EU

Opinie Wouter Baan

Is Adema al op bio-tour door Frankrijk geweest?

20 December 2022 - Wouter Baan - 10 reacties

Is Piet Adema in die paar maanden dat hij nu landbouwminster is al op werkbezoek geweest in Frankrijk? Waarschijnlijk niet. En dat is geen schande, gezien de complexe dossiers die hij aan zijn fiets heeft hangen. Toch was een Frans flitsbezoekje niet verkeerd geweest, voordat hij gisteren (19 december) breed lachend zijn handtekening zette onder het actieplan voor een geforceerde uitbreiding van het Nederlands biologisch landbouwareaal tot 2030. 

Vooropgesteld, ik heb niets tegen de biologische landbouwsector. Sterker nog, tijdens mijn studie deed ik een stage op een biologisch Amerikaans akkerbouwbedrijf en daar kijk ik met veel plezier op terug. Geen onvertogen woord dus over die sector. Wel zou ik graag vraagtekens plaatsen bij de hardnekkige politieke wil om de biologische landbouwproductie kost wat kost op te schalen. En niet zo'n beetje ook.  

Van Eurocommissaris Frans Timmermans weten we al langer dat hij torenhoge biologische ambities heeft met 'zijn' Green Deal. Deze week bleek dat landbouwminister Piet Adema in eigen land ook een biologische omwenteling wil maken om daarmee gehoor te geven aan de Brusselse plannen. In het kort: in 2030 wil Adema dat 15% van het landbouwareaal biologisch is. Dit komt neer op een stijging van 80.000 naar 300.000 hectare biologisch landbouwareaal. Vooral in de grondgebonden sectoren; melkveehouderij en akkerbouw moet de groei plaatsvinden, zo is de gedachte. Ook de consumptie moet groeien. In totaal wordt €26 miljoen gestopt in een nieuw biologisch transitieplan. Dat het areaal wordt gekozen als maatstaf voor succes is overigens vreemd, het marktaandeel in het winkelschap zou dat eigenlijk moeten zijn. Dit in het kader van marktgericht produceren waar de biologische sector van huis uit juist sterk in is. 

Afzetcrisis Frankrijk
De biologische ambities van landbouwminister Adema zijn tamelijk riskant. De aanbodzijde valt middels subsidies wel te kneden, maar de afzetmarkt is niet maakbaar. Dat blijkt wel in Frankrijk. In de afgelopen jaren zijn Franse melkveehouders massaal geswitcht, aangewakkerd door de prijscrisis op de zuivelmarkt en overheidsstimulans. Wat cijfers op een rij: De afgelopen jaren groeide de biologische melkproductie met maar liefst 35% tot 848 miljoen kilo. Maar nu zitten de omschakelaars met de gebakken peren. Al anderhalf jaar lang kampt de biologische melkveehouderijsector daar met een groot overschot. Grote verwerkers als Sodiaal en Lactalis verkopen tot een kwart van de biologische zuivel noodgedwongen als gangbaar. Eind 2022 zijn de problemen nog altijd niet opgelost. Sterker nog, het overschot groeit zelfs, doordat de vraag naar biologische zuivel sterker daalt dan de gangbare zuivelafzet. Dit als gevolg van de hoge inflatie.

Ook in eigen land sputtert de biologische afzet, net als in veel andere westerse landen, inclusief de Verenigde Staten. De hoge inflatie strooit zand in de afzetmotor die de afgelopen decennia juist meer en meer op toeren kwam. Hoewel de inflatie nu weer wat afkoelt, blijft dit de komende jaren nog hoog. Rond de 5% zelfs, denkt De Nederlandsche Bank. De lonen gaan de inflatie vast niet compenseren, hoewel veel bedrijven dit jaar hun verantwoordelijkheid nemen. Voor de conjunctuurgevoelige biologische landbouwsector is dit geen gunstig perspectief, om het 'P-woord' nog maar eens te gebruiken.

Frans werkbezoek
Voor de biologische voorlopers is het, denk ik, bovendien een bedreiging dat politiek Den Haag met grof geschut de transitie gaat aanmoedigen. Het onderscheidend vermogen van deze ondernemers verwaterd immers als het areaal kunstmatig wordt opgevoerd. Met andere woorden: zij betalen dadelijk de rekening als de biologische markt verder overvoerd raakt en de meerprijs onder druk komt. Beter kan Adema energie steken in het verhogen van de biologische vraag - als groei het doel is - tegen een correcte prijs. Boeren zijn ondernemers. Als er vraag is, wordt deze automatisch ingevuld. Daar hoef je als politiek dan niets aan te doen, oftewel marktwerking. Een bio-tour door het Franse platteland zou voor Adema de aankomende wintermaanden dus zo verkeerd nog niet zijn. Kan hij direct bijkomen van de eerste maanden als landbouwminister die vast heel druk waren. 

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness en Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de agrarische sector en de foodwereld.
Reacties
10 reacties
Abonnee
Michiel 20 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10902143/is-adema-al-op-bio-tour-door-frankrijk-geweest]Is Adema al op bio-tour door Frankrijk geweest?[/url]
Wouter goed stuk, maar aan het eind ben ik je even kwijt.

Waarom zou je de vraag willen verhogen naar een vorm van landbouw welke contraproductief werkt mbt doelen op het gebied van biodiversiteit, duurzaamheid, voedselzekerheid en soms zelfs voedselveiligheid??

En hoe zou je dan die vraag willen verhogen? Door nog meer marketing campagnes welke gebruik maken van halve waarheden en hele leugens over onze (reguliere) voedselproductie? Campagnes bovendien die niet vertellen wat de gevolgen zijn van voor landgebruik en dus natuur wanneer je biologisch flink gaat opschalen?

Wensdenken van de overheden op basis van verkeerde aannames. Zulke doelen van Timmermans en zijn ambtenaren ingegeven door lobbyclubs zullen alleen maar zorgen voor armoede, in de breedste zin van het woord. Geen mens daar die deze zaken eerst even goed doordenkt voordat ze zulke doelen zetten.

Abonnee
Tijdbom 20 December 2022
Hongersnood komt er garantie. Nog niet voor direkt,maar over 10 jaar kun je er op rekenen. Maar het liefst eerst voor die onnozelaars die dit allemaal verzinnen. Gister met het nieuws: 30% van de wereldoppervlakte moet natuur worden.
Abonnee
CM 20 December 2022
Tijdbom schreef:
Hongersnood komt er garantie. Nog niet voor direkt,maar over 10 jaar kun je er op rekenen. Maar het liefst eerst voor die onnozelaars die dit allemaal verzinnen. Gister met het nieuws: 30% van de wereldoppervlakte moet natuur worden.
Geen probleem als je die 30% da maar invult met onvruchtbare gebieden zoals woestijnen en rotsachtige gebieden .Aangevuld met al bestaand bos ben je al dik over de helft.Stedelijk gebied erbij dan is vruchtbaar maar een beetje maar zo simpel zal 't niet gaan maar zou 't wel moeten of we reduceren de wereldbevolking met 80% of meer
Abonnee
Zeewind 20 December 2022
Het areaal komt redelijk overeen met de zone’s 1000 en 1000 tem 2000 meter rond de Natura- 2000 gebieden . Dat is de opdracht voor de Provincies voor uitbreiding van NNN te beginnen met landbouwnatuurherstel. Als dat is gerealiseerd vogt na 2030 de herbenaming van die gebieden VR- HR Natura-2030 (inclusief NAtura2000) met nieuwe eisen en normen en daaromheen nieuwe zone’s. Zorg dus voor goede contracten als je ook maar iets ondertekent in een overeenkomst met deze landrovers!
Abonnee
Henk. 20 December 2022
De consument bepaalt hoeveel er biologisch word gekocht, en niemand anders.!

Kortom Wouter, Een goed verhaal.!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 21 December 2022
Tja, biologische melk zal een steeds groter probleem worden omdat de consumptie van melk in de lift naar beneden zit. Ervaring leert dat biologische bedrijven eigenlijk worden gedwongen om een kringloop productie in te voeren en dat is een goede zaak, maar kan, wanneer dit via een coöperatie gebeurt, ook veel van de productie en afzet moeilijkheden oplossen. Volgens mij zitten wij alleen maar naar de megacorporaties te kijken en vergeten wat er op een kleinere schaal kan gebeuren,
regelbedenker 21 December 2022
Hoe meer je je verdiept in het biologische, hoe meer dat je er achter komt, dat op geen een manier het iets is dat waarde heeft, het is enkel een wensgedachte, die zonder een reden doorgedramd wordt, en waardoor gangbaar steeds meer in de verdrukking komt.
Abonnee
Zeewind 21 December 2022
Er zijn veel manieren om N emissie te beheersen/reduceren. Laat je als ondernemer niet in een vakje drukken. Maak je eigen keuze en doe het goed.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 21 December 2022
Biologisch ondernemen moet volgens mij veel beter worden geholpen door de wetenschap en ook moet worden gezien als een waardevol deel van de volksgezondheid en natuurbescherming. Het geheim is om de Natuur voor je te laten werken en ook te kunnen luisteren wat de Natuur aan het vertellen is, en dat zijn dingen die nog veel beter moeten worden onderzocht en aangeleerd worden.
Abonnee
Zeewind 21 December 2022
Het is dan verstandig om vanuit de sector met onderzoeksplanning het initiatief te nemen en te houden en daarbij wetenschappelijke kennis in te plannen liefst met 8 landen van start en de verwerkers van de producten vanaf de basis erin!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden