Blog: Laurens Maartens

Draghi laat zich niet verleiden

31 Januari 2018 - Laurens Maartens

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), laat zich niet verleiden door de sterke Europese economie om alvast een voorschot te nemen op een renteverhoging.

Draghi heeft donderdag verteld dat er dit jaar zo goed als zeker geen renteverhoging gaat komen. Daarmee heeft hij de laatste Europese rentevrees in de valutawereld weggenomen. Desondanks veerde de euro voor het eerst in 3 jaar op tot boven de $1,25. Dat heeft vooral te maken met het grote optimisme van Draghi over de Europese economie. De binnenlandse vraag trekt aan, de werkloosheid daalt, de financiële positie van huishoudens verbetert, bedrijfswinsten zitten in de lift en de huizenprijzen lopen op.

Horen wat we willen horen
Hoewel de waardesprong van de euro anders doet vermoeden, was er niet alleen maar goed nieuws vanuit de ECB. De markt hoorde wat ze wilden horen: de Europese economie draait prima en de rente gaat voorlopig niet omhoog. Bovendien zijn er duidelijke aanwijzingen voor een oplopende kerninflatie. Die gaat stijgen door een hogere olieprijs en de aantrekkende economie. Draghi merkte ook op dat hij de koersschommelingen van de euro goed volgt. Daarmee geeft hij een aanwijzing dat hij niet van plan is om een te sterke munt in de wielen te laten rijden van het mooie economisch herstel dat zich nu aftekent.

Opmars euro wordt gedreven door zwakte van dollar

De recente rally is overigens niet alleen de kracht van de euro, maar ook de zwakte van de dollar. De euro won donderdag beduidend meer terrein, ten opzichte van de Amerikaanse munt dan ten opzichte van het Britse pond. Dat heeft ermee te maken dat de Amerikaanse minister van Financiën (Steven Mnuchin) op het Wereld Economisch Forum, vlak voor de toespraak van Draghi, vertelde dat de lage dollar goed was voor de Amerikaanse economie. Dat is om 2 verschillende redenen een vreemde uitspraak van Mnuchin.

Trendbreuk
In de eerste plaats onderstreept de opmerking van Mnuchin de trendbreuk die de regering van de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar inzette. Sinds de jaren ‘90 zetten de Amerikaanse beleidsmakers in op een sterke dollar. Dat zou op de lange termijn goed zijn voor de economie van de Verenigde Staten. Trump en Mnuchin vinden het belangrijker dat de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven op korte termijn een boost krijgt dankzij een zwakke dollar.

Daar komt bij dat Mnuchin zich met zijn opmerking niets lijkt aan te trekken van de afspraak die in het voorjaar van 2016 werd gemaakt; om geen uitspraken te doen over de eigen valuta. Indertijd zou de uitspraak geleid hebben tot het oplaaien van de sluimerende valutaoorlog. Nu staat de Europese economie er een stuk beter voor, zodat de ECB het zich kan permitteren om de munt wat verder te laten oplopen zonder erop te zinspelen dat de rente weleens wat minder hard kan stijgen dan waar marktpartijen op rekenen.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden