Blog: Peter Goumans

Instructies voor de knelgevallencommissie

24 Mei 2017 - Peter Goumans

Terwijl alle aandacht uitgaat naar de uitvoering van de Regeling fosfaatreductieplan 2017 (en de Tweede Kamer daar met Van Dam over in debat ging), oordeelde de Eerste Kamer min of meer in de luwte over het stelsel van fosfaatrechten en het wetsvoorstel grondgebonden groei melkveehouderij. Beide wettelijke regelingen kregen instemming van de Eerste Kamer.

De invoering van deze 2 wetten staat dus niets meer in de weg. Althans, voor wat betreft de Wet grondgebonden groei melkveehouderij. Voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten is het namelijk wel relevant of Nederland in 2018 in aanmerking komt voor de derogatie van de Nitraatrichtlijn. Dat is dus nog geen gelopen race. Het hangt onder andere af van de resultaten die de Regeling fosfaatreductieplan 2017 oplevert.

Mogelijkheid om voorziening te verruimen

Knelgevallen: werk in uitvoering
Op basis van de Wet fosfaatrechten melkvee worden fosfaatrechten toegekend naar aanleiding van de melkveebezetting op 2 juli 2015. De wet kent een knelgevallenvoorziening die uiterst beperkt is.

Naar aanleiding van het amendement Geurts is in artikel 23 lid 9 van de wet de mogelijkheid opgenomen om de voorziening te verruimen om zo onbillijkheden van bepaalde aard te kunnen wegnemen. Daartoe kunnen bij een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) categorieën van bedrijven worden aangewezen, waarvoor de fosfaat(rechten)referentie kan worden verhoogd.

Staatssecretaris Van Dam heeft ondertussen een adviescommissie (de Commissie Knelgevallen) ingesteld om advies uit te brengen over verruiming van deze voorziening. Dat gebeurt aan de hand van verschillende individuele casussen. Staatssecretaris Martijn Van Dam heeft de Commissie een drietal instructies meegegeven:

  1. De gevolgen van de verruiming voor andere melkveehouders dienen te worden meegewogen.
  2. De afbakening van de groepen bedrijven, die onevenredig worden geraakt, dient duidelijk te zijn. 
  3. Het risico op oneigenlijk gebruik dient maximaal te worden beperkt.

Concreet vraagt de staatssecretaris dus om heldere criteria om de knelgevallen te kunnen afbakenen, een voorstel voor de mate van compensatie en een indicatie van de totale omvang van de extra uit te geven rechten.

Daarnaast vraagt hij de Commissie om aan te geven voor welke groepen van bedrijven geen voorziening hoeft te worden gecreëerd. De Commissie is gevraagd om uiterlijk op 1 juli 2017 haar advies uit te brengen, zodat vertaling in de AMvB kan plaatsvinden. De Commissie heeft ondertussen haar werkzaamheden voortvarend opgepakt. 

Dit zal allemaal pas in 2018 plaatsvinden

Hoe gaat het verder?
De AMvB treedt pas in werking, nadat de Wet fosfaatrechten melkvee op 1 januari 2018 is ingevoerd. Daarna kunnen melkveehouders zich pas aanmelden voor de verruimde knelgevallenvoorziening. RVO beoordeelt of aan de verschillende criteria is voldaan. Tegen de besluiten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat bezwaar en beroep open. Dit zal dus allemaal pas in 2018 plaatsvinden. 

Het wachten is nu op het advies van de Commissie Knelgevallen en de reactie staatssecretaris Van Dam.

Peter Goumans

Peter Goumans is advocaat bij Hekkelman. Hij focust zich op de agrarische sector en volgt de ontwikkelingen in deze sector op de voet. In zijn blogs gaat hij in op juridische vraagstukken in de agrarische sector.

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden