De forse terugval van de dollar is in valutawereld dé grote verrassing van 2017. Ondanks de grote belofte van Trump voor 'vuur en furie' veert de Amerikaanse munt de afgelopen week weer wat op.
Noord-Korea moet volgens de Amerikaanse president rekening houden met 'vuur en furie zoals de wereld nog nooit heeft gezien' als het de Verenigde Staten of haar buurlanden opnieuw provoceert. De Noord-Koreaanse reactie liet niet lang op zich wachten. Het land dreigde namelijk het eiland Guam met raketten te bestoken.
De Amerikaanse munt viel maandag 7 augustus even met 0,5% terug, ten opzichte van andere belangrijke valuta’s, om zich vervolgens razendsnel te herstellen. Na een opvallend zwakke eerste helft van het jaar zit de dollar de afgelopen week weer wat in de lift.
Focus op Amerikaanse rente
Bij het recente dollarherstel speelt mee dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich sterk ontwikkelt. In juli kwamen er 209.000 banen bij, terwijl economen slechts op een stijging van 189.000 hadden gerekend. De toename was volledig te danken aan het ontstaan van 393.000 parttime-banen. Het aantal fulltime-vacatures nam juist met 54.000 af.
Per saldo lijkt de Federal Reserve nog terughoudend om de rente opnieuw te verhogen. Handelaren prijzen de kans op een renteverhoging, voor het eind van het jaar, in op minder dan 50%. Aan het begin van de zomer hield de markt nog rekening met 2 renteverhogingen in 2017.
Het Europese spiegelbeeld
De Europese economie vormt in zekere zin het spiegelbeeld van de Amerikaanse. De inflatie in de eurozone kwam in juli opnieuw uit op 1,3% en het deflatiegevaar, waar veel economen zich een jaar geleden zorgen over maakten, is volledig naar de achtergrond verdwenen. Een sterke Europese economie maakt de weg vrij voor de ECB om op termijn de rente weer op te schroeven.
Dollarstorm
De tegenstrijdige berichten over de Amerikaanse en Europese economie hebben het sentiment op de valutamarkt volledig doen omslaan. Ook speelt mee dat het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Donald Trump zijn weerslag heeft op de waarde van de Amerikaanse munt. Daar komt nog bij dat het de laatste tijd behoorlijk rustig is op financiële markten. Beleggers durven wat meer risico’s te nemen, terwijl de dollar juist geldt als veilige haven in periodes van oplopende spanning. Het samenvallen van al deze ontwikkelingen creëert de huidige dollarstorm.
Centrale bankiers aan zet
De komende tijd ligt het lot van de dollarkoers voor een groot deel in handen van centrale bankiers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Elke aanwijzing dat de ECB de stimulerende maatregelen gaat terugschroeven, of dat de Fed de rente voorlopig ongewijzigd laat, leidt ertoe dat de druk op de dollar nog sterker wordt.
Aan de andere kant kan een meevallend economisch cijfer in de Verenigde Staten er weer toe leiden dat het sentiment omslaat en de munt weer een deel van het recente verlies goedmaakt. De valutawereld is behoorlijk nerveus en veel partijen kiezen er dan ook voor om risico’s af te dekken in plaats van bewust positie te kiezen voor een bepaalde prijsrichting.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.