Still Youtube/FDF

Analyse Stikstofstemming

Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB

2 December 2022 - Klaas van der Horst - 7 reacties

De G8/G9 van landbouworganisaties heeft zich de afgelopen week gebogen over een uitnodiging van minister Piet Adema om te praten over het brede Landbouwakkoord dat hij graag wil sluiten. De partijen zaten daar verschillend in, zoals niet ongebruikelijk in de landbouw. Ze moesten het ook eens zien te worden over de vraag wie mag of wil aanschuiven bij de hoofdtafel, waar de echte zaken worden gedaan. En voor wie de bijzettafels of de staanplaatsen zijn. In onze wekelijkse rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

Het idee van de tafels kwam van Adema, naar voorbeeld van de Klimaattafels in 2018. Misschien is het een beetje logisch, want in onderhandelingen kan je niet met iedereen praten. Anderzijds heeft het ook iets van verdeel en heers.

LTO Melkvee aarzelt, Van der Tak niet
Naar aanleiding van de gesprekken in de G8 waren de melkveehouderij en zuivel het al snel eens dat er eerst een beter beeld moet komen van alle opgaven waar deze bedrijfstak de komende jaren voor staat. De opdracht daarvoor werd neergelegd bij ZuivelNL, met instemming van het hele bestuur, dus ook van LTO Melkveehouderij. Praten zonder te weten waar je precies aan toe bent, heeft immers geen zin, zo werd geoordeeld. Misschien dat andere sectoren nog iets soortgelijks willen, want de opgaven voor de intensieve veehouderij en akkerbouw zijn ook niet gering.

De verbazing, en bij sommigen de irritatie, was daarom groot toen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak kort daarop en als eerste zijn vinger opstak om bij Adema aan te schuiven. Het was immers een kans, aldus een verklaring van LTO. De club hoeft de leden evenwel niet te raadplegen. Ook het NAJK sloot zich aan. Agractie aarzelt nog en laat daarom wel eerst een ledenraadpleging doen. Bij de andere partijen is de terughoudendheid nog groter.

Geen totaalplaatje kabinet
Dat heeft er ook mee te maken omdat het totaal van de opgaven de laatste tijd nog groter is geworden, terwijl Adema en zijn collega's Van der Wal en Harbers van hun kant weinig hebben gedaan om zelfs een begin van een samenhangend beeld te schetsen van wat er allemaal te doen staat. Het kan dat ze dat zelf ook nog niet weten, het kan ook dat ze het liever nog niet vertellen, zo valt te horen. Daarbij mag Adema wel een benaderbare man zijn, diens collega en stikstofbazin Christianne van der Wal laat van haar kant bepaald niet veel toeschietelijkheid zien. Veel boeren zien haar eerder in duo met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, dan met collega Piet Adema.

Wat verder meespeelt, is dat al het overleg voorlopig weinig verandert aan de juridische chaos rond alles wat riekt naar stikstof. Boeren zien zich opgejaagd als pluimvee met Johan Vollenbroek & co als fret in het kippenhok. De protesten van afgelopen week in Zwolle geven aan hoe moe en wanhopig de veehouders zijn van het PAS-treurspel. Johan Remkes sprak daar bij de presentatie van zijn rapport begin oktober duidelijke woorden over: de overheid is in gebreke gebleven om gemaakte fouten op te lossen. Maar eerst verantwoordelijke minister Van der Wal blijft machteloosheid uitstralen.   

Datum akkoord
Minister Adema zei donderdagavond op NPO 1 dat hij niet per se een landbouwakkoord hoeft te hebben afgerond vóór de Provinciale Statenverkiezingen van komend voorjaar. Toch zet deze stip aan de horizon ongetwijfeld druk op het proces. Als er vóór die tijd handtekeningen op papier komen, kunnen veel gemakkelijker vervolgstappen worden gezet dan daarna. Tenzij er iets bijzonders gebeurt, gaan daarna de machtsverhoudingen in de provincie en in de senaat sterk veranderen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
intern lnv 2 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901891/over-stikstoftafels-en-een-bloeddronken-mob]Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB[/url]
lto is de zwakste schakel , tot ziens.
Abonnee
Zeeuw 3 December 2022
De sector moet met een eigen visie, sector breed aan tafel de onderhandelingen ingaan . Als dit niet sector breed gebeurd wordt je volkedig van tafel geveegd met hap en snap maatregelen. Zie mijn re@ctie op POV bij intervieuw Adema jl. De beuk erin en dan krijg je je zin. Niet meer praten met die@mbtenaren en MOB maar onderhandelen met eigen beleidspunten waar op kan worden afgerekend naar je achterban. Zie Pigbusiness reactie POV en Adema. Nu de kerstboom optuigen en de ballen tonen!
Abonnee
Jan 3 December 2022
Een sector breed standpunt is een illussie. Belangrijk onderdeel van het standpunt is weidegang. Helaas is dit voor veel bestuurders onbespreekbaar. Wellicht een vorm van eigenbelang!
Abonnee
Zeeuw 4 December 2022
Ik mag aannemen dat sector breed er overeenstemming is voor meer dan 80% op devisie uitgangspunten . Dus aan tafel met z’n allen ,dat vaststellen en het sprokjel werk perk sector als slagroom op de taart in de onderhandelingen inzetten!
Abonnee
gerard 4 December 2022
ik zou niet aan tafel gaan zolang we met dit kabinet opgezadeld zitten! ze naaien je waar je bijstaat.
Eerst Provinciale statenverkiezing en hopen dat de verhoudingen er iets anders bij liggen zodat dat zooitje in Den Haag eens een keer luisteren wil !!!
Abonnee
Zeeuw 5 December 2022
Blijft de uitdaging van de sectorbreed een eigen visie op tafel te leggen. Dat is stijdbaar naar de achterban en je kunt je bestuurders afrekenen op hun sterke rug. Wil men niet dan kunnen ze in DenHaag en in Brussel je rug op. Ga dan de tijd benutten om een jachtvergunning te halen om de wolven van je erf te jagen, geen paintballen , ze zijn allemaal al rood kleurloos!
Abonnee
Tijdbom 7 December 2022
gerard schreef:
ik zou niet aan tafel gaan zolang we met dit kabinet opgezadeld zitten! ze naaien je waar je bijstaat.
Eerst Provinciale statenverkiezing en hopen dat de verhoudingen er iets anders bij liggen zodat dat zooitje in Den Haag eens een keer luisteren wil !!!
Helemaal mee eens. Ze weten dat ze veel gaan verliezen,dus gaan ze op dit moment als een razende te keer.Zie de debatten van gister. Wat was die de Groot van D66 gister weer hatelijk,nog erger dan in het verleden.
We moeten proberen te rekken tot de verkiezingen,en ws gaat er dan een andere wind waaien,en het kabinet verwacht dat ook,dus laat ze in hun eigen shit stikken.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden