Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Analyse Politiek

Plotse val kabinet brengt respijt voor landbouw

7 Juli 2023 - Klaas van der Horst - 6 reacties

De val van het kabinet Rutte IV werd al lang verwacht, maar is toch opeens daar. En dan nog wel door een actie van de premier zelf. Van Rutte die de laatste tijd van vele kanten het verwijt kreeg dat doorregeren bij hem voor alles kwam. Voor de landbouw betekent het op veel punten respijt.

Praktisch gezien betekent het dat veel ingezet beleid nu niet verder kan gaan. Beleid dat al is goedgekeurd gaat door, zoals de opkoop van piekbelasters. Misschien toch ook in afgezwakte vorm. Want hoe roept een vleugellam kabinet bijvoorbeeld onwillige provincies tot de orde?

Wetgeving landbouwakkkoord later
Landbouwminister Adema en collega Christianne Van der Wal zullen dus ook geduld moeten hebben met wetgeving, die zou regelen wat er door een mislukt landbouwakkoord niet kwam. Wellicht dat anderen na nieuwe verkiezingen moeten bezien hoe nu verder te gaan. Ook op veel andere punten, vooral inzake het stikstof-, en klimaatbeleid en bij het anti-zoönosebeleid gericht op de dierhouderij, kan het kabinet moeilijker doorzetten. 

Het is wachten tot na nieuwe verkiezingen, die naar verwachting van de kiesraad niet eerder dan half november kunnen plaatsvinden. En vervolgens tot na de komst van een nieuw kabinet. Wat er intussen nog wel kan, hangt ook sterk af van de vraag of er bijvoorbeeld een rompkabinet verder gaat en welke onderwerpen de Tweede Kamer controversieel zal verklaren.

Brussel
Vanuit Brussel zal de Europese Commissie de val van het kabinet ook met lede ogen aanzien, want nu moet men daar nog weer langer wachten op nieuwe, houdbare wetgeving voor klimaat, natuur, water en mestbeleid. Zulk beleid hoeft niet per se altijd strenger te zijn voor boeren. Daar kan de Nederlandse politiek zelf nog vaak veel in bijsturen, al naar gelang de politieke wensen. Het moet wel beleid zijn dat duidelijk vastligt en dat voldoet aan de richtlijnen zoals die in Brussel worden uitgelegd.

Veel vragen
De komende weken en maanden zullen de partijen de messen gaan slijpen voor een nieuwe verkiezingsronde. De BoerBurgerBeweging ruikt ongetwijfeld bloed en wil maar wat graag het kunstje herhalen, wat tijdens de Eerste Kamerverkiezingen in maart lukte. Daarbij rijst de vraag of Mark Rutte doorgaat als lijstrekker van de VVD. En wat gaat Pieter Omtzigt doen; sluit hij zich aan bij de BBB, of gaat hij voor eigen succes? Het zijn vragen die boven de politieke markt hangen en waar de vroeger of later duidelijkheid op zal komen.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Louis Pascal de Geer 7 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905005/plotse-val-kabinet-brengt-respijt-voor-landbouw]Plotse val kabinet brengt respijt voor landbouw[/url]
Veel mensen hebben heel lang gewacht op het eind van Rutte IV, maar ook al sinds Rutte III. Hoop dat politiek weer een eerbaar begrip wordt waarin de belangen van de samenleving op de eerste plaats staan al dan niet binnen een EU. Als lid van D66 hoop ik dat de partij schoon schip gaat maken met alles wat te ver afstaat van de beginselen die door de oprichters zijn geschreven zoals een onvoorwaardelijke strijd voor de DEMOCRATIE. Die strijd was eind jaren zestig erg nodig en is dat nog veel meer nodig in de huidige tijd.
Wens de BBB wijsheid en geluk toe in de komende verkiezingen met een goed programma en goede kandidaten.
Hypark 8 Juli 2023
Bijzonder te noemen dat u dan nog steeds lid bent van de club, als u de agrarische sector een warm hart toe draagt, zou ik me toch bedenken.
Het kan vriezen of dooien 9 Juli 2023
Het wordt tijd dat de ego's plaats gaan maken voor een zakelijke aanpak/benadering.
Dat daar andere mensen voor nodig zijn is inmiddels wel genoegzaam duidelijk geworden. Ik ben dan ook benieuwd naar de lijst waar de BBB meekomt en dat ze mensen die die gemakkelijk van partij wisselen links laten liggen anders wordt het weer oude wijn (inmiddels azijn) in nieuwe flessen.

Een zaken kabinet zou mijn voorkeur hebben die de opvattingen van de burgers in wetgeving kan gieten zonder het oeverloze gebakkelei over mag het ietsje meer of minder worden want dan staan we over 4jaar nog op het zelfde punt.
Abonnee
Zeewind 9 Juli 2023
Er moet weer zeewind gaan waaien in een nieuw kabinet. BBB zal meteen goede campagne inspraak krijgen in nieuw beleid. Dat is nodig om een aantal feiten en gebeurtenissen recht te zetten.Bestaansrecht van Burgers gaat boven populisme van de Raad van State met een hoog D66 gehalte. Zij moeten zich aan de wet houden en dat doen zij niet. Vervolgens lopen bijna alle rechtertjes alsschapen achter die uitspraken aan. Hoe kun je in hemelsnaam een land op slot zetten op het voorzichtigheidsbeginsel zonder wettelijk wetenschappelijk kader maar van horen zeggen. Of hoe kun je wetten ombuigen door op grond van “ zicht op wettelijk besluit” al verboden opleggen als er geen wet is. Dat is wetteloosheid die zgn democratisch wordt onderbouwd. Weg daarmee. Hoe RvS onwettig de Burgers op kosten joeg: bouwverbod /kraapte op huizenmarkt/huurverhogingen….miljard-en schade en blijvende schade door sterke inflatie met Poetin-effekt. Malversaties van rapportages aan EU, malversaties in Aerius en onterechte toepassing, advies TNO en advies RIVM op grond van politiek dogma afgewezen en landroof in sector doorzetten. Tafel overleg voor een akkoord traineren via verdeel en heers politiek .zeggen dat er veel is geboden en vervolgens constateren dat oud beleid staande wordt gehouden: grondroof, minder vee , minder boeren en wel vliegen maar!!! Gelukkig maken die veel lawaai en dus gaan we nu naar de polder met het poldermodel. Wel van mij krijgen ze een dikke lel : blijf uit de polder ook met je nieuwe kazerene. Ik geef de coördinaten vast door aan Poetin, dus het heeft geen zin. Wees eerlijk en laat straks de ware stem gelden!!!!!
realist 9 Juli 2023
alles weer vanaf nul , laat het boerenverstand zeggen vieren.
geen enkel vvd/d66/groen links/pvda geluid meer .

de visserij en de landbouw is de kurk waar het land op moet drijven maak deze 2 sectoren weer terug van waarde en geef hen de middelen die zij toe behoren.
maak van de oostervaarder plassen een natuur park waarvan de entree gelijk terug vloeit naar de landbouw meer natuur hebben wij niet nodig in Nederland.
laar voedsel zekerheid weer nr 1 zijn
stop met onnodige adviseurs/clubjes/natuur doelen/eisen enz enz! zijn compleet los geslagen iedereen roept maar wat
Abonnee
Louis Pascal de Geer 9 Juli 2023
Ja, ik ben het helemaal eens met Zeewind en de noodzaak voor een frisse zeewind die moet gaan waaien vooral op het Binnenhof en Torenkamertje in Den Haag. Je moet natuurlijk wél de ramen openzetten en dat kunnen de verkiezingen gaan doen. Ook dient de DEMOCRATIE weer in ere te worden hersteld want de inhoud van dat woord is verdraaid door vele partijen en politici.
en wordt duidelijk door de autoritaire houding ook in het taalgebruik die zelfs tegenover de kiezers wordt gebruikt.
De overheid staat in dienst van de samenleving waarvan zij de taak en bevoegdheid hebben gekregen om overheid te zijn en dat mag nooit een dictatoriale aangelegenheid worden.
Het is een grote verdienste dat de BBB zich vrij en onverveerd opstelt en de democratische waarden onderschrijft en dat is mijns inziens een les voor andere partijen en politici.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden