In de Regeling fosfaatreductie 2017 is een nieuwe term opgenomen: het jongveegetal. De Regeling wordt er niet overzichtelijker op. Wat zijn de kernaanpassingen in de Regeling?
Kort voor aanvang van het kort geding over de Regeling fosfaatreductie 2017 kondigde demissionair staatssecretaris Van Dam aan de Regeling te beperken tot melkproducerende bedrijven. Aan de Tweede Kamer is kort daarna ook toegezegd om zeldzame huisdierrassen te ontzien. De beide aangekondigde wijzigingen zijn inmiddels vertaald in een wijziging van de Regeling. Daarmee wordt direct voorkomen dat afvoer van runderen naar bedrijven vrijgesteld van de regeling alsnog als reductie meetellen. Het nieuwe begrip wat geïntroduceerd is: het jongveegetal.
Jongveegetal gaat ontwijking tegen
Van Dam heeft besloten de regeling te beperken tot melkleverende bedrijven. Die beperking bedreigt de reductiedoelstellingen. Als afvoer van runderen naar niet-melkleverende bedrijven als reductie zou gelden en de runderen in Nederland blijven, blijft de afvoer zonder effect op het fosfaatplafond. De vraag is: Hoe wordt geborgd dat runderen daadwerkelijk worden afgevoerd en terugkeer naar het bedrijf is uitgesloten? Om te voorkomen dat de reductieopgave wordt omzeild, voert hij 2 aanpassingen door:
Hoe bereken je het jongveegetal?
Het jongveegetal is het getal dat wordt berekend door het aantal runderen van de melkveehouder op 28 april 2017 van 0 tot 1 jaar en van 1 jaar en ouder dat nog niet gekalfd heeft te delen door het aantal runderen dat op die dag tenminste 1 keer heeft gekalfd. Om de voorgeschreven GVE-reductie te bereiken dient het aandeel jongvee in de totale melkveestapel dus gelijk te blijven. Zolang aan deze verhouding voldaan wordt, kan de afvoer van jongvee plaatsvinden naar elk bedrijf (melkleverend of niet-melkleverend).
Zeldzame runderrassen
De Regeling kende een uitzondering voor vleeskalverenhouders. Die vervalt omdat niet-melkleverende bedrijven niet langer onder de Regeling vallen. De afvoer van runderen naar erkende verzamelcentra en exportstallen blijft onverkort gehandhaafd. De uitzonderingsregeling wordt uitgebreid tot de aanwas van runderen van de rassen Brandrood rund, Fries Hollands vee, Roodbont Fries vee, Groninger blaarkop en de Lakenvelder. Voorwaarde is wel dat de runderen worden gemerkt in het I&R-systeem. Dat dient op een nog door de staatssecretaris aan te geven wijze te gebeuren.
Inwerkingtreding
De wijzigingen van de regeling treden per 1 mei 2017 in werking. Voor de onderdelen van de regeling die betrekking hadden op niet-melkleverende bedrijven werkt de aanpassing terug tot en met 1 maart 2017. Niet-melkleverende bedrijven zijn daarmee met terugwerkende kracht van de regeling uitgezonderd.
Spannende weken in aantocht
In het kort geding met betrekking tot de Regeling fosfaatreductie 2017 wordt op 4 mei de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag verwacht. Binnen enkele dagen volgen ook de beslissingen op de knelgevalmeldingen die melkveehouders hebben gedaan.
Op dinsdag 16 mei 2017 behandelt de Eerste Kamer de wetsvoorstellen fosfaatrechten melkvee en grondgebonden groei melkveehouderij plenair. De fosfaatregelgeving zit dus in een cruciale fase.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10874315/nieuw-in-fosfaatregeling-is-jongveegetal][/url]