Column Ramon Klaassens

Is melkveehouder van nu manager of vakman?

6 November 2013 - Ramon Klaassens - 2 reacties

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het management op het melkveebedrijf. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te managen. Bezien we dit in het licht van de schaalvergroting die plaatsvindt in de melkveehouderij, dan is dit misschien enigszins te begrijpen. Maar gaat het daar eigenlijk wel om?

Een melkveehouder moet vandaag de dag al met veel meer zaken rekening houden, voor zijn gevoel in ieder geval, dan 25 jaar geleden. Kunnen we dan concluderen dat een melkveehouder dan meer moet managen? Volgens mij is de rol van de veehouder, in essentie, eigenlijk helemaal niet zo veel veranderd. Het belangrijkste was, is en blijft in mijn ogen het goed verzorgen van de veestapel, zodat deze optimaal kan presteren. Maar waarom zijn we alles management gaan noemen? Waar is de wissel van de aandacht voor de praktische vakbekwaamheid naar die voor het vage begrip management eigenlijk goed voor geweest?

Dat er meer aandacht is gekomen voor management is een goede ontwikkeling, maar dan moet wel duidelijk zijn wat management in essentie inhoudt. En dat het niet ten koste mag gaan van de aandacht voor vaktechnische zaken als bijvoorbeeld weidegang, graslandbeheer, uiergezondheid en klauwgezondheid. Met name in het onderwijs lijkt dit laatste wel te gebeuren. Scholieren, studenten en leeftijdgenoten van mij hebben steeds minder praktische kennis van het bedrijf. Hoe kun je zien of de mest goed is verteerd, of het rantsoen goed in elkaar zit of dat het klimaat goed is voor het  jongvee. Al dat soort zaken is niet meer vanzelfsprekend als iemand van school af komt.

Als het over management gaat, is er ook niets mooier en leerzamer dan - bijvoorbeeld tijdens de studie - buiten de agrarische sector kijken. Daar gaat het er immers vaak zakelijker aan toe dan op het gemiddelde melkveebedrijf. Het is goed om dit te ervaren en om te zien hoe belangrijk het is om de situatie op het bedrijf goed in beeld te hebben. Kijken hoe anderen de zaak runnen of ‘managen’ is goed, maar hoe vertaal je dat op een zinnige manier naar de eigen situatie.

Wij hebben als Valacon-Dairy onlangs de handleiding Duurzaam Melkvee Management uitgebracht. Weer dat woord management, maar wij zien management vooral als de optimale combinatie van de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden en de controle en bijsturing daarop. Voor beide is gedegen vakbekwaamheid nodig.

Geen containerbegrip waar alles onder valt, maar een twee-eenheid. In het lopende onderzoek naar de wijze waarop we in Nederland de melkveehouderij kunnen verduurzamen, komt deze twee-eenheid steeds weer naar voren. Ook hier wordt duidelijk dat verduurzamen vraagt om een vakbekwame combinatie van plannen, uitvoeren, controleren en bijsturen volgens de managementcyclus. Niks vaags aan.

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.
Reacties
2 reacties
Martin 6 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/ramon-klaassens/item/10838221/Is-melkveehouder-van-nu-manager-of-vakman]Is melkveehouder van nu manager of vakman[/url]
Goed vakmanschap komt voort uit goed managen of andersom? Kengetallen (management) kunnen je vertellen waar je met je vakmanschap beter op moet letten. Door een goede combinatie van beiden ontstaat er een win-win situatie dus.
Mels 7 November 2013
Managen??? Als je bij alle veehouderijen het aandeel GLB uit de bedrijfsvoering knipt vallen ze allemaal om. Hetgeen betekent dat ze niet zonder kunnen en dus structureel iets niet geheel juist doen. Als het GLB nou een extra was dan zou ik wel durven spreken van managen maar helaas is dit niet zo. En spreek niet van vergoeding voor de verplichtingen van het GLB want die waren tot nog toe niet groot. Zie dit niet als domme kritiek maar meer om te managen naar een bedrijfsvoering zonder en het GLB als aanvulling op of voor de extra dingen op het bedrijf.
Sjaak 14 November 2013
" Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen..."
Dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik deze column las.

Het woord 'manager' komt van het Engelse 'to manage' wat 'beheren' betekent oftewel 'onder je hoede hebben' en de verantwoordelijkheid ergens voor hebben.
Als je vroeger je boerderij goed runde, op tijd zaaide en oogstte, en dus de zaak 'in de vingers had' was je een 'goede boer'. Onafhankelijk van het wel of niet hebben van personeel. Tegenwoordig maken we daar verschil in en noemen we zo iemand een manager... We kennen zo wel meer termen, transitieperiode voor droogstand, far-off, close-up, etc. etc. of 'biobedding', da's helemaal een giller...;)
Die termen worden echt niet verzonnen door de boerenstand, nee, dat is het werk van voorlichters en adviseurs, die zo iedere keer weer het wiel op nieuw willen uitvinden en markt proberen te creëren... Tuurlijk, boeren vragen daar ook om. In veel gevallen wordt zelfs het 'management' overgenomen door deze adviseurs. Zij adviseren hoe te werken en de boer voert het uit!
Nee, dat ging vroeger wel anders... Niks mis mee, natuurlijk, maar de verantwoording ligt wel bij de boer, de ondernemer! Hier gaat het dan ook nog al eens mis, jammer genoeg...
Maar iemand die zijn zaakje goed voor elkaar heeft en dus het beheren beheerst, is een goede boer en heeft dus zowel het management als vakmanschap in de vingers. Niks vaags aan!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden