Blog: Wouter Baan

Brexit: strop voor Britten en boeren

3 November 2017 - 3 reacties

Bent u al brexit-moe? Dat zou goed kunnen, want de brexit domineert nog steeds dagelijks de voorpagina’s. Tal van scenario’s worden besproken, al weet niemand hoe de hazen gaan lopen. Eén ding is wel zeker: voor de gemiddelde Brit staat er veel op het spel. Voor de Nederlandse boer ook.

Behoorlijk wat vlees, zuivel en groenten, geproduceerd door Nederlandse boeren, verdwijnen in Britse monden. Nederland exporteerde in 2016 voor €38,9 miljard naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Daarmee zijn de Britten een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De agrarische export voert de lijst aan met een exportwaarde van €5,8 miljard. Daarbinnen steekt vlees (€1,3 miljard) er met kop en schouders bovenuit. Ook groenten en fruit (€1,9 miljard) is een grote groep, al vindt hierbinnen ook veel doorvoer plaats.  

Nederlandse landbouw meest gevoelig

Tullips, Cheese en klompen
Landbouw staat symbool voor de Nederlandse export naar Groot-Brittannië. De Britten associëren Nederland niet voor niets als het land van 'tullips, cheese en klompen'. De vraag is: wat blijft er van deze reputatie over wanneer de Britten zich straks terugtrekken binnen hun eigen landsgrenzen. Nederland heeft veel te verliezen. Veel meer dan andere EU-landen, zoals Spanje en Italië. Die ruiken vooral kans op meer zeggenschap in Brussel.  

Beter dan het ooit was, wordt het waarschijnlijk niet. Immers, de Britten hebben, wellicht tegen beter weter in, gekozen voor een politieke afscheiding. Dat dit meer betekent dan het opzeggen van een lidmaatschap, blijkt uit de onderhandelingen. Die zitten muurvast. In hoeverre een politieke afscheiding ook een economische afscheiding betekent, wordt momenteel uitonderhandeld. De kaarten die Europa op zak heeft, lijken echter beter te zijn. De Britten stralen vooral wanhoop uit.

Dit komt, volgens econoom Mathijs Bouwhuis, doordat de Britten een catastrofale fout gemaakt hebben door 'artikel 50' vrijwel direct aan te vragen. Als het VK dit niet had gedaan, was de onderhandelingspositie vele malen beter. Nu heeft het VK voor zichzelf een harde deadline gesteld. Tot maart 2019 is er de tijd om met een oplossing te komen. Niemand kan zeggen of de brexit ontspoort of met een sisser afloopt. De tijd is in het nadeel van de Britten, al heeft Europa uiteraard belang bij een stabiele (handels)partner in de toekomst.

Gevaarlijk experiment?
Opvallend is dat de landen, die Europa bevrijdden tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO2), nu onrust aanjagen in de wereld. De Britten met de brexit en de Verenigde Staten (VS) met een nogal impulsieve, protectionistische, president. De brexit zou gezien kunnen worden als een experiment; hoe het een Europees land vergaat zonder inmenging van Brussel. Ook best wat Nederlanders zouden dit experiment graag uitvoeren, gezien de verkiezingsuitslag in maart.

Het verleden is niet meer 

De reden waarvoor de EU ooit is opgericht, komt overigens voort uit de WO2. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de EU, is opgericht 1951 uit het principe: nooit meer oorlog en honger. In 1972 voegden de Britten zich toe om gezamenlijk te strijden voor deze waarden. Op 23 juni 2016 kozen de Britten om op eigen houtje verder te gaan. Of dit een goede keuze is, valt nog niet te zeggen. Misschien wel over pak een beet 10 jaar. Oftewel een tamelijk gevaarlijk experiment. Sinds de jaren 70 is de wereldhandel enorm aangetrokken en toegespitst in handelsblokken. Terug naar toen kan in feite niet. Het verleden is niet de toekomst. 

Concessies doen
Mogelijk gaan de Britten op de Noorweegse, Zwitserse of Canadese tour handeldrijven met Europa. Elke andere vorm kan ook nog. De Britten willen toegang houden tot de Europese markt, maar willen niet betalen. Wel vrij verkeer van goederen, maar niet van personen. Om tot een oplossing te komen, zullen de EU en het VK concessies moeten doen. Daarom, zoals gezegd, beter dan nu wordt het niet.

Ondertussen ervaart de Nederlandse export al tegenwind door de devaluatie van het volatiele Britse pond. Slachterijen klagen hierover en ook uienexporteurs ervaren dit. De 'westenwind' kan verder opsteken, wanneer de Britse import in 2019 belast en beperkt wordt. Voor de gemiddelde Brit staat er veel op het spel. Voor de gemiddelde boer in Nederland evenmin. Wordt vervolgd…

Ook op het Nationaal Economisch Landbouw Congres, georganiseerd door Boerenbusiness, wordt gesproken over de toekomst van Nederlandse boeren. Klik hier voor meer informatie.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Reacties
3 reacties
Thomas 4 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10876445/brexit-strop-voor-britten-en-boeren][/url]
Maak je toch niet druk, dit hele verhaal gaat over enkele jaren toch de boeken in als de Brexit die nooit kwam.
Fred 4 November 2017
Keurige opsomming en wat te denken van de Ierland? Ruim 260 grensovergangen die allen op de een of andere manier gecontroleerd moeten worden als er geen deal komt over vrijverkeer van personen en goederen.
Abonnee
erik 4 November 2017
er is een oud Brits gezegde, als het mistig was pleegden de Britten te zeggen
"the continent is isolated" deze hooghartige houding past niet meer in deze tijd en wereld, maar zit kennelijk nog in enkele verdwaalde britse geesten. Er gaat bakzeil gehaald worden, want als je voedsel importeert, maakt het niet uit waar het vandaan komt, het zijn vraag en aanbod die toegankelijkheid en prijs bepalen. En soms is het dan makkelijker als je in een samenwerking zit.
Peter 34 9 April 2018
Het VK sluit zich niet op. Integendeel, het gaat, los van de EU andere markten bewerken en partnerschappen hernieuwen.
Dat de NL landbouw hiervan vervelende gevolgen gaat ondervinden is m.n. gevolg van het EU keurslijf dat we buiten Brussel om geen overleg met het VK mogen voeren. Tel uit je winst met zo'n dictatorial, aan niets en niemand verantwoording schuldig construct. Wat betekent het nog om Nederland te zijn? Gemuilkorfd aan de EU lijn, terwijl we onze vermogens onder dwang aan het zuiden uitleveren en de moslims moeten binnen laten om hier de dienst te gaan uitmaken. Die hele EU gaat NL nog heel erg bezuren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Opinie Joost Derks

Het Britse pond viert ook een coronafeestje

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief