Shutterstock

Opinie Walter Toemen

Agri & Food in kopgroep grote faillissementen

11 December 2018 - 1 reactie

Na de stevige daling (in de afgelopen 6 jaar) van het aantal faillissementen in Nederland, voorzien wij voor volgend jaar weer een stijging. Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken en Slowakije verslechtert de situatie.

De omslag in Nederland wordt in de hand gewerkt door een daling van de economische groei. Ook kan (afhankelijk van het definitieve akkoord) de brexit het aantal faillissementen in Nederland verder opstuwen. Onze researchafdeling verwacht dat het aantal faillissementen wereldwijd in 2019 met zo’n 5 % zal stijgen.

Omvang van de faillissementen
Een andere trend is de omvang van de grote faillissementen; die wordt steeds groter. Deze ontwikkeling is al enkele jaren gaande en zet door. Na de eerste 3 kwartalen van dit jaar is de economische schade door grote faillissementen al groter dan in heel 2017.

Als we de grote faillissementen tot nu toe voor 2018 op een rij zetten, dan zit de agri- en foodsector wereldwijd in de top 3. Bovenaan staat de bouw en retail staat op de tweede plaats. We noteerden voor de agri- en foodsector dit jaar 20 grote faillissementen.

Gevolgschade
De grote faillissementen hakken er wereldwijd steeds harder in. De totale omzet die in 2017 verloren ging door grote faillissementen bedroeg €104 miljard. De gevolgschade voor leveranciers, banken en aandeelhouders is hier niet bij inbegrepen. Dit jaar stond de teller aan het einde van het derde kwartaal al hoger: €105,8 miljard.

De bovenstaande trend zal doorzetten, omdat er enkele ondermijnende ontwikkelingen gaande zijn. De totale schuldenberg is schrikbarend hard toegenomen. Als we alle schulden (bedrijven en overheden) wereldwijd bij elkaar optellen en vergelijken met 10 jaar terug (toen viel Lehman Brothers om), is de schuldenlast nu 2 keer zo hoog. Nu geld weer duurder wordt, hangt deze schuldenlast als het zwaard van Damocles boven de markt. De leningen zullen terugbetaald moeten worden en daarvoor is opnieuw geld nodig (duurder geld).

Ratings
De grote bedrijven krijgen van de kredietbeoordelaars ratings voor hun kredietwaardigheid. Naast risicovolle firma's met een 'junkstatus' is er de categorie 'solide bedrijven'. Voor deze categorie is het aandeel van BBB-bedrijven (het zwakste kredietoordeel) sterk toegenomen. Van 25% in 2008 tot meer dan 50% nu. Vrij vertaald: wanneer de economie in zwaar weer terechtkomt, zal de stroom aan grote faillissementen alleen maar verder toenemen.

boerenbusiness.nl

Walter Toemen

Walter Toemen is directeur Risk, Information and Claims bij kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland. Daarnaast is hij voorzitter van Platform Kredietverzekeraars.
Reacties
1 reactie
hans 12 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880710/agri-food-in-kopgroep-grote-faillissementen]Agri & Food in kopgroep grote faillissementen[/url]
" De totale omzet die in 2017 verloren ging door grote faillissementen bedroeg €104 miljard. De gevolgschade voor leveranciers, banken en aandeelhouders is hier niet bij inbegrepen. Dit jaar stond de teller aan het einde van het derde kwartaal al hoger: €105,8 miljard."

Omzet die door failliete GROTE bedrijven verloren gaat, komt er gewoon bij doorgaande bedrijven bij op, en is iets heel anders dan gevolgschade. Veel faillieten onder "grote" bedrijven zijn daarbij ook opzetjes, waarbij gevolgschade aan belasting en banken veelal gewoon netto-winst zijn. Leveranciers zijn vaak de echte gedupeerden, want belasting wordt vaak al "geoptimaliseerd, en banken halen hun winsten wel door woekerrente's.

Enkel failliete MKB-bedrijven zijn werkelijk te betreuren. Vaak kapotgemaakt door de GROTE jongens door oneerlijke concurrentie.
Jarenlange menselijke input wordt gewoon vernietigd.

Leve de mondiale vrije wereldhandels -economie.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Inside Melk

Griek blijft aansprakelijk voor faillissement Lyempf

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief