de N getallen:meetstation bij Vreedepeel, NH3 max 500 meter van de bron, Zee NH3 bestaat niet, zeeuwse landbouw draait voor 25% op voor zee ammoniak, RiVM weet het maar mag niet corrigeren, LNV weet het maar wil niet corrigeren, stalvloer (metingen ) van CBS zijn ondeskundig uitgevoerd/ berekend, foutmarge in NH3 metingen is sowieso 35%, Aerius berekening is tot 10mol/ha/jaar onnauwkeurig en men rekent met 0,001mol/ha/jaar. Krijn doe er wat aan en kruip anders in je hol en doe de deur dicht , laat nooit meer iets van je horen.
Abonnee
Huib Rijk 3 Januari 2023
Beste meneer of mevrouw Tijdbom, het interessantste van een oordeel is dat het veel zegt over degene die het oordeel uitspreekt. je vindt mij een nestbevuiler? eigenaardig. In 1969 kregen mijn ouders een bedrijf toegewezen in Flevoland. Mijn vader was er dolblij mee. Het gemengde bedrijf gaf altijd veel werk met 21 ha verdeeld over 7 percelen. Sommige redelijk goed voor akkerbouw, andere alleen geschikt als grasland: percelen met laagtes, kalkarme klei. Ik herinner me dat de knotwilgen midden in een weiland werden omgezaagd. Niet omdat mijn vader tegen natuur of landschap was. Maar simpelweg omdat het onbelangrijke onderwerpen waren. Ruilverkaveling, etc dat waren onderwerpen die toen volstrekt normaal waren. Dus ook gedragen door de landbouw. Ik veroordeel dat geenszins. Waarom zou ik? Ik heb er een meer dan prettige jeugd gehad.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 3 Januari 2023
Ja, ik zie het nog voor mij 4 van die D-6 Caterpillar´s achterelkaar met een ploegblad van 1,80 meter die de grond in de Flevopolder naar boven brachten. Toen, als ik mij goed herinner, werden er bedrijven van 600 ha neergezet die door de overheid 3 jaar werden bebouwd om een redelijk vruchtbare bouwvoor te krijgen, en daarna de toewijzing van de bedrijven. Waarom konden wij in die rijd wél groot en collectief denken? Maar zelfs toen had er meer kunnen gebeuren met betrekking op de inschakeling van de natuur om bescherming te geven aan de percelen. Nú geloof ik dat er een dimensie is bijgekomen in het boerenondernemerschap en dat dit eigenlijk toe gaat naar een natuurondernemerschap zoals dat hier in Brazilië aan de gang begint te komen met akker en weidebouw en bosbouw die samen gaan op één bedrijf.
Hoe willem wij het land tussen steden gebruiken en hoe kunnen natuurgebieden productief worden gemaakt. Vragen die beantwoord moeten worden door de samenleving. Ik ben een voorstander van coöperaties en gemengde bedrijven, maar juist in een coöperatie kan je iedereen bij zijn stokje laten akkerbouwers, weidebouwers, dierhouders die gemeenschappelijk een gemengd bedrijf voeren. Ik ben een groot bewonderaar van de brandnetels die een grote rol, via de producten, kunnen spelen in een gezonde bedrijfsvoering. Vraag maar aan Warmonderhof in Dronten. Tijd voor bezinning en ook tijd voor de overheid om eens echt te gaan denken, overleggen in plaats van de regels vanuit Brussel als heilig te beschouwen!
Abonnee
Tijdbom 5 Januari 2023
Meneer Rijk. Een prettige jeugd wil niet zeggen dat u geen bijzondere denk en handelswijze heeft,en wat je ouders gedaan hebben ook niet.Het gaat om u.
Abonnee
idee 9 Januari 2023
In welk land willen we leven?
De Groot begon zijn verhaal jaren terug dat de zelfvoorzienings van de landbouw veel te hoog is.Dat we terug moesten zodat de natuur beter tot zijn recht komt. Mijn vraag is nu: Schiphol was nodig als tussenstop om te tanken in het verleden Tegenwoordig worden de vluchten zo ingepland dat daar de tussenstop is omdat je er goedkoop kunt tanken .Als ik de Groot eens tegenkom zal ik hem eens vragen waarom hij dat niet meeneemt.
Het kan vriezen of dooien 9 Januari 2023
idee schreef:
In welk land willen we leven?
De Groot begon zijn verhaal jaren terug dat de zelfvoorzienings van de landbouw veel te hoog is.Dat we terug moesten zodat de natuur beter tot zijn recht komt. Mijn vraag is nu: Schiphol was nodig als tussenstop om te tanken in het verleden Tegenwoordig worden de vluchten zo ingepland dat daar de tussenstop is omdat je er goedkoop kunt tanken .Als ik de Groot eens tegenkom zal ik hem eens vragen waarom hij dat niet meeneemt.
Het belangrijkste wordt nog steeds niet genoemd dat Nederland en vele andere gebieden overbevolkt zijn.




Abonnee
onderduiker 9 Januari 2023
Het kan vriezen of dooien schreef:
idee schreef:
In welk land willen we leven?
De Groot begon zijn verhaal jaren terug dat de zelfvoorzienings van de landbouw veel te hoog is.Dat we terug moesten zodat de natuur beter tot zijn recht komt. Mijn vraag is nu: Schiphol was nodig als tussenstop om te tanken in het verleden Tegenwoordig worden de vluchten zo ingepland dat daar de tussenstop is omdat je er goedkoop kunt tanken .Als ik de Groot eens tegenkom zal ik hem eens vragen waarom hij dat niet meeneemt.
Het belangrijkste wordt nog steeds niet genoemd dat Nederland en vele andere gebieden overbevolkt zijn.




En wat wilt u daaraan doen?
Emigreren?
graag de oplossing!!
met de wetenschap dat de mensen die hier binnengekomen zijn niet meer weggaan of weg kunnen.
Het kan vriezen of dooien 9 Januari 2023
onderduiker schreef:
Het kan vriezen of dooien schreef:
idee schreef:
In welk land willen we leven?
De Groot begon zijn verhaal jaren terug dat de zelfvoorzienings van de landbouw veel te hoog is.Dat we terug moesten zodat de natuur beter tot zijn recht komt. Mijn vraag is nu: Schiphol was nodig als tussenstop om te tanken in het verleden Tegenwoordig worden de vluchten zo ingepland dat daar de tussenstop is omdat je er goedkoop kunt tanken .Als ik de Groot eens tegenkom zal ik hem eens vragen waarom hij dat niet meeneemt.
Het belangrijkste wordt nog steeds niet genoemd dat Nederland en vele andere gebieden overbevolkt zijn.




En wat wilt u daaraan doen?
Emigreren?
graag de oplossing!!
met de wetenschap dat de mensen die hier binnengekomen zijn niet meer weggaan of weg kunnen.
In ieder geval de grenzen sluiten dit had overigens al 20 jaar eerder moeten gebeuren in de tijd van Pim Fortuyn die zag toen de problemen al aan komen waar we nu midden inzitten.

De grote steden zijn nu al onleefbaar geworden schietpartijen en intimidaties zijn aan de orde van de dag en zal alleen maar meer worden door het softe beleid.




Het kan vriezen of dooien 11 Januari 2023
Het kan vriezen of dooien schreef:
onderduiker schreef:
Het kan vriezen of dooien schreef:
idee schreef:
In welk land willen we leven?
De Groot begon zijn verhaal jaren terug dat de zelfvoorzienings van de landbouw veel te hoog is.Dat we terug moesten zodat de natuur beter tot zijn recht komt. Mijn vraag is nu: Schiphol was nodig als tussenstop om te tanken in het verleden Tegenwoordig worden de vluchten zo ingepland dat daar de tussenstop is omdat je er goedkoop kunt tanken .Als ik de Groot eens tegenkom zal ik hem eens vragen waarom hij dat niet meeneemt.
Het belangrijkste wordt nog steeds niet genoemd dat Nederland en vele andere gebieden overbevolkt zijn.




En wat wilt u daaraan doen?
Emigreren?
graag de oplossing!!
met de wetenschap dat de mensen die hier binnengekomen zijn niet meer weggaan of weg kunnen.
In ieder geval de grenzen sluiten dit had overigens al 20 jaar eerder moeten gebeuren in de tijd van Pim Fortuyn die zag toen de problemen al aan komen waar we nu midden inzitten.

De grote steden zijn nu al onleefbaar geworden schietpartijen en intimidaties zijn aan de orde van de dag en zal alleen maar meer worden door het softe beleid.




Als je de mensen van de douane mag geloven hebben we de drugsoorlog allang verloren en is het wachten op Mexicaanse toestanden zie de item op het journaal van 10-1-2023.



U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J.Poppe

Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Opinie Krijn J. Poppe

Wie pakt regie voor goede visie op voedselproductie?

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden