Blog: Peter Pals

SBR-Kredietrapportage: wie profiteert?

31 Juli 2017 - Peter Pals

De meeste mensen denken dat wanneer hun financier vraagt om de financiële gegevens via Standard Business Rapportage (SBR) aan te leveren, dat de jaarrekening wordt bedoeld. Echter, dat is niet zo. Voor het beoordelen van een kredietaanvraag of een revisie vragen de banken vanaf 2017 om de SBR-kredietrapportage in plaats van de jaarrekening.

De banken ABN Amro, ING en Rabobank zijn verenigd in Het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC). Bij de ontwikkeling en het in gebruik nemen van SBR is heel slim de gelegenheid benut om extra informatie op te vragen. Met het simpelweg indienen van de jaarrekening bent u dus nog niet klaar. U hoort ook aanvullende vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld over de uitsplitsing van onroerend goed als grond en gebouwen, maar ook een ouderdom analyse van debiteuren en crediteuren.

Administratieve lasten verminderen

Achtergrond
Standard Business Reporting is ontstaan vanuit de wens van de overheid om de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten. Bedrijven in Nederland moeten jaarlijks veel verplichte (financiële) rapportages aanleveren aan onder andere banken en overheden. Dat kost tijd, geld en energie. Samen met accountants, softwareleveranciers en banken heeft de overheid SBR ontwikkeld.

Met SBR worden de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vastgelegd. Met één druk op de knop worden rapportages opgesteld en digitaal verzonden naar de verschillende partijen. Zo hebben ondernemers en intermediairs minder werk aan het samenstellen en aanleveren van de verschillende (verplichte) rapportages.

Gas erop
Om SBR een flink duw in de rug te geven, heeft de overheid besloten dat vanaf 2017 de aanlevering van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel via SBR verplicht zal worden. Daarnaast zijn de banken het gebruik flink aan het stimuleren. In de praktijk betekent dit dat wanneer u een kredietaanvraag niet via SBR indient, extra kosten kunnen worden berekend. Dit wordt verteld als: "Vanaf 1 juli krijgen ondernemers €250 korting op de afsluitprovisie als zij bij het aanvragen van een financiering de benodigde gegevens aanleveren via SBR."

Voordelen
Het voordeel voor ondernemers zou moeten zijn dat met een paar drukken op de knop u, naast uw huisbankier, ook andere banken kunt voorzien van uw kredietrapportage. Eenvoudig en snel verschillende offertes opvragen, wordt dan mogelijk. En bankieren bij diverse banken wordt technisch eenvoudiger wanneer de informatie uniform is.

Hiermee kan verder invulling gegeven worden aan de automatisering van processen, zoals de verplichte jaarlijkse revisie van jaarrekeningen. Tevens kunnen kredietaanvragen eenvoudiger en sneller in behandeling genomen worden. Een en ander zal uiteindelijk moeten leiden tot lagere kosten en een snelle efficiënte werkwijze.

Eerder een lastenverzwaring dan een -verlichting

Achter de schermen
Stel u levert nu via SBR-kredietrapportage uw gegevens in. Wat gebeurt er dan mee op uw bank? De praktijk leert dat voor het merendeel van de agrarische ondernemingen, na aanlevering van de gegevens, "achter de schermen" een bankmedewerker de stukken handmatig moet omzetten in het van toepassing zijnde bancaire systeem. Dan kunnen deze verder verwerkt worden.

Snel en eenvoudig verschillende offertes opvragen is op dit moment voor het merendeel van de agrarische ondernemers dan ook nog niet goed en vlot mogelijk. Ondanks dat al sinds 2009 wordt gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van SBR moet ik helaas concluderen dat in de praktijk er nog niet veel van wordt geprofiteerd.

Voor u als ondernemer betekent het op korte termijn eerder een lastenverzwaring dan -verlichting. En de voordelen, daar zult u nog wel even op moeten wachten. Toch verwacht ik in deze “geduld is een schone zaak”, dus moed houden en de tijd zijn werk laten doen. 

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden