Blog: Wouter Baan

Wie stopt de vegetarische slager?

21 Oktober 2016 - 33 reacties

Een vegetarische worst, gehaktbal of schnitzel, tegenstrijdiger kan het eigenlijk niet. En toch liggen deze producten soms letterlijk voor het oprapen en met een beetje pech bestaat de kans dat je ‘per ongeluk’ met een paprikaburger thuiskomt, terwijl je eigenlijk zin hebt in een gewone hamburger. Ook in Nederland zijn er groenteboeren die zich als slager voordoen, maar helemaal geen slager zijn en dat brengt verwarring.

Een vegetariër is iemand die geen vlees eet. Klip en klaar, daar kunnen geen misverstanden over bestaan. Vegetariërs komen overigens niet van een andere planeet, dus als iemand bewust kiest om geen vlees te eten, dan is dat een prima keuze, die te accepteren is. De originele definitie van slager is letterlijk beenhouwer of vleeshouwer, oftewel iemand die vlees verwerkt en verkoopt. Ook daar kan een ieder persoon een helder beeld bij vormen. Worst is volgens de ‘van Dale’ een rolletje dat bestaat uit stukjes vlees met een vlies eromheen en ook daar kan geen twijfel over bestaan. Tot voorkort althans.

Vegetarische worsten, slagers en hamburgers zijn veel te verwarrend 

Steeds meer vegetarische initiatieven proberen namelijk mee te liften op het succes van het traditionele slagersvak met ambachtelijke producten zoals worst en hamburgers. Door dergelijke woorden als vegetarisch en slager aan elkaar te verbinden, probeert men vlees te verkopen wat helemaal geen vlees is. Het zou verboden moeten worden hoor ik u denken, want het is helemaal geen vlees en daarom dus fake en misleidend.

In Duitsland is men inmiddels klaar met deze misleidende productaanduidingen, althans het CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Een stabiele en traditionele burgerpartij met ‘boerenverstand’ die de maatschappij op een nuchtere manier probeert te besturen. Een vegetarische worst klinkt namelijk als een halve waarheid, en een halve waarheid is nog altijd erger dan een hele leugen. De kans dat een niet vegetariër een paprikaburger koopt, is overigens vele malen groter dan een vegetariër die een hamburger koopt. Want die letten wel op.

Wie zwengelt in Nederland de maatschappelijke discussie aan? Want volgens het Nederlands wetboek komt de vegetarische slager er prima vanaf, terwijl het zo verwarrend is als maar kan. Tsja, of het zijn de mazen in de wet, maar dat verwacht ik niet. Ergens - ver terug in de keten - is het zelfs een vorm van oneerlijke concurrentie tussen bijvoorbeeld varkenshouders en paprikatelers, volgens  het wetboek althans. Niet volgens de intentie van de teler.

Kijk als een vegetarische slager dan toch per se het woordje vlees wil gebruiken, is dat prima mogelijk. Wat te denken van ‘vleesch noch visch slagerij’ Korteweg uit Den Haag. Het klinkt nog ambachtelijk ook. Dan zijn alle misverstanden de wereld uit en is iedereen blij. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Reacties
33 reacties
john 21 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872007/Wie-stopt-de-vegetarische-slager?]Wie stopt de vegetarische slager?[/url]
die slager stopt zichzelf wel, producten zijn veel te zout en smaken nergens naar!
Johan 21 Oktober 2016
Eens toevallig in een vegetarisch restaurant beland met een groepje. Iedereen zegde dat het 'goed' was, maar iedereen liet wel meer dan de helft gewoon staan. "Lekker" zegden ze allemaal. "Eet jij maar nog een beetje meer", zegde mijn overbuur aan tafel, maar ik lustte het ook niet. Geef me maar een lekkere steak in 't vervolg.
Robert 21 Oktober 2016
Als de niet vegetariër ook gewoon oplet is er niets aan de hand. Zo, opgelost. Volgende brandende kwestie!!
Johan 21 Oktober 2016
Gelijk heb je Robert. Wat is dat toch met die angstige columns, waar is men toch bang voor dat men hier zoveel energie aan besteedt. Kun je je ook wel druk maken om "slavinken, boomstammetjes, negerzoenen, Arnhemse meisjes, enz. enz. Is het kinnesinne, een ander geen succes gunnen, bang voor het nieuwe of gewoon "wat de boer niet kent dat vreet ie niet".
Laat iedereen toch doen wat hij wil en maak je druk om echt belangrijke zaken.
Winner 21 Oktober 2016
Gelukkig dat hier wat meer aandacht voor gevraagd wordt, dit stoort mij als carnivoor puur sang al een hele tijd.
Vlees is vlees en vegetarisch is dat nu juist niet, en mag derhalve dan ook zeker niet met vlees of slager geassocieerd worden.
Ook de term burger of steak zou voor vegetarische producten niet gebruikt mogen worden.
Een hele uitdaging voor die marketing jongens om voor een smakeloos muffig product het water uit je mond te doen lopen, misschien is de term sojahap een betere benaming, en dat geeft dan ook de inhoud beter weer.
Abonnee
woud 21 Oktober 2016
Die ga je niet stoppen, want Thieme en consorten hebben geen oren. Die luisteren niet naar een anderen en drammen door en besmeuren andere partijen waar ze maar kunnen, met hulp van RADAR. Ze zijn volgelingen van de zevendedagadventisten, dat kun je in Jip en Janneke taal aanduiden als het IS van de westerse wereld.
LEO 21 Oktober 2016
Elke aandacht hiervoor is een vorm van jaloezie:
Hij heeft een mooie slogan. Juridisch houdbaar. (helaas)
Hij heeft een vriendin met een hoog vast inkomen.
Hij heeft het tot op zekere hoogte goed voor elkaar.
Wanneer je je stoort aan hem, ga naar hemzelf toe.
Wanneer je er werk van wilt maken, ga naar de rechter toe.
Pigman 21 Oktober 2016
We kunnen juist van deze man leren, wat een gezeur om zijn bedrijf, zijn persoon en de slimme manier van naamstelling bij zijn producten. Hij is teminste bewust bezig met ontwikkelingen die we NIET kunnen negeren. Deze trends zijn NIET te stoppen. Vleesconsumptie (te veel) belast het milieu en is slecht voor de gezondheid. Ik eet ook 2x in de week vegetarisch soms met een groenteburger en de eerlijkheid gebied te zeggen dat deze prima smaken! Goed weekend!
Winner 21 Oktober 2016
Pigman, al at je 8 dagen in de week vegetarisch, dat is je goed recht, maar noem het geen groente BURGER, dat is hetgeen waar ik me aan stoor.
Smakelijke voortzetting !
Abonnee
Piet 21 Oktober 2016
Winner slaat de spijker op z'n kop
Jose 21 Oktober 2016
Lees het boek Dieren eten van Janathan Safran Foer....en...respect voor dieren....zij zijn wezens met gevoel.
Jose 21 Oktober 2016
Lees het boek Dieren eten van Janathan Safran Foer....en...respect voor dieren....zij zijn wezens met gevoel.
Abonnee
moeder overste 21 Oktober 2016
waarom mag het geen groenteburger heten, dat is toch wat het is. Wel een hele efficiënte manier om je eiwitten binnen te krijgen. Voor vlees heb je twee kilo plantaardig eiwit nodig om één kilo dierlijk eiwit te maken( hoe lekker het ook is, het is niet efficiënt).
sjappie 21 Oktober 2016
Wou je al het gras laten verrotten dan, en gewassen telen die juist milliebelastend zijn die biologisch zijn en. of er moet bermgras in de burger zitten.
Flipse 22 Oktober 2016
Kipstuckjes, worsten en hamburgers zijn slechts (zoals ze dat noemen in de voedingsmiddelen wereld) een serveersuggestie. Je kan deze producten gebruiken ipv. maar hebt daar als carnivoor (mogelijk startend vleesverlater) gewoon een keuze. Net als vegetariërs/flexitariers om voor iets anders te kiezen. Als je niet kunt kiezen, verdien je ook geen keuze!
Jan 22 Oktober 2016
Vleesch noch Visch
Eieren lekker en Héél gezond elke dag.
Duidelijker kan niet, kijk naar het nr. op het ei.
Overmars 22 Oktober 2016
Vegetarisch is de toekomst. Huidige vleesproductie en consumptie is te belastend voor het milieu en ook helemaal niet goed voor de gezondheid. Als mensen zich daar nou eens druk over zouden maken ipv vallen over de vegetarische slager.
Abonnee
erik 22 Oktober 2016
dat is voor de meesten hier een brug te ver. Als je eerst maar zo ver bent dat je niet elke dag vlees wil, maar ook daar zal wel primaire producenten gezeik over komen
cor 22 Oktober 2016
misschien heb je wel gelijk hoor Overmars.
in deze rijke verwende wereld is alles mogelijk.
Ik laat iedereen eten wat ze zelf willen en respecteer dat.
Heb ook weleens iets van dat zooitje geprobeerd maar wat is het smerig smakeloos.
maar ja smaken verschillen nu eenmaal
Wim 22 Oktober 2016
Een vegetarische slager is toch gewoon een groenteboer, of heeft hij zo'n hekel aan groente dat hij zich liever slager noemt.
sjaak 22 Oktober 2016
Een vegetatiër kan waarschijnlijk niet goed koken
Anders at hij/zij wel vlees
Miriam 22 Oktober 2016
Waar maken jullie je allemaal zo druk om, denk als eerste eens wat een afgrijselijk dierenleed vooraf ging voordat het stukje vlees op je bord ligt!
Abonnee
betweter 22 Oktober 2016
Dierenleed??
LEG UIT
LeButthe 22 Oktober 2016
Ik heb deze column met verbazing gelezen. Ik ben inmiddels meer dan de helft van mijn leven vegetariër. Ik verbaas me er over dat mensen die wèl vlees eten benoemen dat vegetariërs en veganisten ze proberen over te halen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Integendeel: het is juist andersom! Als ik bij een etentje bij het bestellen vraag naar de vegetarische optie vinden tafelgenoten dat een aanleiding om over mijn keuze te discussiëren. Ik laat iedereen in hun waarde, het wel of niet eten van vlees is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.

Ik snap niet zo goed wat je punt is met deze column. Er is een Vegetarische Slager (die overigens lekkere producten maakt, maar geen vlees) en er zijn zgn vega-burgers. Die initatieven zijn er m.i. vooral voor mensen die de overstap willen wagen maar het stukje vlees of de vlees-beleving nog een beetje missen. Je maakt je er aardig druk om, en ik vraag me af waarom. Je verkondigt luidkeels toch vooral, echt zeker weten, vlees te eten. Derhalve heb je volgens mij niet zoveel te zoeken in het vak met vleesvervangers. Per ongeluk thuis komen met een paprikaburger (mij onbekend trouwens) in plaats van één van vlees lijkt me wel een hele bijzondere ervaring. Loop je geblinddoekt door de supermarkt?.. Ik ben nog geen verpakking tegengekomen waar niet duidelijk op vermeld stond dat het een vleesvervanger is. Ook hier in de comments: mensen blazen op over het feit dat iets met plantaardige ingrediënten een burger genoemd wordt.

Ik denk: Joh, nou en? Is dat nou zo belangrijk? Zijn jullie bang dat de vegetariërs van Nederland stiekeme vergaderingen houden in een afgelegen bungalowpark om te bespreken hoe we de rest van het land langzaam kunnen indoctrineren? Ik mag toch hopen van niet en zo ja, dan ben ik vooral verbolgen over het feit dat ik daar nooit voor ben uitgenodigd. Ik draai toch al een tijdje mee, immers. Het verschil tussen een hamburger en een vegaburger lijkt me duidelijk. Is het dan ook zo'n leed als je thuis komt met iets anders, en je één dag géén vlees eet? Of was het vrijdagavond half elf, de hete adem van de eindredacteur in je nek en had je nog steeds geen pakkend onderwerp voor je column?
Pim 22 Oktober 2016
Oh nee, je zou maar per ongeluk iets verkeerds kopen! Perdoes je gastronomische horizon verbreden. Per abuis eens geen geslacht dier op je bord.

Wat een ramp.
Doortje 23 Oktober 2016
Belachelijk artikel. Vegetariërs zullen veel meer last hebben van alle kleine vleesstukjes die terug te vinden zijn in quiches, loempia's, soep, bami... dan een vleeseter die meestal voorbijloopt aan het vega-rekje hamburgers. Moet die rotzooi echt in alle verwerkt worden? Van door de strot duwen gesproken... je kan zelfs geen appelsap meer kopen zonder te verifiëren als er dierlijke producten is in verwerkt! Begin daar maar eens mee in plaats van te muggenziften over namen.
Lien 24 Oktober 2016
Vegetariërs kunnen niet koken? Smakeloos? Geen dierenleed? Ojee, wat heb ik gelachen met deze column, ze zou zo door een ironische vegetariër kunnen geschreven zijn... Ik eet geen dierlijke producten. Ik ben gezonder dan ooit. MIjn geweten is gezonder dan ooit. En mijn collega's en vrienden zijn vaak jaloers als ik mijn lunch smakelijk aan het verorberen ben... En mijn carnivoor vriend eet nu enkel nog op restaurant vlees. Omdat het lekker is wat ik hem voorschotel, en omdat hij niets mist, en omdat hij snapt dat we allemaal wat minder lijken op ons bord dienen te leggen onder het mom van culinair genot.
Marian 30 Oktober 2016
Ik moet hier heel erg om lachen. Dit is toch niet serieus bedoeld neem ik aan? En dat iemand die vegetarisch eet niet kan koken? Een goede kok wordt juist afgerekend op een vegetarisch gerecht. Vlees bakken is geen kunst, dat kan iedereen en zonder peper en zout is het niet te eten en gewoon smakeloos. Ik eet al heel lang geen vlees. Dit omdat ik niet wil bijdragen aan het vreselijke dierenleed. Dat ik daardoor ook nog eens gezonder leef is mooi meegenomen. Waar gaat dit eigenlijk over? De benaming van een product? Moet je eens kijken welke namen ze geven aan producten die in de supermarkt liggen. Je jou bijna gaan geloven dat het eetbaar is. Lol
Boer Harms 30 Oktober 2016
Waarom zou je geen vlees eten? Wat dacht je van minder dierenleed, minder uitstoot broeikasgassen, minder boskap, veel meer mensen kunnen gevoed worden, minder milieu vervuiling, minder waterverbruik, gezondheid, minder resistente bacteriën, meer ruimte voor de natuur.
Jk 30 Oktober 2016
Goed om te zien dat de vegetariër zo blij is met zijn gelijk dat ze alleen van hun gevoel zo gezond worden... Persoonlijk vind ik ze er altijd aardig bleek uitzien...
Lo 18 November 2016
opvallend dat mensen steeds benadrukken hoe slecht vleesconsumptie voor het milieu is. Volgens mij worden er complete bossen omgekapt voor al die sojaburgers waardoor dieren uit hun natuurlijke habitat gedreven worden. Dat is pas dierenmishandeling. Ondanks de torenhoge subsidies van de EU gaat het kappen van bossen gewoon illegaal door. Een alternatief, de gemodificeerde soja is geen gezonde optie. Deze soja vertraagd de jodium opname waardoor de schildklier langzamer werkt. En nee, elke dag vlees is ook niet goed, maar als je het uit je voedingspatroon laat mis je essentiële voedingsstoffen waarvoor alternatieven gezocht moeten worden. Dus gewoon lekker gezond en gevarieerd eten en producten kiezen welke clean zijn in plaats van voorbewerkt voedsel.
Rien Veraart 18 November 2016
Gebruik je energie aan echte wereld problemen, dierenleed, zwarte Piet, ga toch weg, er is zoveel ander, echt leed in vele delen van onze wereld. Wordt een wakker zou ik zeggen en stop met die onzin !! Hier blijkt weer eens dat onze linkse rakkers geen interesse hebben in de problemen die er op de wereld zijn !!!!
Renate 28 December 2016
Wat een belachelijk stukje zeg. Wat de vegetarische slager probeert te bewerkstelligen heeft niets te maken met willen misleiden en alles te maken met het voor alle vleeseters mogelijk maken ook in de toekomst vlees te blijven eten. Zoals het gros van de vleesindustrie nu in elkaar zit is ze niet in stand te houden en dus moeten er alternatieven komen. Dat lukt volgens de vegetarische slager het best door voor alternatieven te zorgen die zoveel mogelijk lijken en smaken als vlees.
Iemand die niet begrijpt dat een product van de vegetarische slager (en dat staat best groot op alle verpakkingen) niet van vlees is gemaakt moet misschien terug naar de schoolbanken. Maar laat de overheid nou niet ook die markt nog verpesten met overbodige regeltjes. Waarom zou een vleeseter meer recht hebben op bepaalde producten dan een vegetariër? Aan het meeste vlees wordt zoveel kunstmatigs toegevoegd dat er een ingrediënten lijst op de verpakking moet. Dan moeten die producten net zo goed een ander label krijgen. 'Kip met water en siliconen vulling' of 'Pink slime in de vorm van knakworst'.
bookeskook 28 December 2016
In Duitsland zijn de flauwekul omtrent benamingen van vleesvervangers zat. Minister Schmidt wil duidelijkheid voor de consument en wil alle benamingen die verwijzen naar vleesprodukten verbieden voor produkten van plantaardige herkomst.
Bij onze buren houden ze van grundlichkeit dat is wat anders dan het gezwalk en gezever onder Rutte en zijn kompanij.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond ForFarmers

'Grondstofprijzen leiden tot duurder voedsel in winkel'

Nieuws Vlees

FAO: vleesproductie stijgt tot 2030 stevig

Nieuws varkens

Duitser eet nog altijd liefst écht vlees

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief