Opinie Niels van der Boom

Beregenen: van hobby naar bittere ernst

1 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 6 reacties

Je hebt gewone boeren en beregenboeren, wordt weleens gegrapt onder akkerbouwers. Dit jaar is iedereen een beregenboer, mits je uiteraard de mogelijkheden hebt. Week aan week slepen met slangen en buizen roept vragen op. Kan en moet het anders?

De beregeningshaspels stonden vaak jaren in een hoek van de schuur te verstoffen. Alleen bij echt droog en warm weer kwamen ze in actie; vaak met tegenzin. Echter, ook bij deze machines is een professionaliteitsslag gemaakt. Dat zie je als duidelijk terug in hoogrenderende gewassen als bloembollen en groentes. Inmiddels heeft menig akkerbouwer 1 of meerdere haspels in de schuur staan.

Vaker beregenen
Elektronische snufjes, of zelfs een slangenhaspel, maken dit vervelende klusje een stuk gemakkelijker. Je bent immers vaak in de modder en op onmogelijke tijden aan het werk. Alle gemakken zijn welkom. Mede daardoor is fiks geïnvesteerd. Logische vervolgstap is dat er vaker beregend wordt. De machines staan er immers toch, is dan de opvatting. Zo zie je deze zomer zelfs dat de groenbemester wordt beregend.

De overheid werkt verzilting in de hand

Uiteraard is deze lust, of last, niet voor iedereen weggelegd. De beschikbaarheid van voldoende zoet water is een groot probleem; zeker in Zeeland, een akkerbouwgebied bij uitstek. Ook langs de Waddenkust is dat het geval, of op plekken waar bruinrot- en ringrotbesmettingen een rol spelen. Met kunst en vliegwerk wordt zoet water aangevoerd, om zodoende toch iets te kunnen doen. Tot overmaat van ramp besluiten overheden soms ook nog de verzilting in de hand te werken door sluizen op te zetten. Denk aan de Haringvlietdam.

Keerpunt
Het extreme jaar 2018 wordt steeds meer gezien als keerpunt voor de akkerbouw. Is het realistisch om bij de huidige klimaatgrillen van deze eeuw 40 ton aardappelen op contract te telen, jaar op jaar? Wellicht dat qua watervoorziening en beregening ook een keerpunt wordt bereikt. Zo hoor ik opvallend vaak telers praten over pivots. Verdient deze techniek opnieuw aandacht?

In de Veenkoloniën draaien 3 van deze machines; zowel center als laterale pivots. Draaiden moet ik zeggen, want 1 is al verdwenen. Tussen 2007 en 2011 deed PPO proefboerderij ’t Kompas in Valthermond proeven met beregening en bemesting in zetmeelaardappelen. In de proefjaren werd wisselend geen tot 4 keer beregend en extra bemest. De meeropbrengst lag 2% tot 4% hoger, waardoor het niet als rendabel werd gezien. De pivot verdween weer snel uit beeld.

Wapenen tegen extremen
Sinds 2011 hebben de haspels echter veel gedraaid; net zoals de sleuvenfrezen. Als agrarisch ondernemer ben je tegenwoordig verplicht om gereed te staan bij extremen. Vaak gebeurt dat nog in hetzelfde jaar ook. Goede apparatuur maakt die klus wel iets gemakkelijker. Sensoren kunnen in gevallen van droogte helpen om het juiste moment van beregenen te bepalen.

Naast investeringen in beregentechnieken als pivots op kaarsrechte polderkavels, is het goed om te kijken naar de beschikbaarheid van zoet water. De Duitse deelstaat Beieren maakt €9 miljoen vrij voor de aanleg van een meer en leidingnetwerk voor beregenwater. Moet zoiets voor bepaalde Nederlandse akkerbouwgebieden ook gebeuren? In onder meer het Verenigd Koninkrijk is het normaal dat aardappel- en uientelers bassins aanleggen, zodat in de natte wintermaanden een watervoorraad kan worden aangelegd. Is dit ook voor ons land realiteit?

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
6 reacties
herre bartlema 1 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879482/beregenen-van-hobby-naar-bittere-ernst][/url]
We moeten ons inderdaad voorbereiden op extremen. Diepwortelende gewassen houden het nu ook langer vol, dat is op de proefvelden van Barenbrug met moderne grasmengsels goed te zien, maar het geldt ook voor andere teelten natuurlijk. Diepe beworteling valt ook te sturen door het dieper plaatsten van plantenvoeding, vooral bij fosfaat is dat effectief. Meer hierover op 22 augustus bij het demoveldje van precisiebemestingzuidholland.nl tegenover de rooidemonstraties.
Drent 2 Augustus 2018
Denk het niet want beregenen is niet elk jaar nodig
Abonnee
truus 2 Augustus 2018
ik heb toevallig fosfaat toegediend met poten in de rij en over de knol gespoten de wortels zijn goed en dieper dus, heb ik gedaan bij Ivory russet en innovator omdat die moeilijk wortel stelsel hebben de opbrengsten liggen nu hoger als bij het veld waar ik bewust niks heb bij gespoten.
AVR 2 Augustus 2018
Vindt die drip tape een prachtig systeem.maar Wat kost drip tape per ha? begreep iets van 600 per ha voor alleen slangen. dan komt nog leggen hier zal wel iets op te bedenken zijn. En aansluiten iedere rij op hoofdslang.. is dit rond te rekenen. Van dit jaar vast wel maar gemiddeld over meerdere jaren twijfel ik aan het rendement.. zeker hier op de kleigronden.
herre bartlema 9 Augustus 2018
Merci Truus, voor de informatie, we leren veel van de praktijk. Voor AVR : kosten en baten van fertigatie worden onderzocht door Delphy, voor meer informatie, zie kennisnetwerk dripirrigatie en fertigatie .
IJsselmeerklei 9 Augustus 2018
@AVR: Proeftuin Zwaagdijk heeft hier jaren geleden onderzoek naar gedaan in de Wieringermeer. Een aantal boeren heeft dit ook toegepast maar zijn allemaal weer gestopt. Neem aan dat Delphy dit onderzoek ook kent als ze nu hetzelfde aan het onderzoeken zijn.
Gerard Schoot Uiterkamp 15 Augustus 2018
@AVR: Ook in "gewone" jaren kan tape een uitkomt bieden. Er zijn altijd momenten gedurende het seizoen waarbij water en temperatuur een verschil maken in het resultaat.
Delphy doet onderzoek, klopt, ik heb met ze gesproken, maar zij hebben nog geen proeven gedaan op de wijze die wij voor ogen hebben. Natuurlijk geeft het extra werk in het voor- najaar wanneer de gemiddelde akkerbouwer het niet kan gebruiken maar het is zeker interessant en in vele teelten rendabel.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Niels van der Boom

Koester je loonwerker nu het nog kan

Opinie Niels van der Boom

Wie lijdt er nu meer: mens of machine?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden