Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotesten

Landelijk boerenprotest kent chaotisch verloop

18 December 2019 - 52 reacties

In Nederland zijn protesterende boeren woensdagochtend 18 december de weg op gegaan met trekkers. Naast zogenaamde 'langzaamaanacties' op de snelweg zijn ook boeren aanwezig bij grote industriële bedrijven, het Mediapark in Hilversum en distributiecentra van supermarkten.

Farmers Defence Force (FDF) onthoudt zich nadrukkelijk van deze acties, nadat de rechtbank de organisatie 17 december een verbod oplegde om distributiecentra te blokkeren. Inmiddels was de achterban al wel volop gemobiliseerd. In diverse appgroepen laten FDF-bestuursleden weten de acties wel aan te moedigen, maar logo’s en vlaggen mogen niet worden gebruikt. Stichting 'Bouw in Verzet' organiseert wel acties en verenigt zich met de boeren.

Chaotisch karakter
Doordat lokale actiegroepen nu op eigen houtje opereren, veelal zonder duidelijk plan, hebben de nieuwe acties een chaotisch karakter. Overal in het land duiken actiegroepen op. Zo is een groep onderweg richting het Mediapark in Hilversum. In Tilburg verzamelden de trekkers zich bij een distributiecentrum van Albert Heijn, maar na een uur werd die actie weer gestaakt. Ook industriële bedrijven (als autofabrikant VDL Nedcar in Born en chemiebedrijf Sabic in Bergen op Zoom) zijn een doelwit.

In de appgroepen wordt gewaarschuwd dat de politie deze maal niet zo tolerant is als bij vorige protesten. Rijden met trekkers op de snelweg is verboden, en er worden bekeuringen uitgedeeld. Toch zijn er honderden trekkers op de snelweg aanwezig. Om 9:00 uur noteerde de ANWB meer dan 400 kilometer file, wat ten opzichte van vorige actiedagen meevalt. Vervolgens nam het aantal kilometers weer af.

Hoe de acties zich verder gaan ontwikkelen, is lastig te zeggen. Dit omdat de algehele regie ontbreekt. Iedere actiegroep heeft zijn eigen doel. Ook is een grote groep Duitse boeren naar Nederland gekomen.

Commotie over deal
Gisteren kwam nog een bericht naar buiten dat het Landbouw Collectief en het kabinet een stikstofdeal hadden gesloten. Al snel bleek echter dat het nieuwsbericht, gepubliceerd op LTO ledenwebsite Nieuwe Oogst, niet actueel en onvolledig was. Farmers Defence Force en de andere partijen waren dan ook furieus over het uitlekken. De organisatie spreekt zelf van een principeakkoord.

Woensdagmiddag 18 december organiseert Boerenbusiness het Nationaal Economisch Landbouwcongres in Amersfoort. Die dag gaat gewoon door. De wegen rondom Amersfoort zijn naar verwachting goed bereikbaar. De bezoekers uit het noorden moeten rekening houden met extra vertraging rond Heerenveen.

 

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.

Meer over

Boerenprotest
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
52 reacties
jan veltkamp 18 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885080/landelijk-boerenprotest-kent-chaotisch-verloop]Landelijk boerenprotest kent chaotisch verloop[/url]
Deze demonstratie vandaag is zeker zo waardevol als de vorige. Gisteravond een voorlopig akkoord bereikt als zoethoudertje. Enkel en alleen omdat ze dachten de boeren en bouwwereld wel weer in te kunnen laten slapen. Deze massale actie vandaag laat zien dat dit niet meer lukt. Dat er zelfs massaal boeren uit Duitsland meedoen en vorige week in Ierland en Frankrijk zal ook (misschien en langzaam) in Brussel doordringen dat het menes is. Ga zo door en laat je niet ontmoedigen.
antoinette 18 December 2019
Een beroepsgroep die tot het uiterste getergd wordt door politiek en media, komt in verzet.
Gelukkig met steun van de bouwers en de burgers.
Ik vind de boeren grandioos.
hosternokke 18 December 2019
Niet luisteren naar ons ?Zal dan toch droog brood worden met kerst !!!!
???!!! 18 December 2019
hosternokke schreef:
Niet luisteren naar ons ?Zal dan toch droog brood worden met kerst !!!!
waar moet men het brood dan vandaan halen; water!!!

ziekenhuizen uitzonderen!
Arie 18 December 2019
Hopelijk grijpt de overheid snoeihard in. Ik mis de realiteitszin bij de protesterende boeren volkomen, het is tijd voor verandering en reductie van aantal boerenbedrijven in Nederland met zéker 80%! Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Deze ontwrichtende protesten zijn pas terecht als er geen goede af/uitkoop zou komen. Maar vooralsnog gaat het alleen maar om dat 'de stikstofplannen van tafel moeten'. Daar moet de overheid niet aan toegeven, we hebben een klimaatprobleem en (onder meer) het overschot aan boerenbedrijven moet gedwongen worden aangepakt.
Abonnee
Sjaak 81 18 December 2019
Arie

Als je niet eens weet hoe een kringloop in elkaar zit.
En nog 100 andere dingen die je vergeet voordat die 80% boer weg is
Reageer dan niet zo
Henk 59 18 December 2019
Arie

Als je 80% minder boeren wil moet je ook het aantal vliegbewegingen in Nederland met 80% verminderen en 80% minder asielzoekers toelaten. Gelijke monniken, gelijke kappen.
tot hier en niet verder 18 December 2019
Arie raasknalt zomaar wat, als hij verstand van zaken had zou hij stellen, als je werkt ben je de l?l in Nederland
Geertje 18 December 2019
Ik heb als burger genoten van deze chaos en Arie niet zulke domme uitspraken doen aub verdiep je in de materie.
jan4072 18 December 2019
@Arie, Als de boeren met hun kippen, varkens en koeien alle natuur vernielen waarom zit de natuur dan toevallig net dáár waar ook de meeste stallen staan. Kijk eens naar Groningen, niks geen stallen maar ook niks geen natuur. En al de betweters in de randstad die het zo goed weten? Hoe kan het dan dat daar zo weinig natuur is? De stikstof affaire is 1 grote lariekoek/poppenkast. Maar wel Schiphol uitbreiden. Vliegtuigen boven de 900meter tellen niet mee. En dan raar staan te kijken dat het ijs in Groenland smelt. Zou het misschien kunnen zijn dat het komt door de deken van smog die de duizenden vliegtuigen per dag daar hoog in de lucht aanleggen en daar maximaal voor het broeikas effect zorgen? Misschien daar wel eens over nagedacht?
Janus van de lange Dirk 18 December 2019
ja Arie,, beetje medeleven mag wel hey.
het is in het verleden vaak al zo geweest, dat waar je vandaag mee morst, je morgen vaak weer te kort komt.
Karel 18 December 2019
Dit zijn geen boeren meer, maar hersendode loonslaven.
Hopeloze actie, Haagse roofdieren in het hart grijpen en ontmaskeren.

HARD, ARGESSIEF EN MEDOGENLOOS.

Na giertank zou diesel gestort moeten worden in Haags binnenhof.
Dit is de enige taal die onze regerende ziekte herkent.
Akkerbouwer 18 December 2019
Arie schreef:
Hopelijk grijpt de overheid snoeihard in. Ik mis de realiteitszin bij de protesterende boeren volkomen, het is tijd voor verandering en reductie van aantal boerenbedrijven in Nederland met zéker 80%! Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Deze ontwrichtende protesten zijn pas terecht als er geen goede af/uitkoop zou komen. Maar vooralsnog gaat het alleen maar om dat 'de stikstofplannen van tafel moeten'. Daar moet de overheid niet aan toegeven, we hebben een klimaatprobleem en (onder meer) het overschot aan boerenbedrijven moet gedwongen worden aangepakt.
Waar zit jou verstand, straks geen gas inkomsten, export of belasting inkomsten meer om jou uitkering te betalen.

Nuttig maar snel een overvloed aan buitenlandse producten, liefst ook nog vegan food uit de usa of Brazilië. Zolang het maar een land is waar genetisch gemodificeerd toegestaan is!!!

Je zult vast geen idee hebben wat dat inhoud, dan kunnen ze met glyfosaat de gewassen spuiten. Lijkt mij gezond toe
? 18 December 2019
Ik hoop dat FDF keihard terugkomt, en nou met echte actie, niet dat slappe gedoe van het verleden, aan de overheid heb je totaal niks, hoe langer je het laat rotten, hoe meer dat het gaat stinken
Johan 18 December 2019
Arie,nu net zoveel koeien als in 1950, bovendien Nh3 vervuilt niet Nox daarentegen wel. Ons voedsel moet aan x eisen voldoen, vervolgens komt er vlees uit verwegniestan . mest wat een boer kan gebruiken moet worden afgevoerd door vrachtwagens stoten Nox uit. Den Haag roept maar wat. Goed dat er vandaag aktie werd gevoerd en de Duitsers DANK!!!!!!!!!!!!!!

schoenmakers 1 18 December 2019
goede uitkoop Arie, dat kun je niet van een overheidsorgaan verwachten, ik kan je legio voorbeelden aandragen dat de overheid niet uitkoopt, maar uitrookt
bblogic 18 December 2019
Er is een overschot aan natura2000 gebieden die de naam "natuur" niet waard zijn. Hef deze gebieden op en het probleem "stikstof" is de wereld uit. Deze gebieden zijn vaak roofbouwgebieden uit het verleden. Honderden jaren lang zijn vele heide en zandverstuivingsgebieden afgeplagd en door schapen begraasd om met schaapsmest en heideplaggen de schaarse vruchtbare gronden van stikstof te voorzien. Hier kwam een einde aan met de komst van kunstmest. Stikstof was geen probleem meer, en de roofbouw gebieden werden langzaam maar zeker weer vruchtbaarder, en planten die een schrale bodem vereisten kregen het moeilijk. Dit proces is niets anders dan puur natuur. Het is dan ook ongelooflijk dom om middels een natura2000 etiket dit soort gebieden schraal te houden, en het halve land plat te leggen. Dus weg met die natura2000 gebieden en het probleem is opgelost Hoe simpel kan het zijn.
Abonnee
Boer Jan 19 December 2019
Het is met name de onbetrouwbaarheid en regelzucht van de overheid die boeren tot het uiterste tergt, de hypocrisie welke van beleid en duiding af druipt.
De houding van de LTO helpt zeker niet mee het vertrouwen te verbeteren, een zogenaamd akkoord op punten zal geen zoden aan de dijk zetten.
Jarenlang uitgeknepen door de elite, en bestuurders. Terwijl deze zo maar allerlei verdragen voor goedkoop import voer maken met landen waar veel minder strenge regels omtrent productie gelden.

Vraag me af wanneer de actievoerders alle bewerkte producten preventief uit de schappen gaan halen welke met geïmporteerde kooi eieren geproduceerd zijn.
Dat zal unilever niet fijn vinden, maar de burger kan er begrip voor hebben.
Arnaud 19 December 2019
de begeleider van de inrichting waar Arie inzit had even niet opgelet.
Jannie 19 December 2019
Er is sprake van veel cognitieve dissonantie; argumenten zoeken om wat krom is recht te praten. Burgers krijgen ras minder sympathie voor de acties; overlast door chaos.
Abonnee
kraai 19 December 2019
Nou Jannie onder de boeren is geen sprake van cognitieve dissonantie die zijn het roerend met elkaar eens. De overheid maakt alles wat in honderd jaar is opgebouwd kapot.
Marie 19 December 2019
@kraai, lees je geen media of reacties van andere boeren. Het is een kakofonie, a lá overvol kippenhok.
akkerbouwbrabant 19 December 2019
bblogic schreef:
Er is een overschot aan natura2000 gebieden die de naam "natuur" niet waard zijn. Hef deze gebieden op en het probleem "stikstof" is de wereld uit. Deze gebieden zijn vaak roofbouwgebieden uit het verleden. Honderden jaren lang zijn vele heide en zandverstuivingsgebieden afgeplagd en door schapen begraasd om met schaapsmest en heideplaggen de schaarse vruchtbare gronden van stikstof te voorzien. Hier kwam een einde aan met de komst van kunstmest. Stikstof was geen probleem meer, en de roofbouw gebieden werden langzaam maar zeker weer vruchtbaarder, en planten die een schrale bodem vereisten kregen het moeilijk. Dit proces is niets anders dan puur natuur. Het is dan ook ongelooflijk dom om middels een natura2000 etiket dit soort gebieden schraal te houden, en het halve land plat te leggen. Dus weg met die natura2000 gebieden en het probleem is opgelost Hoe simpel kan het zijn.
@bblogic, klopt helemaal.

hier wordt natuur helemaal aangepast en afgegraven om er georganiseerde natuur van te maken. natuur is van oorsprong rijk aan organische stof en daardoor meststoffen in overvloed in de bodem.
Nu legt men hier een gebied aan wat helemaal op de schop is geweest en geen organische stof meer bevat. ook rijdt men heel de bodem tot op grote diepte vast als beton. vinden ze het gek dat niets meer wil groeien.
en als gras en bomen weer gaan groeien na verloop van tijd mag dat niet gebeuren want er is heide van armoede gaan groeien , en deze verdwijnt.
krud 19 December 2019
vanaf morgen alle melk 1 maand laten weg stromen.
daar bereik je meer mee
boerin Dieuwke 19 December 2019
@Krud. Als je dat doet, hoor je geen boer te zijn. Dat is ook crimineel gedrag. Melklozen is erger dan ammoniak. Ga aan het werk vlegel.
???!!! 19 December 2019
krud schreef:
vanaf morgen alle melk 1 maand laten weg stromen.
daar bereik je meer mee
Hoe kan ik meebetalen, heb geen melk en zie dat als éérste werkende optie!? Taak voor BO akkerbouw???!!!
Wille Dille 20 December 2019
met Rutte staat zo ons land onder water en is het onze eigen schuld

DAT IS VVD MENTALITEIT
Pietje 20 December 2019
Beste Mensen,
Volgens mij is ons land behoorlijk ziek in het hoofd.
Iedereen heeft maar een mening op basis van onjuiste informatie.
Er is geen respect meer voor mensen met een andere mening en daardoor wordt het wel erg moeilijk om er samen uit te komen zoals dat in een normale democratie werkt.
Groepen in de samenleving worden maar over 1 kam geschoren,terwijl ik ervan overtuigd ben dat in iedere groep de meerderheid bestaat uit mensen die als goed mens geboren worden.
Ook boeren worden over 1 kam geschoren terwijl er een levensgroot verschil is tussen akkerbouwers,melkveehouders,varkenshouders,kippenhouders en overige agrarische sectoren met ieder gedeeltelijk tegengestelde belangen.
De politiek kan dan ook niet stellen dat ze in 1 dag een akkoord bereikt hebben met de boeren want dat is onmogelijk ivm deze diversiteit om dat zo snel te bewerkstelligen.
Dat vergt een langdurige tijd van respectvol overleg en geven en nemen om samen tot een akkoord te komen en een stemming van alle boeren zoals dat in een democratie gehoort.
Boeren horen nu op tv dat boeren een akkoord gesloten hebben terwijl +- 99% van de boeren helemaal niks gevraagd is.
We leven tegenwoordig in een vergelijkingsmaatschappij waarin hebzucht,afgunst,jalozie en machtmisbruik een steeds grotere rol gaan spelen en het belangrijkste wat werkelijk bij kan dragen aan geluk zoals tevredenheid,mensen nemen zoals ze zijn,liefde,oprechtheid,er voor elkaar zijn,etc op de achtergrond raken.
Veel mensen hebben een bepaalde zienswijze en willen die zienswijze koste wat kost,respectloos voor een andere mening,opdringen aan anderen zonder de realiteit onder ogen te zien.
Of zie ik hetallemaal verkeerd?
Ook ik heb de wijsheid niet in pacht en sta open om mee te denken over andere zienswijzen.
Pietje 20 December 2019
Feiten
Na de oorlog was er nog zeer veel waardering voor de boeren en is er vanuit de EU begonnen met het geven van subsidies om boeren te stimuleren om uit te breiden om voedselvoorziening veilig te stellen.
Hier is te lang mee doorgegaan.(mijn mening)
Ook zijn in de EU de prijzen voor agrarische producten kunstmatig hoog gehouden door vanaf een bepaalde miniumprijs producten op te kopen door de EU.
Volgens mij verkeerd want dat verstoord een normale marktwerking en zo creeer je overschotten(mijn mening)
Op een gegeven moment heeft de EU besloten dat het beter is om die kustmatig hoge prijzen af te schaffen.
Omdat boeren met hun bedrijfsplannen,financiele verplichtingen rekening hebben gehouden met deze kunstmatig hoge prijzen,is er toen besloten om de boeren rechtstreekse toeslagen te betalen omdat anders zeer veel boeren failliet zouden gaan.
Deze toeslagen worden jaarlijks afgebouwd.
Zou het beter zijn om uit de EU te stappen zodat we minder bij hoeven te dragen en ook deze subsidies en vele andere subsidies niet meer ontvangen en dit als Nederland gewoon zelf regelen?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik te weinig betrouwbare info heb om daar een zinnig antwoord op te geven.
In de agrarische sector gaat veruit de meeste subsidie naar de akkerbouwers en niet naar de veehouderij.
Volgens mij zelfs helemaal geen subsidie naar varkens- en kippensector ,die juist zo onder vuur ligt.
Mestprobleem?
Volgens mij wordt vrijwel 100% van de kippenmest verwerkt of gaat de grens over.
In de varkenssector wordt ook minimaal 60% van de overschotmest verwerkt of gaat bewerkt de grens over.
Restant wordt geplaatst bij akkerbouwers die zelf geen vee hebben.
Er zijn strenge regels die de max hoeveelheid mest bepalen.
Die max hoeveelheid zou wat mij betreft wat verhoogd mogen worden in combinatie met zeer streng straffen van die enkele fraudeurs die het voor de gehele sector verpesten.
Pietje 20 December 2019
De overheid is de hoofdschuldige aan de schaalvergroting in de veehouderij.
Feiten:
Er is door de de overheid voor de varkenssector bedacht dat de GEMIDDELDE ammoniakuitstoot per varken moet dalen van 4,5 naar max 1,5 kg vanaf +- 2000
De boer heeft dan de keuze om alle bestaande stallen aan te passen om de ammoniakuitstoot te verlagen of om er een hele grote stal bij te bouwen met luchtwassers waardoor deze varkens bv maar 0.2 kg ammoniak produceren,zodat het gemiddelde per varken toch onder de 1,5 kg komt.
De gehanteerde waardes kloppen niet exact maar zitten wel zeer dicht bij de waarheid.
Investeren in luchtwassers op bestaande stallen is niet rendabel dus heeft overheid een situatie gecreeerd van pompen of verzuipen.
Agrarische adviseurs en ook de banken,hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt door de varkenshouders te hersenspoelen met het idee dat ze eigenlijk niks anders kunnen dan flink uit te breiden als ze boer willen blijven.
En dan gaan ook nog de hebzucht,jalozie en afgunst en het vergelijken meespelen; wat een ander kan ik ook of zelfs beter.
Mij lijkt het goed dat de overheid is gaat bekijken wat er allemaal fout is gegaan in het verleden,excuses hiervoor aan te bieden en de rotte appels uit het ministerie van landbouw te verwijderen.
Als de overheid de veehouders met respect behandelen,zijn er heus wel veehouders bereid om de veestapel te verminderen MITS daar een goede belastingvrije vergoeding tegenoverstaat.
In combinatie met goede omscholingsregeling of vervroegd pensioen.
Het boerenvak is een vak apart,meest familiebedrijven al zeer vele generaties lang.
De meeste van hen zijn helemaal niet zo met geld bezig maar willen gewoon boer zijn.
Het vergt een zeer lang respectvol proces om deze mensen te overtuigen dat ze ook iets anders kunnen gaan doen waardoor ze meer vrije tijd krijgen en misschien wel veel gelukkiger kunnen worden.
Ook dit ligt voor iedere mens anders; Er zijn ook mensen die gelukkig worden van meer dan 60 uur werken,ook daar heb ik respect voor,moet iedereen zelf weten.
Iedereen(ook de mensen met andere meningen) veel geluk,wijsheid en fijne feestdagen gewenst
Veel van
Akkerbouwer 20 December 2019
Nou nou pietje jij hebt er verstand van. Google eerst eens zou ik zeggen.

In 2019 heeft NL overal dezelfde inkomenssteun per ha. Daarvoor had een intensieve melkveehouder toch duidelijk meer per ha. Dit is langzaam afgebouwd
Pietje 20 December 2019
Akkerbouwer,je hebt gelijk met uitzondering van het googelen. Heb ik iets anders beweerd dan?
Goed lezen wat ik schrijf!
Pietje 20 December 2019
De kippenhouders en varkenshouders die geen grond hebben,krijgen GEEN subsidie en dat zijn nu juist sectoren die moeten halveren volgens de linkse partijen.
drent 20 December 2019
die subsidie is ontstaan als compensatie voor de lage graanprijzen innde jaren 90, later zijn er allerlei toeslagen wat eerst op een produkt lag eraan toegevoegd, denk aan zetmeelsteun, slachtbijdrage etc. Inmiddels zijn alle toeslagen gelijk getrokken en hebben boeren die in het verleden niks kregen nu ook een hectaresteun terwijl anderen aardig hebben moeten inleveren. Dat een gedeelte van de boeren geen subsidie krijgt heeft er alleen mee te maken dat ze geen grond hebben.
Huib Rijk 20 December 2019
Pietje, een opluchting om eens een bijdrage te lezen die opbouwend is. Ik maak me echt zorgen over de sfeer in de landbouw. Ik begrijp wel de emoties en de onzekerheid. En dit forum is niet noodzakelijk de doorsnee van de landbouw. Maar al te vaak is de mening hier dat alles buiten de landbouw idioot en/of crimineel is. En dat alles van de landbouw goed is want gebaseerd op gezond boeren verstand.
Ik ben het grotendeels eens met je analyses. Maar ik zie allerlei ontwikkelingen als een proces dat zijn eigen logica heeft. Met je opmerking "Mij lijkt het goed dat de overheid is gaat bekijken wat er allemaal fout is gegaan in het verleden,excuses hiervoor aan te bieden en de rotte appels uit het ministerie van landbouw te verwijderen." ben ik het niet eens. Mijn mening is dat de landbouwlobby in het verleden eerder te sterk dan te zwak is geweest, met de huidige situatie als gevolg. Dat had ook anders kunnen zijn. En in andere landen is dat ook zo. In Duitsland is de veehouderij praktisch geheel grondgebonden. Je stelt dat er geen mestoverschot is omdat er veel verwerkt of geëxporteerd wordt. Dat klopt. Alleen is dat een enorme financiële last voor de veehouderij. Klopt het dat in de veehouderij er per arbeidsplaats een half jaarinkomen ieder jaar opgaat aan mestafzet.
Is het niet eigenaardig dat de veehouderij uit alle macht op peil wil blijven? Ik begrijp de emotie daar achter wel, maar als de sector met 25-33 % krimpt dalen de mestafzetkosten naar nul. Ik ben zelf akkerbouwer dus ik zeg het niet in mijn belang. Sterker nog, het belang van de akkerbouw is dat je mest met geld toe krijg, dat de bietenpulp mooi geld opbrengt, dat voergraan rendabeler is dan baktarwe. Als de intensieve veehouderij flink krimpt dan is dat gunstig voor de boeren in die sector, maar ongunstig voor toeleveranciers en afnemers daarvan - inclusief de akkerbouw.
Akkerbouwer 20 December 2019
Pietje schreef:
De kippenhouders en varkenshouders die geen grond hebben,krijgen GEEN subsidie en dat zijn nu juist sectoren die moeten halveren volgens de linkse partijen.
Zonder hectare toeslagen zou de tarwe prijs zeker hoger zijn, deze steun is ooit gekomen voor een gegarandeerd en goedkoop voedselpakket. Hierdoor profiteren de kippen en varkensboeren dan ook automatisch mee.

Maar van mij mag de steun eraf hoor, heb liever gewoon m’n inkomen vanuit de markt.

Trouwens scheelt ook een hoop ambtenaren bij rvo.
Abonnee
betweter 20 December 2019
zou ook handig zijn als de boeren met een mond spreken,en niet 2 bij nieuwsuur die elkaars ideeen aanvechten.
gewoon altijd dezelfde die daar zit
regelbedenker 21 December 2019
Ik geloof maar amper dat de prijs van onze producten hoger zou zijn zonder de betalingsrechten, immer vinden onze regelgevers het veel te fijn om hun vriendjes uit Verweggistan hier van alles op de markt te laten brengen wat aan geen een eis hoeft te voldoen, dierwelzijn, antibiotica, hormonen en noem maar op
Pietje 21 December 2019
Je kunt niet spreken over "de landbouwlobby" of "de boeren"
Vroeger waren boeren gemengde bedrijven maar tegenwoordig vooral gespecialiseerd in akkerbouw,varkenshouder,kippenhouder,melkveehouder,vleesveehouder en overige sectoren die ook veel tegengestelde belangen hebben.
Wat is het probleem om eens reeel te bekijken wat er fout is gegaan in verleden en boeren schandalig behandeld zijn en er juist maatregelen genomen zijn door de overheid die de schaalvergroting juist veroorzaakt hebben?
Was de vroegere landbouwlobby onpartijdig of was er eigenbelang of voorkennis in het spel?
Vertegenwoordigde deze lobby alle boeren of slechts een heel klein groepje boeren?
Gaat het niet tegen de rechten van de mens in om oa 10% van de varkensrechten in te nemen,mensen met een geldige vergunning te verplichten tot peperdure emissiebeperkende maatregelingen, etc , zonder enige financiele compensatie?
Dan kunnen ze nu ook wel bedenken om alle auto's binnen enkele jaren aan te passen om de stikstof- en co2- uitstoot te verlagen zonder enige financiele compensatie daarvoor en per onmiddelijke ingang de uitbreiding van het aantal auto's op slot zetten en een autorecht invoeren wat verhandeld kan worden.
Wat is het verschil?
Pietje 21 December 2019
Maar auto's brengen veel geld op voor de schatkist dmv wegenbelasting en zeer hoge belasting op brandstof.
Ook van onze energienota gaat uiteindelijk +- 75% naar de schatkist door alle misleidende heffingen.
Het is een grote hypocriete bende in de tweede kamer.
Kjol 21 December 2019
Ik vraag me weleens af hoe het mogelijk is dat zo’n rijk en dichtbevolkt land als NL het voor mekaar krijgt om er zo gigantisch veel geld doorheen te jassen dat er een hoge belastingdruk/accijns noodzakelijk is om de begroting rond te krijgen.
In een normaal bedrijf zou het een ernstige vorm van compleet mismanagement betekenen.
hans 22 December 2019
Kjol

De nederlandse regering laat de werkende mens betalen, tot opgetelt tot 85% van z'n verdiensten (ink. bel., btw, accijns, en zeker ook via de verpl. verzekeringen),

verdeelt dit geld voor een gedeelte over
- de gehele bevolking zodat grote bedrijven hun veel te dure spullen kunnen verkopen zodat zij hun mega-winsten als divident uit kunnen betalen aan de happy-few,

- en voor een gedeelte wordt dit geld rechtstreeks uitgegeven aan grote bedrijven die "opdrachten" van de staat veel te duur uitvoeren, vaak nog ondermaats van kwaliteit zodat de geldkraan blijft stromen en die hun mega winsten ook naar diezelfde happy-few kunnen overmaken.

Nederland is "rijk" maar de gewone man heeft slechts steeds hogere schuld, direct en indirect. De nederlander is slechts het doorgeefluik van rijkdom.

In "normale bedrijven" gebeurt soms hetzelfde, door alle geld uit een goedlopend bedrijf naar de directie en aandeelhouders over te sluizen blijft een failliete bv achter.
Jammer genoeg is Nederland meer een cooperatie, dus de leden(inwoners) worden straks hoofdelijk aansprakelijk gesteld en moeten de schuld betalen.
Abonnee
Vrij grof 22 December 2019
Jullie hebben het over een rijk land!!
Laat me niet lachen, de staatsschuld gedeeld door het aantal inwoners is ca. 24000 euro per inwoner .
Tel daar de schulden van gemeenten ook nog maar bij op en je zit zo aan een dikke 30k schuld per inwoner van Nederland.
Nederland is m.i. straatarm en hebben zeer slecht op de winkel gepast.
Geld verdienen weten ze al helemaal niet hoe dat moet .
Ze weten in Den Haag niet eens hoe je het moet schrijven!!
hans 22 December 2019
Wat doet "den Haag" anders dan haar inwoners, haar kiezers?

Ieder leent tegen de klippen op, betaalt wat de gek vraagt, laat de bank tot het uiterste gaan. Land en huizen wat per jaar zomaar 10% in waarde stijgt. Kan toch niet kapot, je bent gek wanneer je niet meedoet.

En dan is ineens iedereen straatarm, alle bezit is in handen van het grootkapitaal, want er is "crisis".

Het blijft een rijk land, alleen de eigenaren zijn van naam verandert.
joop 23 December 2019
als je mensen aan het werk hebt, betaal je dus voor 4 mensen en je krijgt er maar 1 (lees loonkosten, belasting, ect), er vreten er 3 mee voor niks. beloon de werkende man/vrouw en straf de werkeloze. met de groene gaan er steeds meer meevreten voor niks, de groenen hebben nog nooit gewerkt
Pietje 23 December 2019
Het is makkelijk werken met geld van anderen.Politici bedenken tegen een dik salaris allerlei plannetjes die ze zelf niet hoeven te betalen en zelf financieel niet verantwoordelijk zijn.
Om dezelfde reden gaat dit in cooperaties ook vaak fout.
Zelfs in goede doelen organisaties gaat dit fout doodat daar in de top mensen zitten die zichzelf schandalig veel geld toeeigenen.
Hoe hypocriet kun je zijn?

Fosfaatrecht,varkensrecht,melkveerecht etc
Waar is het einde?
Wanneer komt er een mensenrecht,moeten families die dan te hard groeien ook aan inkrimpen?
jpkievit 23 December 2019
Let op het landbouwcollectief moet blijven vasthouden aan hun eisen geen water bij de wijn
George 24 December 2019
Dat je nou alleen maar aan wijn kunt denken.
Abonnee
pruikenmaker 24 December 2019
Wat een schitterende bijdrage , Hans.
De spijker op zijn kop, de 'happy few' zijn Rutte en de aandeelhouders van de multinationals waar de wereld voor moet kruipen.
De mensen die het werk moeten doen zijn slaven van het Groot Kapitaal.
hans 24 December 2019
Bedankt Pruikenmaker, en denk even aan mijn bericht wanneer je één van die happy few weer z"n "kerstboodschap" met vrede op Aarde ziet uitspreken.
Eén van de club die tot aan z'n nek schuldig is aan de misstanden op deze Aarde, die haar posities tegen elke prijs zal verdedigen, de planeet en de mensen erop gewoon uitkleedt, en die hun bezit jaarlijks met miljarden!! per persoon ziet toenemen en ons verkondigt de broekriem aan te moeten halen en meer te werken want de cake is zogenaamd op.
Pietje 25 December 2019
Ja Hans,de wereld is ziek.
Hebzucht,jalozie en afgunst zijn de grootste vijanden vd mens.
Hierdoor ontstaat er oa machtmisbruik,misplaatste trots,eigen waarheden omdat mensen kosten wat kost niet toe willen geven dat ze fout zitten,etc
Zalig kerstmis iedereen!
Abonnee
pruikenmaker 26 December 2019
Geef ons brood en spelen vraagt het volk. De happy few zorgt hier zogenaamd voor en breidt haar misstanden elk jaar weer met miljarden euro's uit. Als je dit aan de kaak stelt wordt je gelijk weggezet als complotdenker of een rigide pessimist.
Wel dankbaar dat er mensen zijn met dezelfde denkrichting.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Nieuws Stikstof

Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Boeren met trekkers weer op de barricaden

Nieuws Boerenprotest

Boeren met trekkers weer op de barricaden

Duitse melkveehouders op de barricade

Nieuws Melk

Duitse melkveehouders op de barricade

Duitse boeren stellen stevige eisen aan politiek

Nieuws Boerenprotest

Duitse boeren stellen stevige eisen aan politiek

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief