Shutterstock

Analyse Energie

Gasnetbeheerder waarschuwt voor tekorten

2 April 2024 - Matthijs Bremer

Ondanks hogere wereldwijde LNG-prijzen blijft de Europese gasprijs behoorlijk constant. Opmerkelijk is dat Europese lidstaten minder LNG importeren om de reserves weer bij te vullen. De beheerder van het Nederlandse gasnet is niet gerust op de situatie en waarschuwt voor mogelijke tekorten. Ook de elektriciteitsprijs is stabiel en laag. Al was de prijs in het weekend vergeleken met de vraag aan de hoge kant.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs was deze week zeer stabiel. Op dinsdag 26 maart werd gas voor €27,23 per megawattuur verhandeld. Een dag later (op woensdag 27 maart) steeg de gasprijs tot €27,76. Daarna bleef de gasprijs zeer stabiel.

De lage Europese gasprijs vormt een risico voor het vullen van de Europese gasreserves. Volgens analisten ligt de Europese gasprijs op het moment onder de LNG-prijs, waardoor het niet rendabel is om vloeibaar gas naar Europa te exporteren. De LNG prijs stijgt op het moment tot het hoogste niveau in maanden. Deze stijging is het gevolg van een stijging van de Aziatische importen van 12%. In maart werd 24 miljoen ton LNG uitgevoerd, zo blijkt uit data van databureau Kpler. De voornaamste stijging komt van de Chinese, Indiase en Thaise markt. De hogere vraag is het gevolg van lage prijzen. Een ruim aanbod ten opzichte van de vraag en lage Europese gasprijzen drukken de LNG-prijzen. Volgens analisten is de prijs van LNG op het moment competitief vergeleken met andere fossiele brandstoffen.

De Europese importen daalden ondertussen met 20% tot 9,05 miljoen ton. Met name de lagere exporten uit de Verenigde Staten zorgden voor de zwakkere importen. Het gros van de exporten van de prominente faciliteit Freeport LNG ligt op het moment stil. Omdat twee derde van de capaciteit van de faciliteit tot mei laag blijft, is de verwachting van de markt dat de situatie nog wel even voortduurt. Met name de Europese markt merkt dat het aanbod lager is, aangezien 95% van het Amerikaanse LNG naar de Europese markt wordt geëxporteerd. Analisten verwachten dat de Aziatisch vraag verder groeit, waardoor het voor Europese landen moeilijk zal worden om aan voldoende gas te komen.  

Gasunie trek aan de bel
Het mag duidelijk zijn dat de leveringszekerheid van gas nog niet gegarandeerd is. Dat constateert ook de beheerder van het landelijke gasnet, de Gasunie Transport Services in een recent rapport. Volgens de beheerder kunnen koude winters er nog altijd voor zorgen dat het moeilijk wordt om de voorraden voldoende te vullen voor de opvolgende winter. Hoewel de kans dat het gebeurt klein is, roept de beheerder het kabinet op maatregelen te nemen.

De beheerder stelt verschillende maatregelen voor. Zo moet er een wettelijke vulnorm komen voor de gasopslagen. Daarnaast adviseert de organisatie om een noodvoorraad aan te leggen. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten geeft aan waakzaam te blijven, aangezien de maatschappelijke en economische gevolgen van gastekorten enorm zijn. Daarom werkt het kabinet aan meerdere wetsvoorstellen om een mogelijke gascrisis te voorkomen. Volgens Jetten zal het wetsvoorstel in het najaar naar de Tweede Kamer gaan.

Elektriciteitsprijs blijft constant
De elektriciteitsprijs bleef deze week laag. Op 27 maart bereikte de EPEX de hoogste stand, €73,83 per megawattuur. Daarna daalde de prijs fors tot het niveau van tussen de €42 en €45; op een dag na. Op zaterdag 30 maart steeg de prijs tot €62,59. Op maandag 1 april bereikte de elektriciteitsprijs het laagste punt van de week, bij een stand van €42,80.

De constant vrij lage prijzen zijn het gevolg van de forse productie van hernieuwbare energie. Tussen 24 en 30 maart werd in totaal 19,1% van alle energie door zonnepanelen opgewekt. De totale productie van windenergie kwam uit op 33%. Samen was de totale productie van hernieuwbare energie 52,1%. Het gevolg hiervan is dat slechts 28,5% van de elektriciteit uit gas werd opgewekt. Deze situatie sloeg in het weekend echter om. De elektriciteitsprijs was ondanks de lage paasvraag dit weekend vrij gemiddeld tot zelfs aan de hoge kant. Dat komt vooral door de zwakke productie van hernieuwbare energie.

Over heel het weekend, inclusief tweede paasdag (maandag 1 april), waren de opbrengsten uit windenergie laag. Op zaterdag was ook de productiviteit van zonnepanelen lager, waardoor een piek in de elektriciteitsprijs ontstond. Op zondag en maandag waren er wel duidelijke pieken in de productie van zonne-energie. Op zondag 31 maart piekte de productie op 16,48 gigawatt. Daardoor was elektriciteit tussen 13:00 en 15:00 uur ongeveer tussen de €1 en €3. Op maandag 1 april was de piek 1.394 gigawatt. Opmerkelijk is dat die piek rond 16:00 uur plaatsvond. Dit resulteerde in een uurprijs van rond de €0 tussen 13:00 en 17:00 uur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden