Shutterstock

Opinie Laurens Maartens

Pijn aan de pomp, feest op valutamarkt

27 September 2018

De prijs van 1 liter benzine kan in de komende periode zomaar richting de €2 kruipen. Dat is slecht nieuws voor autobezitters, maar het klinkt handelaren in Russische roebels en Noorse kronen als muziek in de oren.

Het oliekartel OPEC is sinds week 39 de meest recente toevoeging aan de lange lijst van mensen en organisaties met wie de Amerikaanse president Donald Trump het aan de stok heeft. Volgens Trump zou de OPEC meer olie uit de grond moeten halen, om zodoende de olieprijs omlaag te duwen.

Sinds half augustus is de prijs van 1 vat Brent-olie opgelopen van $71 tot bijna $82. Dat is het hoogste niveau sinds het najaar van 2015. Die flinke stijging is overigens te danken aan Trump zelf. De sancties die hij oplegt aan Iran, zorgen ervoor dat er in november 2 miljoen vaten olie per dag minder de wereldmarkt opstromen.

Een andere factor die de olietoevoer bedreigt, is de economische chaos in Venezuela. De olieproductie in dat land is de afgelopen jaren al gehalveerd.

Euro95 naar nieuw record?
Verschillende grondstofhandelaren voorspellen dat de prijs van Brent dan doorschiet naar $100. Een dergelijke prijsstijging gaat pijn doen aan de pomp. De adviesprijs voor 1 liter Euro95 is nu al €1,784. In dit tempo is het een kwestie van tijd voordat het record van €1,895 uit 2012 sneuvelt.

Op de valutamarkt zorgt de stijgende energieprijs ervoor dat olievaluta's in de lift zitten. De roebel is de afgelopen 2 weken met ruim 5% gestegen, ten opzichte van de euro. De opmars is een stuk feller dan die van bijvoorbeeld de Noorse kroon, die ruim 2% meer waard werd.

Dollar loopt op
De opmars van de roebel is in een stroomversnelling gekomen, mede door het feit dat handelaren hun posities moeten afdekken. Daarmee speelden ze in op een verdere daling van de Russische munt. Die stond (net zoals de valuta’s van andere opkomende markten) onder druk van een oplopende Amerikaanse rente.

Die hogere rente draagt ook bij aan de hogere prijzen aan de pomp. De dollar is in het afgelopen half jaar ongeveer 5% meer waard geworden, ten opzichte van de euro. Aangezien olie in dollars wordt afgerekend, draagt die opleving ook bij aan de stijgende benzineprijs.

Inflatie aanwakkeren
Als de benzineprijs daadwerkelijk oploopt, heeft dat ook gevolgen voor de euro. Hogere energieprijzen stuwen de inflatie, waardoor de ECB in de verleiding kan komen om de rente eerder te verhogen. De euro krijgt dan een duw in de rug, terwijl het eindelijk weer gaat lonen om geld op een spaarrekening te zetten; mits niet alles opgaat aan hogere benzinekosten.

Het is echter wel wat voorbarig om al positie te kiezen voor dit scenario; na enkele tweets van Trump zouden de zaken per slot van rekening weer helemaal anders kunnen liggen.

boerenbusiness.nl

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Analyse Olie

Russische olie heeft weinig hinder van prijsplafond

Analyse Olie

Vladimir Poetin stookt olieprijs op

Analyse Olie

Prijs ruwe olie laat een veer, diesel klimt juist op

Analyse Olie

Tanken doet iets minder pijn in de portemonnee

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox