ECB

ecb

Opinie Han de Jong

Eerste renteverhoging dichterbij dan gedacht

Bij monde van vice-president De Guindos lijkt de ECB om. Bij voortduring hebben ECB-bestuurders volgehouden dat de inflatie tijdelijk zou zijn, dat de economische situatie in de eurozone anders is dan bijvoorbeeld in de VS, dat de eigen voorspelling voor de inflatie op middellange termijn rond of zelfs nog onder de doelstelling ligt en dat het verkrappen van het monetaire beleid daarom niet op korte termijn aan de orde zou moeten zijn.
22 April 2022
euro

Nieuws Valuta

Euro opnieuw behoorlijk verzwakt

De euro is deze week weer behoorlijk verzwakt ten opzichte van de dollar. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verzwakte de Europese munt ook al, maar daarna volgde herstel. Nu kiest de Euro opnieuw koers naar beneden. Wat is hiervan de oorzaak?
8 April 2022
euro inflatie

Opinie Edin Mujagic

Een gratis lunch bestaat wél in de ECB-wereld

'Een gratis lunch bestaat niet', is een van die gezegdes die economen met grote regelmaat aanhalen. Wat ze daarmee willen aangeven, is dat alles wat je doet kosten met zich meebrengt. Voor niets gaat de zon op.
23 Maart 2022
melk

Opinie Edin Mujagic

Centrale bankiers zijn hun Poolster uit oog verloren

Verwar renteverhogingen van de Fed – en zeker die van de ECB – níet met daadkrachtig optreden tegen inflatie, laat staat een kruistocht ertegen.
16 Maart 2022
inflatie

Opinie Han de Jong

Paniekverhalen en te veel optimisme over economie

Hoe groot momenteel de economische onzekerheid is, blijkt uit de geluiden die uit verschillende hoeken kunnen worden opgetekend. Het CPB berekent dat het koopkrachtverlies dit jaar gemiddeld genomen 2,7% zal bedragen, maar dat de koopkracht volgend jaar weer met 1,9% toeneemt. Het CPB voorspelt verder voor dit jaar 3,7% economische groei. De ECB voorspelt voor de eurozone dit jaar toevallig ook 3,7% economische groei. Dat klinkt misschien onrealistisch veel. Maar er moet wel bij bedacht worden dat de zogeheten statistische overloop al 2,7%-punt bedraagt. Het BBP was in het laatste kwartaal van 2021 2,7% hoger dan het gemiddelde voor het jaar, dus zelfs als het BBP het hele jaar gelijk blijft aan het vierde kwartaal van 2021 komt er een groei van 2,7% in de boeken voor 2022.
11 Maart 2022
euro dollar

Opinie Joost Derks

Holt goedkope euro onze koopkracht nog verder uit?

De dalende koopkracht beheerst momenteel de economische nieuwsstroom. Er is echter vrij weinig aandacht voor een belangrijke oorzaak van de koopkrachtafname: een zwakke euro. Daar komt bij het huidige ECB-beleid niet snel verandering in.
11 Maart 2022
Boerenbusiness ecb

Analyse Rentemarkt

Inflatie aanjagend beleid van ECB blijft aanhouden

Havikachtig. Deze omschrijving kom ik op sociale media tegen als ik de tijdlijn bekijk van diverse economen die de Europese Centrale Bank (ECB) volgen. ‘Havikachtig’ staat voor het feit dat de bank vandaag (donderdag 10 maart) besloot de monetaire teugels aan te halen. Niet deze maand, maar binnenkort. De uitkomsten van de vergadering van het bestuur van de ECB noem ik echter alles behálve havikachtig
10 Maart 2022
inflatie

Opinie Edin Mujagic

Meten is weten in het woud van de inflatiecijfers

In tegenstelling tot afstanden zijn er meerdere manieren waarop statistici en economen inflatie berekenen. Waar een meter altijd en overal 100 centimeter is, kunnen we het over inflatie op exact hetzelfde moment in hetzelfde land hebben en tóch verschillende cijfers opdreunen. 
16 Februari 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden