Shutterstock

Achtergrond Stikstofstemming

Op naar tweede Remkesdag en eerste Ademabrief

28 Oktober 2022 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Aanstaande donderdag is het Remkes-dag in de Tweede Kamer. Dan debatteren de volksvertegenwoordigers over het advies van de Groninger politicus en over het standpunt van het kabinet hierover. Een paar dagen later komt landbouwminister Piet Adema met zijn langverwachte brief, die vroeger de 'perspectiefbrief' werd genoemd.

Het zijn twee momenten die spannend zijn voor de agrarische sector, want zal er komen ruimte komen de mogelijkheid om vooruit te kijken?

Positieve weigering is vergunning
Zekerheden zijn nog schaars. Vorige week was er een voor boeren bemoedigende uitspraak van de rechtbank Gelderland over de zogenoemde positieve weigering. Als agrarische bedrijven hun vergunningssituatie laten controleren door de provincie zal deze niet altijd een nieuwe natuurvergunning afgeven, maar vaak juist weigeren omdat er niets op aan valt te merken. Zo'n 'positieve weigering' voelde voor veel boeren toch wat mager, want is het nu een officieel bewijs dat alles goed is bevonden of niet? Met steun van de Stichting Stikstofclaim spande een maatschap in Putten een rechtszaak aan. Volgens de uitspraak in die zaak kan een (bewijs van een) positieve weigering als gelijkwaardig worden gezien aan een vergunning. Dat is voor veel bedrijven een grote geruststelling, ze voelen zich daardoor minder vogelvrij.

PAS-melders en afgekeurde stallen
Andere categorieën bedrijven zijn nog niet uit de zorgen. Het gaat dan onder andere om bijvoorbeeld de PAS-melders en interimmers en daarnaast de bedrijven die een door de overheid goedgekeurde emissiearme stal hebben gebouwd. Voor de eerste groep is er ondanks de woorden van Remkes nog steeds geen oplossing. Voor de tweede groep hebben noch rijk, noch provincie Brabant hun verantwoordelijkheid genomen. Intussen blijft actiefgroep MOB wel hun vergunningen aanvechten. Ook de Kritische Depositiewaarde (KDW) blijft nog onverminderd scherp overeind, ondanks alle wetenschappelijke en ook juridische kanttekeningen.
In de aanloop naar de beide bovengenoemde gebeurtenissen gebeurt er natuurlijk wel het een en ander. De Tweede Kamer wordt druk belobbyd, zowel door de landbouw als door andere belangen. De bewindslieden zijn ook volop in gesprek. 

Extra druk op emissieruimte
Van buiten de landbouw wordt het stikstofdossier ook volop onder druk gezet. Zo maakte de eerdergenoemde actiegroep MOB bekend dat ze naar de rechter stapt vanwege de ontbrekende of ondeugdelijke natuurvergunningen van Schiphol en nog 2 andere vliegvelden. MOB wil een dwangsom voor elke dag uitstel die minister Van der Wal geeft aan het vliegverkeer. Ook biobrandstofcentrales worden aangepakt. Allemaal om de druk op de emissieruimte te vergroten.
Dit kan de komende tijd opnieuw spannende politiek opleveren, met veel verrassende wendingen. Telkens weer worden allerlei belangen, waaronder die van de landbouw, tegen elkaar afgewogen. Bijvoorbeeld, wat telt zwaarder: Schiphol, Tata Steel of de toekomst van honderden agrarische bedrijven?   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Zeewind 29 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901339/op-naar-tweede-remkesdag-en-eerste-ademabrief]Op naar tweede Remkesdag en eerste Ademabrief[/url]
Nu zo snel mogelijk een rechtszaak aanspannen tegen Aerius berekening KDW voor bedrijven in de 2 km zone van een Natura 2000 om de bevindingen van TNO hard te maken dwz ondeugdelijk bewijs voor depositie N overschrijding!
Nog een rechtszaak voor derogatie herstel voor alle bedrijven in de grensstreek Duitsland waar het oppervlakte water in sloten 50 mgr/ltr NO3 mag bevatten en de Nederlandse metingen daaronder zitten. Toch wordt de Nederlandse norm voor N mgr/ltr gehanteerd op 80% lager niveau. Ook de uit- en afspoeling van N en P kan niet metrecente cijfers worden aang3toond in die gebieden
Abonnee
Kjol 30 Oktober 2022
Alles staat of valt met of je de allerbeste advocaten aan je kunt binden en kunt betalen. Even rechtzaakje aanspannen is een holle huls, daar komt veel meer bij kijken.
regelbedenker 30 Oktober 2022
Nee Kjol, alles valt of staat met de kunde en inzet van de rechters, het komt wel eens voor, dat ze meer een wensuitspraak doen als proberen alles mee te wegen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox