Blog: Peter Goumans

Nieuw in fosfaatregeling is jongveegetal

1 Mei 2017 - Peter Goumans - 5 reacties

In de Regeling fosfaatreductie 2017 is een nieuwe term opgenomen: het jongveegetal. De Regeling wordt er niet overzichtelijker op. Wat zijn de kernaanpassingen in de Regeling? 

Kort voor aanvang van het kort geding over de Regeling fosfaatreductie 2017 kondigde demissionair staatssecretaris Van Dam aan de Regeling te beperken tot melkproducerende bedrijven. Aan de Tweede Kamer is kort daarna ook toegezegd om zeldzame huisdierrassen te ontzien. De beide aangekondigde wijzigingen zijn inmiddels vertaald in een wijziging van de Regeling. Daarmee wordt direct voorkomen dat afvoer van runderen naar bedrijven vrijgesteld van de regeling alsnog als reductie meetellen. Het nieuwe begrip wat geïntroduceerd is: het jongveegetal.   

Jongveegetal gaat ontwijking tegen
Van Dam heeft besloten de regeling te beperken tot melkleverende bedrijven. Die beperking bedreigt de reductiedoelstellingen. Als afvoer van runderen naar niet-melkleverende bedrijven als reductie zou gelden en de runderen in Nederland blijven, blijft de afvoer zonder effect op het fosfaatplafond. De vraag is: Hoe wordt geborgd dat runderen daadwerkelijk worden afgevoerd en terugkeer naar het bedrijf is uitgesloten? Om te voorkomen dat de reductieopgave wordt omzeild, voert hij 2 aanpassingen door:

  1. Voor elk melkproducerend bedrijf wordt een jongveeverhouding bepaald per 28 april 2017. Dit jongveegetal wordt berekend door de verhouding te bepalen tussen jongvee (vrouwelijke runderen van 0 tot 1 jaar en ouder dan 1 jaar die nog niet gekalfd hebben) en het aantal afgekalfde koeien. Afvoer van jongvee telt alleen mee als een naar GVE-verhouding gelijk aantal melkkoeien wordt afgevoerd.
  2. Voor runderen die tenminste 1 keer hebben gekalfd, geldt dat alle afvoer als reductie telt. Wanneer de afvoer naar een niet-melkleverend bedrijf plaatsvindt deze koeien niet binnen 4 maanden mogen terugkeren naar het oorspronkelijk afvoerende bedrijf. Als dat toch gebeurt, vindt met terugwerkende kracht een herberekening van de heffing plaats. Deze oplossing maakt het mogelijk dat afvoer naar bedrijven die de koeien vetweiden normaal mogelijk is. 

Hoe bereken je het jongveegetal? 
Het jongveegetal is het getal dat wordt berekend door het aantal runderen van de melkveehouder op 28 april 2017 van 0 tot 1 jaar en van 1 jaar en ouder dat nog niet gekalfd heeft te delen door het aantal runderen dat op die dag tenminste 1 keer heeft gekalfd. Om de voorgeschreven GVE-reductie te bereiken dient het aandeel jongvee in de totale melkveestapel dus gelijk te blijven. Zolang aan deze verhouding voldaan wordt, kan de afvoer van jongvee plaatsvinden naar elk bedrijf (melkleverend of niet-melkleverend).

Zeldzame runderrassen
De Regeling kende een uitzondering voor vleeskalverenhouders. Die vervalt omdat niet-melkleverende bedrijven niet langer onder de Regeling vallen. De afvoer van runderen naar erkende verzamelcentra en exportstallen blijft onverkort gehandhaafd. De uitzonderingsregeling wordt uitgebreid tot de aanwas van runderen van de rassen Brandrood rund, Fries Hollands vee, Roodbont Fries vee, Groninger blaarkop en de Lakenvelder. Voorwaarde is wel dat de runderen worden gemerkt in het I&R-systeem. Dat dient op een nog door de staatssecretaris aan te geven wijze te gebeuren. 

Inwerkingtreding
De wijzigingen van de regeling treden per 1 mei 2017 in werking. Voor de onderdelen van de regeling die betrekking hadden op niet-melkleverende bedrijven werkt de aanpassing terug tot en met 1 maart 2017. Niet-melkleverende bedrijven zijn daarmee met terugwerkende kracht van de regeling uitgezonderd. 

Spannende weken in aantocht
In het kort geding met betrekking tot de Regeling fosfaatreductie 2017 wordt op 4 mei de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag verwacht. Binnen enkele dagen volgen ook de beslissingen op de knelgevalmeldingen die melkveehouders hebben gedaan.
Op dinsdag 16 mei 2017 behandelt de Eerste Kamer de wetsvoorstellen fosfaatrechten melkvee en grondgebonden groei melkveehouderij plenair. De fosfaatregelgeving zit dus in een cruciale fase.

Peter Goumans

Peter Goumans is advocaat bij Hekkelman. Hij focust zich op de agrarische sector en volgt de ontwikkelingen in deze sector op de voet. In zijn blogs gaat hij in op juridische vraagstukken in de agrarische sector.
Reacties
5 reacties
anton 1 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10874315/nieuw-in-fosfaatregeling-is-jongveegetal][/url]
wie kan het nog volgen.
Vrouwtje 1 Mei 2017
Meest ergelijke is in Den Haag wordt regel na regel gemaakt gaat met terug werkende datum in als je 1 GVE te veel heb betaal je voor 11 of nog mee GVE boete
Als je beld met Rvo kunnen ze geen antwoord geven want de wet is nog niet klaar en de overheid maar boetes innen
En dan al die drachtige koeien die nu naar de slacht moeten
Als er te veel ganoen gejaagd worden moet je de partij van de dieren is horen
Nu is deze partij zeker in slaap gevallen? ? Ik weet niet in wat voor wereld wij tegen woordig leven
Grote woorden als mensenrechten
Dierenrechten. Mensen krijgen een persoonsnr en een koe een Vee eenheid


Me
leonardo2 2 Mei 2017
wat een ZOOITJE en dat alleen om die communisten bende in BRUSSEL te vreden te stellen word tijd dat de fransen er uit stappen zodat het hele zaakje in BRUSSEL op gedoekt word !!!
fryske boer 2 Mei 2017
Van mij mag die hele derogatie floppen.
hebben we niets meer met fosfaatplafon te doen.
Hebben dan alleen nog met aanwendnorm te maken.
Zijn we verlost van deze Haagse klucht georganiseerd door de bank, de krachtvoerfabrikanten en de zuivel.
Abonnee
mafex 2 Mei 2017
helemaal waar @fryske boer
het blijkt "gestolen goed gedijt niet
de extra fosfaat wat "ten goede "kwam aan de melkveehouderij, gestolen van de andere sectoren , breekt nu aardig op
maar derogatie afschaffen kost nu teveel gezichtsverlies.
maar afschaffen is beter dan dit.
beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.
sophia 12 Mei 2017
Laten wij eens alles goed op een rijtje plaatsen
degenen die genoeg land hebben hoeven toch niet te bloeden voor mensen met 200 a 300 koeien met 10 ha. land dit is altijd zo geweest wie geïnvesteerd heeft in land kan nu niet alleen bloeden bij de bank maar ook bij de overheid dit is niet te verkroppen.
dit had al ingevoerd moeten worden voor de melkquota
dan is het simpel voor iedereen die vee heeft want alle beesten
hebben een fosfaat gehalte of vergeten zij dit nu even en komt er over een half jaar weer een nieuwe berekening dan kan de melkfabriek weer het beste jongetje uit de klas spelen en geeft de melkunie zijn boeren een trap na net als de lto bij zijn grondgebonden boeren.
waar blijven al die mensen nou die biologische mensen die denken als de koeien buiten lopen en dat ze een ruime stal hebben genoeg land dat je bioloog bent zo ver staan de mensen van de boerderij en Mn van Dam nog verder .
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden