Blog: Piet van der Eijk

Pacht: 'De wal zal het schip wel keren'

25 Mei 2017 - Piet van der Eijk - 4 reacties

Wat te hoog stijgt, kan alleen maar dalen. Aan de jaarlijkse stijging van de pachtnormen is een einde gekomen. Echter, bedenk wel dat de pachtnormen 2017 pas doorwerken met ingang van het pachtprijsjaar volgend op 1 juli 2017. Dat is dus veelal pas met ingang van het teeltjaar 2018.

De meeste pachters betalen dit jaar nog een hogere pacht op basis van de vorige pachtnormen uit 2016. Daar kan men alleen wat aan doen als de pachtprijs meer bedraagt dan 2 procent van de grondprijs.

Die grens van 2 procent is flink achterhaald

Die grens van 2 procent is overigens, door de grondprijsstijging deze eeuw, behoorlijk achterhaald. Daar mag dus nog weleens opnieuw naar gekeken worden. Die 2 procent stamt namelijk nog uit de jaren '90 van de vorige eeuw. Toen was de rente namelijk nog tussen de 7 en 8 procent. Daar komt bij dat geen pachter zijn bezit voor de vrije waarde zal hebben verworven. Hem of haar komt een rendement toe over de verpachte waarde van de grond.

Gebaseerd op grondbeloning
De pachtnormen 2017 zijn gebaseerd op de grondbeloning van 2011 tot en met 2015. Daarvan waren 2011 en 2014 (en het zuidwestelijk akkerbouwgebied in 2013 en plaatselijk 2015) slechte jaren voor de akkerbouw. In de toch al geplaagde melkveehouderij krijgen de pachters weer een beetje lucht in het vooruitzicht. Het is een kwestie van volhouden dus. 

In de wetenschap dat voor de melkveehouders (naast 2015) ook 2016 een slecht inkomensjaar is geworden, zal de daling van de pachtprijs in de veehouderijgebieden zich ook volgend jaar voortzetten. De verpachters hebben tot nu toe hoge rendementen behaald. Enerzijds een almaar stijgende pachtprijs en anderzijds een sterke stijging van de waarde van hun bezit.

Een betere belegging dan verpachte grond is er niet

Een betere belegging dan verpachte grond is er niet, waardevast en met een laag risico. Klachten hoor ik eigenlijk alleen maar van particuliere verpachters en gaan dan vooral over de vermogensrendementheffing.

Geen beslissing van Van Dam
De staatssecretaris heeft aan de BLHB aangegeven geen beslissing te willen nemen over de prijsontwikkeling van reguliere en geliberaliseerde pachten. Hij wacht het advies van de bemiddelaar, de heer Heldoorn, af. De BLHB heeft de bemiddelaar voorgesteld om de uitgangspunten van het huidige pachtprijssysteem door deskundigen te laten (her)beoordelen. 

De bevindingen van de bemiddelaar verwachten we voor de zomer te horen. De staatssecretaris zit intussen op ramkoers in zijn strijd over de fosfaatrechten met de melkveehouderij. Ook hier zal de wal het schip wel keren. 

Piet van der Eijk

Piet van der Eijk was van 2012 tot begin 2019 de voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB). Daarnaast heeft hij een akkerbouwbedrijf in polder de Biesbosch in het buitengebied van het Eiland van Dordrecht.
Reacties
4 reacties
andre vw 27 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874627/pacht-de-wal-zal-het-schip-wel-keren][/url]
Beste lezers,
Momenteel veel pacht met inschrijving.
De bedragen rijzen de pan uit 1500,00 tot 1750,00 per ha.(gras of mais)
Diegene die hier voor inschrijft komt mijn inziens aan lager wal.
Vrij grof 27 Mei 2017
De tijd zal het leren, maar is inderdaad wel erg veel geld.
Ik zal wel niet kunnen rekenen.
Abonnee
erik 27 Mei 2017
ze zullen wel nagedacht hebben voor ze de inschrijving deden hoop ik. Het artikel raakt wel de juiste snaar volgens mij, omdat reguliere pachters door dit systeem exorbitant hoge pachtprijzen krijgen terwijl ze er ook een vruchtwisseling met granen op na houden. En bij de huidige prijzen is dat verlieslatend land. De verpachters vergeten inderdaad wel erg makkelijk dat de grondprijzen gemiddeld stijgen en dat de rentevoet erg laag is.
andre 28 Mei 2017
Je kunt heel veel hoge inschrijvingen op, vrije pacht wel onder bouwen, neem de waarde van de mest afzet maar mee, het recht om dieren te houden, de opbrengst van het land en de EU vergoeding.

Als je een eigendoms bedrijf hebt, en je pacht erbij , dan kun je veel verder gaan om te blijven eten. Maar heb je een volledig pacht bedrijf, dan kan de vergoeding voor eigen arbeid en inkomen wel heel laag worden.
neem daarbij , dat je als hoeve pachter ook investeren moet in de kwaliteit van de grond, voor een langdurige vruchtbaar houden van de grond.
Edwin 30 Mei 2017
Een schaars productiemiddel zal uiteindelijk in handen komen van diegene die er het hoogste rendement op kan behalen. Dit heet markt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden