Shutterstock

Nieuws Politiek

Boerenzetels waterschap behouden, maar minder

31 Mei 2022 - 1 reactie

De geborgde zetels in de waterschappen blijven behouden, maar het worden er wel minder: vier in plaats van zeven à acht. Daarvan zijn er twee boerenzetels en twee voor natuurterreinen. Bedrijven verliezen hun geborgde zetels.

In de Tweede Kamer werd vanmiddag (31 mei) gestemd over een voorstel van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) om de Waterschapswet te democratiseren. Zij wilden in dat kader helemaal af van de geborgde zetels. Het wetsvoorstel werd aangenomen, maar de geborgde zetels voor de landbouw bleven uiteindelijk behouden dankzij een amendement van Pieter Grinwis (ChristenUnie) dat ook werd aangenomen. De gewijzigde laatste versie werd ondersteund door partijgenoten van Bromet en De Groot, Senna Maatoug (GroenLinks) en Joost Sneller (D66).

De stemming over de wijziging van de Waterschapswet werd vorige week uitgesteld voor het nodige overleg. Grinwis had tijdens het debat 18 mei over de wetswijziging een amendement ingediend. Daarin stond toen nog dat er een vaste verdeling van de geborgde zetels zou komen van twee voor de categorie ongebouwd (landbouw), twee voor natuur en twee voor bedrijven. In de uiteindelijke versie sneuvelden de twee geborgde zetels voor bedrijven en zijn er maar vier geborgde zetels, waarvan de helft voor landbouw. In het aangenomen amendement staat ook dat de eis vervalt dat ten minste één lid van het dagelijks bestuur een belanghebbende met een geborgde zetel is.

Eerste Kamer
Er werd ook nog een motie ingediend om de nieuwe zetelverdeling pas na de waterschapsverkiezingen van 2023 inwerking te laten treden, maar die werd verworpen. Mede-initiatiefnemer Bromet liet na de stemming weten dat het tot nu toe een heel interessante politieke reis was en dat zij die graag voortzetten in de Eerste Kamer, en de wetwijziging daar dus gaan verdedigen.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Oud 31 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10898737/boerenzetels-waterschap-behouden-maar-minder]Boerenzetels waterschap behouden, maar minder[/url]
Wat een krankzinnig verhaal. Van het niet stedelijk gebied is, pak hem beet, 80 tot 90% landbouw en 10 tot hooguit 20 % natuur. De natuur betaalt vrijwel niets aan polderlasten terwijl hun regenwater toch door hetzelfde gemaal moet als het boeren regenwater en hun terrein toch door dezelfde dijk beschermd wordt. En dan krijgen beiden evenveel geborgde zetels? Mij ontgaat daarvan de billijkheid. Maar Pieter Grinwis heeft er natuurlijk wel uitgehaald wat er in zit. Knap, dat dan weer wel.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief