Shutterstock

Inside Melk

Global Dairy Trade daalt minder hard

3 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

Na een periode van wat zwakkere zuivelnoteringen lijkt de internationale zuivelmarkt zich enigszins te stabiliseren op een, historisch gezien, hoog niveau. Op de Global Dairy Trade van vandaag (3 augustus) uit zich dat in nog slechts licht dalende noteringen, al waren er wel verschillen in de productgroepen zichtbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wel waren er flinke verschillen in de productgroepen zichtbaar. Het resultaat van de veiling van vandaag is iets zwakker dan vooraf werd verwacht. Prijsstijgingen waren er voor magere melkpoeder en boter. Een scherpe daling werd er genoteerd voor karnemelkpoeder. De gemiddelde prijs op de 289e veiling van de GDT komt uit op $3.784, dat is 1% lager dan op de veiling van 20 juli.

Sentiment stabiliseert
Het positieve sentiment op de zuivelmarkten dit voorjaar (met name vanwege een omvangrijke vraag vanuit China) heeft in de daaropvolgende maanden geleid tot een wereldwijd groter aanbod. Op de meest recente veilingen drukte dit langzaam maar zeker de prijzen wat naar beneden. De zuivelmarkt als geheel lijkt na de 8e daling op rij nu redelijk in balans. Analisten geven aan dat voor de prijsvorming de komende maanden doorslaggevend zal zijn of China haar hoge importvolumes continueert.

Grootste winnaar op de veiling vandaag was boter welke nu noteert op $4.589. Dat is een plus van 3,8% ten opzichte van de vorige veiling. Daarnaast waren ook  magere melkpoeder (SMK) goed gevraagd met een plus van 1,5% tot een niveau van $3.020. Relatief bescheiden stijgingen waren er voor boter concentraat (AMF) en Cheddar. Deze stegen respectievelijk tot $5.668 en $4.065, stijgingen van 1,3% en 0,7%.

Grootste daler was karnemelkpoeder welke 8,0% aan waarde inleverde. Het product noteert nu op $3.246. Ook volle melkpoeder (WMP) daalde aanzienlijk in prijs tot $3.598, een min van 3,8%. Lactose werd 3,1% minder waard en komt uit op $1.094.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden