Blog: Marianne Adema

Renteswapgedupeerden op de proef gesteld

5 Juni 2017 - 2 reacties

Vele renteswapklanten hebben onlangs een brief gekregen van hun bank over het Herstelkader Rentederivaten. Ondanks dat de voorstellen er nu al zouden moeten zijn, is dit nog bij geen enkele klant gebeurd.

Nu zal dit volgens de planning ná de zomer zijn. Velen zitten met smart te wachten op een voorstel. Uiteraard wordt het geduld van vele klanten hiermee op de proef gesteld. Als juridisch adviseur van de NMV en van de Stichting Meldpunt Klachten Banken ben ik nauw betrokken bij het proces. Hieronder een update voor de swapklanten.

250

werknemers

voor beoordelen van renteswapdossiers

Herstelkader is toch allang definitief?
Op 19 december 2016 is het Herstelkader definitief vastgesteld. De banken zijn vervolgens aan de slag gegaan met het opstellen van hun beleid over de aanpak. De banken hebben daarbij ook hun eigen "fabrieken" opgetuigd om met de beoordelingen aan de slag te gaan. Zo heeft Rabobank in Hilversum een afdeling met ongeveer 250 werknemers speciaal ingericht voor het beoordelen van de renteswapdossiers.

Waarom duurt het nou zo lang?
De banken zijn de afgelopen periode niet alleen bezig geweest met het optuigen van hun "fabrieken", maar zij moeten uiteraard ook het Herstelkader juist kunnen toepassen. Rentederivaten zijn complexe financiële producten en er zijn veel bijzondere constructies toegepast.

Het Herstelkader is een omvangrijk juridisch-technisch rapport. Voor de meeste klanten zal de materie nog steeds erg lastig te begrijpen zijn. Het kost dus veel tijd voor de banken om ook hun medewerkers hiervoor op te leiden. Bovendien zijn er nog "externe dossierbeoordelaars" (grote accountantskantoren) die zich over deze dossiers buigen om het werk van de banken te controleren. Ook deze accountants zullen niet alleen de swapmaterie moeten doorgronden, maar ook het complexe Herstelkader.

Toch is dit wel opmerkelijk

Kortom: doordat rentederivaten zulke complexe financiële producten zijn met veel verschillen per dossier, hebben de banken nu eenmaal veel tijd nodig. Dit is toch wel opmerkelijk te noemen. Veel banken hebben een lange tijd ontkend dat het om complexe producten ging en deden alsof de klant alles wel had gesnapt. 

Dat de banken nu zoveel tijd nodig hebben, maakt nogmaals duidelijk dat de klant geen verwijt kan worden gemaakt dat hij het product niet begreep. Zeker niet nu de verkoop van dit product en het afsluiten ervan vaak tijdens een bakje koffie al moest worden geregeld.

Bericht van de bank
Velen hebben inmiddels al een bericht van de bank ontvangen met wat algemene informatie over de stand van de uitvoering van Herstelkader. Wellicht tot frustratie van sommigen omvat deze brief nog weinig concreets over de gevolgen voor hun swapdossier.

Voor degenen die geen bericht van de bank hebben gekregen, let wel op dat ze u niet zijn vergeten! Verder betekent de ontvangst van een dergelijke brief nog niet dat u zonder meer onder het toepassingsbereik valt. Als er redenen zijn om hieraan te twijfelen dan is het verstandig om dit te laten controleren.

Voorstellen worden na de vakantie uitgerold

Oplettendheid geboden
Vooralsnog is de planning dat na de zomer (derde kwartaal) van dit jaar de voorstellen eruit gaan rollen. Voor klanten die geen idee hebben hoe hun renteswap in elkaar zit, is het verstandig om zich hier nu toch eens in te verdiepen. Dit geldt ook voor degenen waarvan de renteswap al is afgelopen. Ondanks dat velen hier mogelijk weinig zin in hebben is dit wel aan te raden.

Als het Herstelkader in uw dossier ruimte voor discussie geeft, dan kan het grote gevolgen hebben voor de uitkomst (lees: compensatie) als u uw huiswerk goed heeft gedaan. U kunt beter goed voorbereid zijn op een voorstel dan op dat moment nog moeten "uitvissen" hoe het ook alweer zat. Dit ook gelet op de acceptatietermijnen die gekoppeld zijn aan de voorstellen die er straks uitrollen.

Wees verder ook alert op degene die u inschakelt voor advies. Er zijn signalen van "adviseurs" die niet goed vertellen hoe het Herstelkader werkt en zelfs klanten actief benaderen met "no cure, no pay-afspraken" die u onnodig veel geld kunnen kosten.  

Al met al: voor velen wordt het een lange zomer. Wel lijkt dit reden om uw "swapzaken" op orde te maken, vooruitlopend op de compensatievoorstellen.

boerenbusiness.nl

Marianne Adema

Marianne Adema is advocaat bij Adema Advocatuur en Advies. Zij is gespecialiseerd in financieel recht en staat particulieren en ondernemers bij. Adema is ook juridisch adviseur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).
Reacties
2 reacties
Frans 6 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874690/renteswapgedupeerden-op-de-proef-gesteld][/url]
Briefje terugsturen dat de jaarcijfers 2016 ook nog 2 jaar op zich laten wachten. Rabo is een echte 1-richting bank. Zelf frauderen bij de vleet met Libor, derivaten en overzeese praktijken. Ondertussen duurzaamheidszeden en andere flauwekul richting klanten prediken.
Pieter 12 Juni 2017
Hoe zit het met caps waarvan de opslagen verhoogd zijn. Vallen deze ook onder het herstelkader. Vaak wordt er alleen over SWAPs gesproken
jan met de pet 12 Juni 2017
Hoe zit dat dan met de normale leningen voor een jaar met de woekeropslag van dik 2%. De mensen met een swapperlening is toch eigen schuld klonk destijds wel interessant als je deze lening had. Hoe moeilijker de leningnaam hoe groter de oplichting dat is toch logisch
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Belangenbehartiging

NMV stelt verkiezing nieuw bestuur uit tot mei

Nieuws belangenbehartiging

Opkoop bij natuur is voor NMV oorlogsverklaring

Inside NMV

Henk Bleker wil excuses van bedrijfsbazen AgriNL

Nieuws Belangenbehartiging

Provincies NMV dragen interim-bestuur voor

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief