Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofcrisis

'RIVM laat zich door overheid manipuleren'

22 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Onder de rook van het RIVM kantoor in de Biltse Rading richtte de Farmers Defence Force (FDF) demonstratie vanmiddag zich niet in de eerste plaats op de wetenschappelijke medewerkers van dit instituut, maar op de overheid. "Het rekeninstituut laat zich door de overheid manipuleren", zo was de strekking van enkele sprekers. 

Vooral minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat werd afgeschilderd als de kwade genius, die minister Schouten dwingt stikstofruimte van de veehouderij in te leveren, zodat de rest van Nederland kan groeien.

"De politiek misbruikt het RIVM. Hun wetenschappelijke medewerkers zouden zich niet mogen laten gebruiken door de overheid om cijfers te herschikken op een manier die het overheidsbeleid ondersteund. Dat is niet wetenschappelijk. Wel begrijpelijk als je baan op het spel staat."  Dit was de teneur van de bijdragen als die van wetenschapper en hobbyboer Evert Mouw, die het AERIUS stikstofrekenmodel doorrekende en fouten blootlegde. 

Meten met twee maten
Herhaaldelijk kwam ook de EenVandaag uitzending ter sprake, waarin wordt aangetoond dat het RIVM bij de berekening van de stikstofuitstoot met twee maten meet. De natuurschade als gevolg van vliegbewegingen wordt heel anders berekend dan die van veehouderijen. En voor snelwegen geldt de omgekeerde redenering dan bij de veehouderij. Ammoniak uit de veehouderij kan honderden kilometers verderop gevolgen hebben en dat moet nauwkeurig worden berekend, maar dezelfde RIVM wetenschappers berekenen de belasting van de NOx uitstoot die het verkeer veroorzaakt tot slechts 5 kilometer afstand van de snelweg.

Spreker Johan Vollenbroek, die digitaal op een groot scherm meedeed aan het programma, claimde aan de basis te hebben gestaan van deze EenVandaag uitzending. Zijn Mobilisation for the Environment organisatie (MOB) leverde volgens hem de data waarmee kon worden aangetoond dat het RIVM met verschillende maten meet.

Meebewegen met samenleving
De presentator van het programma maakte van de gelegenheid gebruik om Vollenbroek te vragen af te zien van het openbaar maken van de zogenaamde PAS melders, volgens Vollenbroek 4.000 in getal. Samen willen FDF en MOB strijden voor een rechtvaardige overheid die niet met cijfers sjoemelt, maar dan moet wel eerst de PAS melders kwestie uit de weg worden geruimd, werd hem gevraagd. Mede door de haperende livestream verbinding kwam het verlossende woord van Vollenbroek er echter niet uit.

Dat was dan ook niet zijn belangrijkste missie met zijn bijdrage aan het programma, door de programmaleider omschreven als een ontmoeting tussen tegenpolen die laat zien dat het gesprek ondanks alles toch gaande blijft. Vollenbroek benadrukte in zijn toespraak dat de veehouderij uit de defensieve stellingen moet komen en beleid moet uitstippelen, gebaseerd op andere economische verhoudingen en veranderend consumentengedrag. Hij constateert dat de samenleving in hoog tempo 'veganiseert' en dat blijft volgens hem niet zonder gevolgen voor de veehouderij.

Niet duurzame import weren
Vollenbroek vindt FDF echter aan zijn zijde in zijn oproep te strijden voor een gelijk speelveld in de agrarische handel, binnen en buiten Europa. Samen naar Brussel om een goed plan te presenteren waarmee de Europese landbouw verduurzaamt, natuur en klimaat worden beschermd en waarbij vraag en aanbod beter in balans zijn, luidde zijn oproep. "Trump lapt de vrijhandelsregels van de World Trade Organisation (WTO) aan zijn laars. Het wordt tijd dat de Europese Unie dat ook gaat doen, zodat de productievoorwaarden waar jullie aan moeten voldoen, ook gelden voor de producten die (van buiten de EU) worden geimporteerd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden