Photography Berlin / Shutterstock.com

Nieuws Politiek

Duits boerenprotest gaat door ondanks handreiking

5 Januari 2024 - Matthijs Bremer - 4 reacties

De Duitse regering ziet af van de abrupte stop van de uitzondering op dieselaccijnzen in de agrarische sector. Berlijn kiest ervoor om de regeling langzaam af te bouwen. Daarnaast heeft de regering besloten om een uitzonderingspositie op de wegenbelasting van landbouwvoertuigen toch niet te schrappen. De Duitse landbouwsector wil echter alle maatregelen van tafel en zet de aangekondigde protesten door.

De hervormingen waren bedoeld om een gat in de begroting te dichten. Dit bleek echter al snel tegen het zere been van de agrarische sector. Om begrijpelijke redenen, want volgens het CDU kost de maatregel een gemiddeld boerenbedrijf €4.000. Naar Nederlands voorbeeld trokken boeren massaal met trekkers naar de Brandenburger Tor in Berlijn. De Duitse belangenorganisatie voor de landbouw DBV riep volgende week uit tot protestweek, met als hoogtepunt een nieuw protest in Berlijn.

Als reactie hierop besloot de Duitse regering de uitzonderingsposities langzamer af te bouwen. Vanaf 2026 verdwijnen de regelingen in zijn geheel. Daarnaast besloot de regering de uitzonderingspositie voor landbouwvoertuigen op de wegenbelasting niet te schrappen. De DBV is niet tevreden met het compromis en eist dat alle maatregelen van tafel gaan. De organisatie heeft aangekondigd dat de protesten door zullen gaan.

Onrust groeit
Dat de gemoederen nog niet tot bedaren zijn gebracht, werd donderdagavond duidelijk. Een groep van ongeveer honderd boeren probeerde verhaal te halen bij de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck. Hij kwam terug van een vakantie op het Waddeneiland Hooge en bevond zich op een veerboot. De boeren werden niet toegelaten en de veerboot maakte rechtsomkeert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Peter 5 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907417/duits-boerenprotest-gaat-door-ondanks-handreiking]Duits boerenprotest gaat door ondanks handreiking[/url]
Ook in Duitsland steeds vaker groep actievoerders, die actie voeren om het actievoeren. Dit gaat op den duur tegen de gehele beroepsgroep werken. Wie het onderste uit de kan wil .....
Abonnee
Floor de Jong 5 Januari 2024
Slaap lekker verder, Peter...
teler 6 Januari 2024
pardon onderste uit de kan????
heel de sector staat op het spel!!
volgende week gaan er veel landen volgen kan zo niet langer.
worden allemaal veel te veel gedwongen en belemmerd in onze bedrijfsvoering
eisen gaan veel te ver , bar slechte regelgeving/bio/groene leugens enz enz
dit moet heel snel stoppen . er is dadelijk geen eten maar ook geen boer meer over op een paar springkanen hobbyisten na dan.
Abonnee
boer 6 Januari 2024
de boeren in Duitsland hebben groot gelijk! GEEF ZE EEN VINGER EN ZE PAKKEN STRAKS HEEL DE HAND! De beuk erin!! zouden we een Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen!
bufferstroken, nv gebieden verscherpte normen, toeslagrechten korten, derogatie afpakken,
rode diesel is al jaren niet toegestaan! dus duurder, en zo kan ik nog even door gaan! we laten ons in Nederland allemaal kapot maken als boer! NIET OMDAT WE NIET GOED BOER ZIJN OF ONDERNEMER! maar door ambtenaren en politiek die zogenaamd betrouwbaar zijn! EN eerlijk en het goed met de sector voor hebben, wat Adema doet nu dat is echt perspectief geven aan de sector! nou beste Adema gelukkig zit jou tijd er haast op! WAT jij ons niet gunt , gun ik jou ook niet in de toekomst en dat is perspectief!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden