Blog: Laurens Maartens

Politiek voorlopig uitgespeeld op valutamarkten

11 Mei 2017 - Laurens Maartens

De lauwe reactie op de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron wijst erop dat de richting op valutamarkten nu bepaald wordt door economische ontwikkelingen en ontwikkelingen op de rentemarkt. Niet langer wordt de euro gegeseld door zorgen over het voortbestaan van de Europese Unie.  

De zege van Macron werd op financiële markten simpelweg voor kennisgeving aangenomen. Hoewel het gevaar dat Frankrijk onder Marine Le Pen uit de euro stapt definitief is geweken, sloten de belangrijkste Europese beursindices maandag in de min. Op valutamarkten steeg de Europese munt licht, ten opzichte van de Japanse yen en de Zwitserse franc, maar daalde juist ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Handelaren hadden al gekozen voor overwinning Macron

Nieuwe trend bepaalt valutarichting
De lauwe marktreactie wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat handelaren de afgelopen weken al positie hebben gekozen voor een overwinning van Macron. Vlak na de eerste ronde van de Franse verkiezingen op 22 mei schoot de euro met 2 procent omhoog tot 1,09 dollar. De munt liep daarna verder op tot 1,10. Vlak voor de beslissende verkiezingsronde, waardoor de stemming weer omsloeg. Dat heeft alles te maken met het verschuiven van de aandacht van de Europese politiek naar een meer structurele trend.

Amerikaanse rente loopt op
De rente op Amerikaanse 10-jaarsstaatsobligaties is na een behoorlijke daling tussen half maart en half april opgeveerd van 2,2 procent naar 2,4 procent. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker voor partijen om hun vermogen in dollars aan te houden. Het heeft er bovendien alle schijn van dat ook de korte Amerikaanse rente binnenkort gaat stijgen.

De groei van de economie van 0,7 procent in het eerste kwartaal maakte weinig indruk, maar de onderliggende ontwikkelingen zijn zeer gunstig. De werkloosheid is gedaald tot het zeer lage niveau van 4,4 procent en de huizenprijzen lopen gestaag op. De winsten van het Amerikaanse (beursgenoteerde) bedrijfsleven zijn in de eerste maanden van het jaar met circa 10 procent gegroeid.

Speculeren over een Europese renteverhoging is begonnen 

Europese inhaalslag
Door het positieve economische beeld ligt de drempel voor de Federal Reserve (Fed) om bij de volgende bijeenkomst half juni ook de korte rente wat op te schroeven. In Europa is de rente zeer laag. Daar komt op korte termijn geen verandering in, maar de kans is groot dat de groeicijfers over het eerste kwartaal volgende week leiden tot een nieuwe ronde van speculaties dat een Europese renteverhoging dichterbij is dan veel partijen nu nog incalculeren. Voor het zover komt moet de Europese Centrale Bank (ECB) eerst nog stoppen met het opkopen van obligaties en andere activa; een stimuleringsmaatregel waarover ECB-president Mario Draghi tijdens zijn bezoek aan de Tweede Kamer veel kritiek kreeg.

Nieuwsstroom is ruis
In de nieuwsstroom gaat de komende tijd ongetwijfeld weer veel aandacht uit naar de Britse Lagerhuisverkiezingen op 8 juni en de Duitse Bondsdagverkiezingen die in september worden gehouden. De richting van de euro versus dollar wordt voorlopig echter vooral bepaald door de economische- en renteontwikkelingen aan beide zijdes van de Atlantische Oceaan. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de wisselkoersverhouding de komende weken een zijwaartse beweging maakt, met mogelijk een wat sterkere dollar in de aanloop naar het volgende rentebesluit van de Fed.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden