Blog: Wouter Baan

Consument zit voor dubbeltje op eerste rij

3 Augustus 2017 - Wouter Baan - 12 reacties

Nederlandse consumenten zitten voor een dubbeltje op de eerste rij. Goed, betaalbaar en veilig voedsel is op bijna elke hoek van de straat te vinden. Ja, ook veilig. Ondanks dat je door de hetze rondom fipronileieren bijna zou denken dat consumenten massaal vergiftigd worden door boter, kaas of, in dit geval, eieren.  

Naast scharrel- en vrije uitloopeieren kent Nederland sinds kort ook fipronileieren. Sinds vorige week valt heel Nederland over elkaar heen. Terecht, want wanneer voedselveiligheid in het geding komt, zijn eieren ineens onderwerp van gesprek. Dagblad Trouw diept de zaak uit, de Telegraaf duikt erop, Nieuwsuur bespreekt het voorval en ook op de sociale media barste de discussie los. Zelfs op Amerikaanse websites behoorde de ‘Dutch egg crisis’  tot de best gelezen artikelen.

In hoeveel producten zitten eieren?

Op zich logisch, want in welke producten zitten geen eieren? Ook shampoo bijvoorbeeld wordt ervan gemaakt. Eieren gaan iedereen aan, de maatschappelijke impact is daarom groot. Toch is de fipronil-affaire enigszins overtrokken. Het verklaart juist hoe veilig het Nederlandse voedsel is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautorieit (NVWA), de waakhond van de sector, ziet nauw toe op de veiligheid van ons voedsel en handelt vaak uit voorzorgsprincipes. Terugroepacties worden niet geschonden, zo blijkt.

Voorzorgsprincipe
Daarom waarschuwde de NVWA vorige week voor eieren met een te hoge dosis fipronil, om vervolgens een groot onderzoek te starten. Vanuit het principe: het zekere voor het onzekere. RTL Nieuws meldde dat fipronil bij mensen kan leiden tot misselijkheid, overgeven, duizeligheid en epileptische aanvallen. Bij grote hoeveelheden inderdaad, niet bij de gehaltes die zijn aangetroffen in eieren, zo laten toxicologen weten. Lees de bijsluiter op de verpakking van een paracetamol en daarop staat waarschijnlijk hetzelfde. Overigens wil ik hiermee het voorval niet al te veel nuanceren. Wel verdient de ontstane commotie een kanttekening.

 ‘‘De Nederlandse boer zou met allerlei verboden middelen op zoek zijn naar economisch gewin’’, hoorde ik iemand zeggen in een praatprogramma. Transparantie zou ontbreken en de boer staat te ver van de samenleving. Die kloof tussen boer en burger, dat valt volgens mij wel mee. In de VS bijvoorbeeld is die veel groter dan in Nederland. Het Nederlandse landschap is een grote mengelmoes van steden, dorpen, weilanden en akkerland die elkaar in vlot tempo afwisselen. Wie van noord naar zuid rijdt, of van oost naar west, passeert tal van boerderijen die vanaf de (snel)weg goed zichtbaar zijn. Daarin is Nederland uniek.

Nederlandse landbouw uniek
Het proces in de landbouw is niet hermetisch afgesloten. Verre van dat zelfs. Neem een gemiddelde melkveehouderij; die liggen er vaak open en bloot bij. Koeien in de wei, boer op de trekker. Iedereen kan meegenieten wanneer de eerste snede van het land komt. Je moet het alleen willen zien. Ook pluimvee loopt veelvuldig buiten.

Het ‘probleem’ is dat de moderne consument op een kluitje kruipt in Amsterdam en zich blindstaart op beeldschermen. Een rondje fietsen door Twente, of over de Veluwe, is er niet meer bij. Op zich prima, ieder zijn ding, maar het maakt de landbouw niet minder transparant. Het gros van de kritische consumenten interesseert zich nog nauwelijks in landbouw en daardoor raakt men vervreemd.

Kritische consument
Juist voor die kritische consument produceert de Nederlandse boer voor elk wat wils. Van biologische eieren tot gangbare groenten. Al maakt dat de voedselkeuze er niet eenvoudiger op. Biologisch wordt vaak verward met efficiëntie, terwijl gangbaar soms weer efficiënter is met landgebruik of uitstoot. Daarom gaan voedseldiscussies vaak scheef. Simpele kennis ontbreekt. Uitzonderingen daargelaten uiteraard.

De Nederlandse consument zit voor een dubbeltje op de eerste rij voor goed en veilig voedsel. Maar mocht u zich toch zorgen maken? De NVWA houdt altijd een oogje in het zeil. Of fiets eens langs bij een willekeurige boer, daar leent ons land zich uitstekend voor. Zeker in de vakantietijd. 

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness en Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de agrarische sector en de foodwereld.
Reacties
12 reacties
DD 3 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10875416/consument-zit-voor-dubbeltje-op-eerste-rij][/url]
Houdt de NVWA ook een oogje in het zeil mbt tot buitenlandse producten??
Fier 3 Augustus 2017
Fijn de uitleg bij Eva Jinek gezien. Rustig en uitlaten praten van de mensen met kennis. De toxicoloog was een verademing in deze toch wel zomerse hetze. Bij gebrek aan....,komkommertijd noemt men dat toch! Helaas zijn onze collega's de gedupeerden in deze omstandigheden. Sterkte allemaal!!
Ei 3 Augustus 2017
Waar zijn de Belgische fipronil eieren geblevenjQuery211019560664847176923_1501756552010 Daar hoor je niets over.
Jo 3 Augustus 2017
Als consument maak ik mij zorgen om onze voedselveiligheid. Misschien zelf kippen houden!
andre vw 5 Augustus 2017
Dag Jo,

Koop dan ook een koe er bij voor de melk.
Niet vergeten dat die dan IBR, Para, Lepto vrij moet zijun.
Als je haar niet op tijd melkt kun je last krijgen van een te hoog celgetal.
4 x per jaar PBB uit voeren.
UBN nr aan vragen.
Fosfaat recht kopen.
Voldoende grond achter je huis.
Denk ook aan de NH3 uitstoot.
Goed bemestingsplan opstellen.
Derogatie aanvragen.
Kringloopwijzer in vullen.

Veel succes.
bella 5 Augustus 2017
Jo schreef:
Als consument maak ik mij zorgen om onze voedselveiligheid. Misschien zelf kippen houden!


die eieren konden nog wel eens meer schadelijke stoffen bevatten. bijv dioxine of andere schadelijke uitstoot van industrie en verkeer.
Kjol 5 Augustus 2017
Klopt, dioxine norm voor Bio eieren is daarom verhoogt. De Bio kippen lopen buiten rond en krijgen zodoende meer dioxine in de eieren.
info 6 Augustus 2017
Bedankt Wouter Baan voor je heldere verwoording , goed gezien kjol , je vergeet nog dat de uitloop kippen gem. een veel hogere salmonela besmetting hebben wat veel ergere gevolgen heeft dan de hele Fipronil kwestie, ook de opmerkingen van andre vw kloppen helemaal. De ene keer zijn de varkens dan de koeien nu weer de kippen dan de nertsen die het onderspit moeten delven maar de hond die in de bens word gestopt waar hij zich net in kan keren heeft geen enkele burger het over, en die spin en vlieg die ze elke dag in huis doodslaan of aan een vliegenvanger dood zien gaan vinden we heel normaal , het is immers ook een levend wezen. En dan degene die een kanarie zijn hele leven in een kooi in huis heeft hangen puur voor de heb, over dierenmishandeling gesproken, we moeten ons als dierenpartijen wie dan ook eens bedenken wat we tegen hebben op de boer die voor ons voedsel zorgt.
Peter 7 Augustus 2017
De eieren die terecht komen in mayonaise wafels gebak etc. Worden deze producten ook allemaal uit de winkels gehaald of zijn deze niet besmet @ NVWA!!!!!?????????????????????
Drent 7 Augustus 2017
Wat ik begrepen heb is dat deze eieren uit het buitenland komen en daar is niet op gecontroleerd, dat mag allemaal
bella 7 Augustus 2017
Drent schreef:
Wat ik begrepen heb is dat deze eieren uit het buitenland komen en daar is niet op gecontroleerd, dat mag allemaal


Dat zijn veelal kooieieren uit Oekraine en omstreken, die zijn nog een stukkie goeierkoper.
bookeskook 7 Augustus 2017
Ik begrijp trouwens van ingewijden dat ze in Polen geen problemen hebben met bloedluis. !!!??? Zal dat aan de kip of aan het klimaat liggen, of ???? Toch wel iets voor de NVWA om eens serieus naar te kijken!!!
Abonnee
betweter 7 Augustus 2017
als je alleen kooien hebt heb je geen luis, bij strooisel wel.
die legbatterijen waren veel beter vroeger
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden