Blog: Laurens Maartens

Waarom staat de dollar zo laag?

16 Maart 2018 - Laurens Maartens

In de Verenigde Staten (VS) wordt aankomende week de zesde renteverhoging doorgevoerd sinds eind 2015. De dollar geeft echter geen krimp. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump de waarde van de Amerikaanse munt ondergraaft.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft de spanning in de aanloop naar de publicatie van de definitieve inflatiecijfers van de eurozone (vrijdag 16 maart) opgevoerd. Draghi vertelde woensdag 14 maart dat de ECB waarschijnlijk doorgaat met het opkopen van obligaties en activa, zolang de inflatie niet in de buurt van 2% komt.

Die opmerking wijst erop dat de kans op een renteverhoging voor het einde van dit jaar een stuk kleiner is geworden; kleiner dan waar het rond de jaarwisseling nog naar uitzag. Dat is een groot verschil met de VS. Zoals het er nu naar uitziet, staat de rente in dat land over 1 week zelfs al hoger dan nu.

90% kans op hogere rente
De Federal Reserve (Fed) neemt woensdag 21 maart een besluit. Volgens economen is er een kans van 90% dat de bank dan de zesde renteverhoging binnen 2,5 jaar doorvoert. Wat betreft de inflatieontwikkelingen staat het licht in ieder geval op groen. Woensdag 14 maart werd bekend dat het prijspeil in de VS vorige maand 2,8% hoger lag dan 1 jaar eerder. Alleen een zeer matige loonstijging zou er nog voor kunnen zorgen dat de Fed de renteverhoging uitstelt.

De centrale bank ligt sowieso op koers

Vrijdag 9 maart bleek dat het aantal banen in de VS groeit en dat de werkloosheid (4,1%) zeer laag blijft. Het gemiddelde uurloon lag echter slechts 0,1% hoger dan in de voorgaande maand. Hogere salarissen vormen doorgaans een belangrijk ingrediënt voor stijgende uitgaven, die weer leiden tot een oplopende inflatie. Zelfs als de Fed ervoor kiest om nog even te wachten, blijft de centrale bank op koers liggen (3 renteverhogingen voor het eind van 2018). Hierdoor loopt het verschil met de Europese rente waarschijnlijk op naar 2,5%.

Rentekloof wordt groter
De groeiende rentekloof maakt het voor spaarders aantrekkelijker om vermogen aan te houden op een Amerikaanse rekening. Op de obligatiemarkt ontvouwt zich een vergelijkbaar patroon. In de VS is het rendement op staatsleningen met een looptijd opgelopen tot 2,8%. Dat is 2 procentpunt meer dan bij de Duitse staatsleningen. Ondanks het grote en groeiende renteverschil, heeft de dollar sinds begin 2017 alleen maar terrein verloren (ten opzichte van de euro).

Voor een deel is dat de kracht van de euro, welke de wind in de rug heeft door het economische herstel in de eurozone. Er is echter meer aan de hand. Ondanks de opmerkingen van Draghi en de Amerikaanse inflatiecijfers geeft de euro-dollarkoers geen krimp. De belangrijkste oorzaak is het beleid van Trump. Zijn plannen om de belastingen te verlagen en de overheidsuitgaven te verhogen, leiden tot een stijging van het begrotingstekort. Hierdoor worden partijen terughoudender om hun geld in Amerikaanse staatsleningen te stoppen.

Waarde dollar ondergraven
Een tweede manier waarop Trump de waarde van de dollar ondergraaft, is zijn manier van regeren. Hij creëert onzekerheid met zijn berichten op Twitter en trekt zich niets aan van de adviezen van zijn medewerkers, die bovendien weinig baanzekerheid hebben. Het opstappen van economisch adviseur Gary Cohn leidde op 7 maart tot een koersdaling op de beurzen. Eerder deze week zette Trump de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson aan de kant.

De onvoorspelbare koers van president Trump doet vermoeden dat er voor een herstelbeweging van de dollar meer nodig is dan enkele renteverhogingen van de Fed.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden