Blog: Niels van der Boom

Mag ik alstublieft een beetje meer boerenverstand?

24 Februari 2017 - 4 reacties

Enorm veel is al gezegd en geschreven over precisielandbouw. Ook op Boerenbusiness. Het bedrijfsleven profiteert, de overheid profiteert en hopelijk ook de agrarisch ondernemer. Daar is het uiteindelijk toch allemaal voor bedoeld. Maar, die wordt zo langzamerhand bedolven onder een stortvloed van precisielandbouw. Mag het alstublieft met een beetje meer boerenverstand?

Het begon eigenlijk met dit persbericht van het Ministerie van Economische Zaken, op maandag 13 februari. Het ministerie van EZ stelt in totaal acht miljoen euro beschikbaar om een ‘Nationale Proeftuin Precisielandbouw’ op te richten. Inmiddels zijn de provincies Zeeland en Drenthe in een strijd verwikkeld wie de tuinman mag worden. In het bericht wordt gesproken over experimenteerruimtes. Simpelweg; proefbedrijven die aan de slag willen met landbouwtechniek. Daar kan ik me nog een beetje in vinden.

9

miljard euro

export voor de Nederlandse technieksector

Waar ik me niét in kan vinden zijn de termen HighTech 2 Feed the World, technostarters agri-horti-food-tech en accelerators (voor de tuinbouw). Wat is het toch met precisielandbouw en rare woorden? Kunnen we het geheel niet op een nuchtere Nederlandse manier aanpakken? Iets meer boerenverstand en iets minder showgedrag.

In een ander nieuwsbericht van de Rijksoverheid bleek eind januari dat de agri & food sector in 2016 goed was voor bijna 94 miljard euro. Het aandeel techniek, in de vorm van kennis en techniek, is goed voor 9 miljard euro. Dat is een record en 2,2 procent boven het niveau van 2015.

Ondertussen moet de boer het maar allemaal in de praktijk zien toe te passen. Voor een kleine club – bekende namen binnen de landbouw inmiddels – is dat zowel hobby als noodzaak. Het gros blijft echter sturen op boerenverstand. Niet plaatsspecifiek, maar wel met de laagste kosten. Stimulering vanuit de overheid is een prima maatregel om de boodschap uit te dragen en de techniek te verbeteren. Dat kan soms rap gaan. Maar, schiet de overheid zijn doel niet voorbij?

Naast chique elektronicataal denkt de overheid graag in het groot. Ook bij subsidies. In de praktijk komt dat neer op een enkeling die investeert in een veldspuit van ruim een ton of ingewikkelde monitoring-apparatuur voor het klimaat. Een relatief simpele investering van enkele weerstations of een rijenbemester vallen onder de investeringsdrempel en moeten onnodig duur en complex gemaakt worden om in aanmerking te komen.

Wordt daadwerkelijk plaatsspecifiek gewerkt?

Terwijl toch juist de revolutie van onderaf moet komen? En de bedrijven die wel allemaal een nieuwe veldspuit met GPS en allerhande toeters en bellen hebben gekocht. Hoe passen zij die toe? Wordt daadwerkelijk plaatsspecifiek een loofdodingsmiddel toegepast of vloeibare meststof. Ik denk van niet en vele met mij. Aan de ene kant omdat techniek in veel gevallen helemaal niet praktijkrijp is. Precies doseren per vierkante meter met je spuit, wie kan het? En aan de andere kant omdat we überhaupt niet weten waar meer of minder moet komen.

De hoogste tijd dus voor boerenverstand. Verstand bij de overheid, bij de landbouwadviseurs, fabrikanten en uiteraard bij de boer. Begin met de basis voor je allerhande futuristische plannen lanceert. Dat is leuk, en het levert waarschijnlijk vele subsidiepotjes op, maar helpen we de Nederlandse landbouw er uiteindelijk mee vooruit? Waarschijnlijk niet.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
4 reacties
Abonnee
Jeroen Willemse 24 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873516/Mag-ik-alstublieft-een-beetje-meer-boerenverstand?]Mag ik alstublieft een beetje meer boerenverstand?[/url]
Precies, terug naar gedegen, onafhankelijk praktijkonderzoek, waar deze zaken op een objectieve manier worden uitgezocht, ipv allerlei 'praktijk-demo's', zonder herhalingen. We moeten oppassen dat we van smart-farming zachtjes aan geen dumb-farming gaan maken. Dat is dubbel kostbaar.
De huidige politiek heeft in de afgelopen jaren het Productschap Akkerbouw, het Ministerie van Landbouw en het landbouw-praktijkonderzoek 'om zeep geholpen'. De BO akkerbouw kan niet starten door politiek getreuzel. Hoog tijd voor een nieuwe 'wind'.
boertje op de klei 24 Februari 2017
Ik ben er ook wel klaar mee als akkerbouwer. mooie verhalen in de folders. Slecht toepasbaar in de praktijk. Dat geneuzel op de vierkante meter is mooi. Maar als de basis (vruchtbaarheid, organische stof balans, ploegdiepte, zaaibed, zaaizaad, lichte machines) niet op orde is heeft dat veel meer invloed op het resultaat dan dat puntje op de i. Fabrikanten willen meteen voor elke software uitbreiding weer 1500 euro vangen. Net als het scannen van de bodem. Prachtig idee, maar zie het maar eens terug te verdienen met het puntje op de i....
Ik heb besloten me als voorloper terug te rangeren naar volger en wacht het wel even af...
Anton Legeland 24 Februari 2017
Helemaal gelijk Niels. Je zou eens moeten gaan kijken bij het Internethuis en de Stichting Sensornetwerk Achterhoek. Zij werken aan oplossingen en wat de proeftuin betreft; die kan zo in de Achterhoek terecht. Daar hebben we namelijk zelf al een Lora-Testnetwerk aangelegd met een dekkingsgebied van 1.000 km2. De Iot-infrastructuur en de specifieke kennis is daar al. Alle bedrijven die sensoren willen ontwikkelen en data verzamelen kunnen in de Achterhoek meteen en goedkoop starten en testen. En zij staan als 'outsider' toch ook maar mooi op de witte lijst met hun erkend digitaal meetsysteem weidegang--> www.hetinternethuis.nl
Anton Bom 27 Februari 2017
Ik onderschrijf het artikel! Kom eens praten bij van Iperen in Westmaas, wij hebben onder de noemer TT+ een degelijk eenvoudig concept voor precisielandbouw! Niet futuristisch maar uitvoerbaar voor een steeds groter wordende groep ondernemers in de land en tuinbouw!
Abonnee
Niels 1 Maart 2017
@Anton Legeland: Bedankt voor de tip! Ik ga er naar kijken.

@Anton Bom: Ik heb inmiddels een afspraak staan met je collega Randy voor het TT+ systeem.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Nieuws Kunstmest

Poolse boer krijgt ruim 100 euro kunstmestsubsidie

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Subsidiekraan van 13 miljard binnenkort open

Nieuws Europa

900 miljoen voor landbouw kandidaat-lidstaten EU

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief