Europese Commissie

Achtergrond Stikstofstemming

Mister Green Deal plotsklaps op pole position

21 Juli 2023 - Klaas van der Horst - 24 reacties

Amper twee weken na de val van het kabinet Rutte lijkt de verkiezingscampagne al volop begonnen. In ieder geval al wel bij de combinatie PvdA/Groenlinks. 'Mister Green Deal' Frans Timmermans heeft de berekende gok genomen om voortijdig van Brussel naar Den Haag terug te komen, om daar de zetel van Mark Rutte over te nemen. Hij heeft natuurlijk wel gezegd dat hij ook bereid is om in de Tweede Kamer te gaan zitten, mocht het anders lopen, maar er is veel vertrouwen.

PvdA en GroenLinks ogen al bij voorbaat in een overwinningsstemming. Andere kandidaten voor de aanvoering van de nieuwe combinatie waren er eerste wel, maar die hebben zich uit de voeten gemaakt bij het nieuws over het stemmenkanon uit Europa. Volgens de commentaren treedt bij een blok van PvdA en GroenLinks de mathematische formule van 1 + 1 = 3 of meer in werking. Zet daar vervolgens een zwaargewicht bij aan het hoofd en de verkiezingswinst kan links Nederland niet meer ontgaan, ook zonder D66.

PvdA-voorman, Groenlinks-profiel
Zou Timmermans premier worden, dan moet hij zich volgens de PvdA vooral bezig houden met koopkrachtverbetering voor de gewone burgers en andere zaken die het dagelijks leven veraangenamen volgens GroenLinks moet hij vooral een nog scherper milieubeleid doorvoeren (koopkracht speelt bij GroenLinks minder). Dat kan dus nog wel een dingetje worden, al verenigt Timmermans een PvdA-lidmaatschap met een GroenLinks-profiel.

Met hem als premier lijkt het er voor boeren ondertussen niet beter op te worden dan met de huidige (demissionaire) regering. Frans Timmermans is bijvoorbeeld niet minder stikstoffundamentalist dan Tjeerd de Groot van D66 en roept of diverse forums bijna net zo veel irritatie op. 

Terwijl de PvdA en GroenLinks dus al een PR-voorsprong hebben op de rest, moeten de VVD, CDA, D66 en deels ook ChristenUnie intern zaken op orde brengen en nieuwe leiders kiezen. Ook moeten ze zich weer meer van elkaar onderscheiden. Dat wordt nog best lastig met een demissionair kabinet op de achtergrond dat met de laatste ademtochten nog allerlei ambities uitspreekt. Volgens diverse bewindslieden moet er nog van alles worden afgerond. Daar hebben ze elkaar dan vaak wel voor nodig.

Oud beleid en nieuwe campagne
Er zijn voor hen dus allerlei tegenstrijdigheden te overwinnen. Zo vertelden CDA'ers deze week op werkbezoek in het land dat ze lessen wilden gaan trekken uit de voorbije kabinetsperiode. De vraag rijst daarbij wel hoe ze dat willen gaan doen en wanneer ze daarmee willen beginnen. nu al, of pas nadat nog wat politieke besluiten zijn genomen waar het platteland weer ongelukkiger van wordt? Voor de VVD geldt iets soortgelijks. Ook deze partij wil stemmen behouden op het platteland, maar daarbij moet wel enige afstand worden genomen van het oude kabinetsbeleid.

Onhandige uitspraken van bewindslieden kunnen dan contraproductief werken. Zo beweerde VVD-minister Christianne van der Wal onlangs dat piekbelasters die zich misschien zouden willen laten uitkopen, geïntimideerd worden. Uit navraag bij haar eigen departement blijkt dat daar geen enkel signaal over is binnengekomen. De minister zuigt de bedreigingen kennelijk uit haar duim. Zulke zaken helpen niet om het vertrouwen te herstellen. Hoe het de komende maanden in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen zal gaan, is nog onmogelijk te zeggen.

BBB-piek voorbij?
Volgens sommige peilingen is de BBB al weer over het hoogtepunt heen. Dat zou onder meer zijn omdat de partij een aantal onhandige zetten heeft gedaan bij de coalitievorming op provinciaal niveau. Ook de coalitievorming zelf speelt mee in de beeldvorming. Veel stemmers denken dat de partij waar zij op stemmen vervolgens hun standpunten onverkort in beleid vertaalt. Dat heeft evenwel nooit zo gewerkt, behalve misschien in landen waar alles van tevoren toch al vast stond. Het is een hardnekkig idee of droom, dat het anders zou moeten zijn. In polderland Nederland wordt elk beleid een slapper aftreksel van het partijprogramma van eigen voorkeur. Soms komt er zelfs helemaal niets van terecht, maar dat moet elke burger die in gezinsverband leeft of heeft geleefd toch weten, zou je zeggen.

Timmermans' antennes
Het neemt niet weg dat de BBB er als nieuwkomer toch ook weer tegenaan moet. Dit met de wetenschap dat elk nieuw geluid ook een keer als oud en bekend gaat klinken. Maar ook uitgaand van de kracht van de eigen argumenten, waar het dit voorjaar veel kiezers mee trok. Met de verwachte grote tegenstander heeft Van der Plas een aantal weken terug al kennis gemaakt, toen Timmermans' ambities nog niet bekend waren, maar mogelijk had de laatste toen al enig beredeneerd voorgevoel.

Stad tegen platteland
Wat er ook gebeurt, de tegenstelingen rond landbouw, natuur en klimaatbeleid worden er voorlopig niet kleiner op. Enerzijds zijn er groepen die klimaat- en andere problemen radicaal ontkennen of bagatelliseren, anderzijds trekken de klimaatalarmisten ook steeds harder aan de bel en worden de anti-dierhouderijgroepen ook steeds fanatieker. Zo betoogt reclameman en senator voor de Partij voor de Dieren Niko Koffeman dat schapen gevaarlijker zijn voor de mens dan wolven en vindt hij dat iedereen die in Nederland de wolf een strobreed in de weg legt, voor het gerecht moet.

Of hij helemaal overtuigd is van zijn woorden, is niet duidelijk. Want hij woont wel op de Veluwe, maar slaapt wijselijk niet in een tent tussen zijn geliefde viervoeters. Koffeman en veel andere verklaarde wolvenlobbyïsten zetten ondertussen ook hiermee wel de boel op scherp. Het zou triest zijn als de verkiezingen van november uitlopen op 'stad tegen platteland'-verkiezingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Abonnee
Captain Gone 21 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905194/mister-green-deal-plotsklaps-op-pole-position]Mister Green Deal plotsklaps op pole position [/url]
There's a storm coming
Abonnee
CM 21 Juli 2023
Captain Gone schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905194/mister-green-deal-plotsklaps-op-pole-position]Mister Green Deal plotsklaps op pole position [/url]
There's a storm coming
Winter is coming
Abonnee
Zeeuw 21 Juli 2023
Klaas: top artikel! Complimenten.
Kabouter plop kan daar een puntje aan zuigen. Zelfs zijn slippendrager Asssscher kan daar niet aan tippen en bio- bol Samsonite ook niet. Laat kabouter Plop met zijn groene deal eerst maar eens de verhuizingen wlkemaand naar Straatsburg uitbannen. Laat kabouter Plop eerst maar eens gelijke condities stellen in EU bijv door uitstoot NOx voor vliegverkeer boven Nederland ook mee te tellen en straks ook de CO2 uitstoot boven de 900 meter. En tenslotte : vliegen van hot naar her via BTW vrij verkeer en dan tegen obze burgers zeggen hoe belangrijk het milieu is. Wie gelooft nu toch in kabouter Plop!
Abonnee
petatje 22 Juli 2023
Kabouter plop gaat door het ijs zakken. Ook de linkse achterban zijn deze man zijn aristocratische trekjes niet ontgaan.
En het ultieme konijn uit de hoge hoed is nog zoekende maar geeft nog niet opgegeven!
Abonnee
gerard 22 Juli 2023
frans heeft een talen knobbel maar is geen rekken wonder
Abonnee
Zeeuw 22 Juli 2023
Remedie tegen Kabouter Plop isheel simpel. Zo gauw hij vind dat er alleen volgens zijn normen als groene rakker hier geleeld mag is het voor hem hier einde oefening ! Zoals bij de wolven ,zodra er overlast komt naar de normale maatschappij moet je afdoende reageren, daar hebben we genoeg mensen voor! Kabouter Plop is trouwens geen veganist aan zijn volgevr…….omvang te oordelen. Hij is het type dat van vele walletjes eet. Tjeerd het leugenpeerd ziet er over 5 jaar ook zo uit met een bril op zijn snuit!
Abonnee
Roy 22 Juli 2023
Ieder weldenkend mens kan toch bedenken dat de wolf niet in Nederland hoort. Zo'n klein groepje dierenschreeuwers kun je toch niet serieus nemen?
De wolven worden trouwens uitgezet door ze, niks natuurlijks aan.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 22 Juli 2023
Duurzaam = Gezonder en Goedkoper DGG, een variant op de GGD - Gezonder, Goedkoper en Duurzaam
Volgens mij zijn dit slogans om Boeren en Burgers in Beweging te krijgen en na te denken over hóe dit voor elkaar te krijgen.
Abonnee
Tijdbom 22 Juli 2023
In de jaren 60 hadden we de pvda met de Uil als premier.Toen mopperden de boeren geweldig,maar!!!!! Toen was het voor de boeren zo slecht niet. Ik weet de pvda is socialistisch, ok,maar ze kwamen op voor de werkmensen,en dat mag ook,maar nu is de pvda groener dan groen,en ik versta me hier niet aan. Groen en werkgelegenheid,want daar was de pvda voor,met goede sociale voorzieningen. Bij werkgelegenheid moet groen het soms wat ontgelden,en dat moet ook kunnen. De pvda is geen partij voor werkenden meer,jammer dat ze dat allemaal tolereren, maar als de groenen zo door gaan,zal de werkgelegenheid snel op zijn eindje lopen. Zo als het vroeger ging ok,dat hoeft ook niet meer,iedereen doet zijn uiterste best om het milieu te sparen/verbeteren,en dat deden we op een manier dat we het bij konden houden,maar nu!!! Niet meer bij te houden,en ze verzinnen er nog van alles bij. Neem de winterteelt. De wur heeft berekend dat het zwaar overdreven is. We moeten weer gaan stemmen. Misschien kunnen we met debateren ze elkaar in de haren laten vliegen.Maar:Luctor et emergo of te wel op z n zeeuws: Ik worstel en ontkom.
Abonnee
frog 22 Juli 2023
Ik worstel en kom boven
op z'n Zeeuws
Abonnee
Soldaat van Oranje 23 Juli 2023
Jan4072 kon wel eens een bron van waarheid treffen, dus theo laat dit in een democratisch land ook gezegd zijn en niet via BB laten smoren.
Abonnee
Tijdbom 24 Juli 2023
Dat Frans Timmermans in woord,geschrift en daad geen zuivere vent is daar ben ik ook van overtuigd.
Flevoboer 24 Juli 2023
Allemachtig, wat een dom niveau hier zeg. Ga lekker een rondje lopen in je gewassen ofzo.
Abonnee
Tijdbom 24 Juli 2023
Flevoboer schreef:
Allemachtig, wat een dom niveau hier zeg. Ga lekker een rondje lopen in je gewassen ofzo.
Flevoboeren denken altijd op hoger niveau,maar zijn ook net als andere boeren.
Abonnee
Arie arme tak. 24 Juli 2023
Helemaal eens met Flevo boer. Door deze dingen zo te schrijven zetten de meesten hier zich neer als echte domme boeren die niet meer verdien dan te worden afgeknepen door dhr Timmermans. Wat zouden jullie doen als je zo wordt afgezeken als nu met hem gebeurd en je zou de kans hebben om je gram te halen. Oneens met hem, geen probleem,maar kom met goede argumenten en fatsoenlijke kritiek. Zoals het nu gaat schaart u zich onder het plebs van ons land.
Abonnee
Plopperdeplop 24 Juli 2023
Jammer als kabouter plop weg gaat in Europa, hij is een prima ambassadeur voor de boeren.
4 procent braak, meer groen, minder gewasbescherming, de prijzen gieten de pan uit. Allemaal dankzij kabouter plop. Poetin helpt nog om de graanprijs wat omhoog te krijgen, laat die twee rustig verder doen. Geen neonics op bietenzaad, bieten fabriek dicht suiker prijs omhoog, om maar een eenvoudig voorbeeld te noemen.
zuid-oost 24 Juli 2023
waar ga jij je bieten dan leveren slimpie......
Abonnee
Tijdbom 25 Juli 2023
Arie arme tak. schreef:
Helemaal eens met Flevo boer. Door deze dingen zo te schrijven zetten de meesten hier zich neer als echte domme boeren die niet meer verdien dan te worden afgeknepen door dhr Timmermans. Wat zouden jullie doen als je zo wordt afgezeken als nu met hem gebeurd en je zou de kans hebben om je gram te halen. Oneens met hem, geen probleem,maar kom met goede argumenten en fatsoenlijke kritiek. Zoals het nu gaat schaart u zich onder het plebs van ons land.
Frans Timmermans moet blijven waar hij is. Hij zal ons land meer kapot maken dan ons lief is,en die hebben we er al genoeg als je goed terug kijkt naar de afgelopen mislukte kabinetsperiode. Je moet ook niet het braafste jongetje van de klas willen zijn.
Abonnee
Arie arme tak 25 Juli 2023
Waar Timmermans blijft of gaat, Tijdbom, doen wij weinig aan toe. Dat hij in Brussel minder nadelige zaken veroorzaakt voor de Nederlandse landbouw dan in Nederland is nog maar de vraag.


Hier heeft de politiek meer mogelijkheden om hem te stoppen dan wanneer hij in Brussel werkt. We gaan in ieder geval eerst nog stemmen en dat geeft mogelijkheden om een wat andere koers te varen, wel met het besef dat we maar een radertje zijn in de e.u.
Abonnee
Termijn 25 Juli 2023
Maak hem maar burgemeester op Antartica.
Abonnee
frog 25 Juli 2023
Termijn schreef:
Maak hem maar burgemeester op Antartica.
Beter nog maak hen Koning van Nederland, een puur ceremoniële functie.
Abonnee
Arie arme tak. 25 Juli 2023
En u als zijn slippendrager zou u niet misstaan denk ik zomaar beste Frog.
Abonnee
Zeeuw 7 Augustus 2023
Volgevreten kabouter plop moet vooral in Limburg blijven. Alleen daar geloven ze wat hij zegt. Hij liegt net zo strek als van der Wal. Van der Wal zij niets over meldpunt voor nieuwe natuur, maar gaf Staatsssss bosbeheer wel tijd en gelegenheid om wensen in te dienen. Toch zeggen dat je niet liegt !!!!!!! Het lijkt Rutte wel; geen actieve herinnering , nu op zoek naar baan elders !!!
Abonnee
petatje 8 Augustus 2023
In limburg hoeven ze deze volgevr.... potentaat ook zeker niet.
Laat hem in Brussel zijn buik vullen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden