hans engbers / Shutterstock.com

Ruwvoertour Mest

Nat weer zorgt voor uitstellen bemesten

11 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Een aantal weken geleden is het mestseizoen van 2020 van start gegaan. De meeste deelnemende veehouders van de Ruwvoertour hebben het grasland voor de grote regenval kunnen bemesten.

Een deel van de veehouders heeft pas later kunnen bemesten en moest dit doen onder natte omstandigheden. De grote hoeveelheden neerslag zorgen er nu voor dat de weilanden te nat zijn om mest op uit te kunnen rijden. Hierdoor zit menig veehouder met nat land en overvolle mestputten.

De deelnemende veehouders die wel mest uit konden rijden, hebben dit in de dagen na 16 februari gedaan. In die week was het land op de meeste plekken nog droog genoeg, zo blijkt ook uit foto's die door de veehouders zijn aangeleverd. Hierop is te zien dat er tijdens het bemesten van de percelen weinig schade is gereden.

De foto's die Boerenbusiness in de afgelopen week van diezelfde veehouders heeft ontvangen, vertellen een ander verhaal. Hier is te zien dat de percelen na de grote hoeveelheid neerslag nu te nat zijn om op uit te kunnen rijden.

Sleepslangen vanwege nattigheid
De deelnemende veehouder uit Zuidbroek (provincie Groningen) heeft 26 februari zijn land bemest. Hij meldt dat hij dit normaal zelf doet met de mesttank, maar vanwege de natte omstandigheden heeft hij ervoor gekozen om te bemesten met de sleepslang om beschadiging van het land zoveel mogelijk te voorkomen.

Friesland
Een andere deelnemer uit het Friese Jelsum heeft op 7 maart zijn maïs- en grasland bemest. Het maïsland, dat met gras is ingezaaid, is bemest om later te kunnen ploegen.

Het grasland is bemest voor zo ver dit kon. Sommige stukken waren droog genoeg, terwijl andere delen niet begaanbaar waren met machines. Deze veehouder heeft een mestvergister op zijn bedrijf en kan hier mest in kwijt. De reden om te bemesten was dus niet omdat de put vol zat, maar omdat het land de mest hard nodig had.

Noord-Holland bemest als laatst
Eén veehouder heeft nog later bemest, hij heeft op 9 maart met de sleepslang zijn grasland bemest. Op foto's die de veehouder uit Aartswoud heeft gemaakt is nagenoeg geen schade aan het land te zien, ondanks dat er de afgelopen weken veel neerslag is gevallen in dat gebied.  

Dit weiland is op 20 februari bemest, 2 weken later was het land niet meer begaanbaar voor machines
Dit weiland is op 20 februari bemest, 2 weken later was het land niet meer begaanbaar voor machines.

 

Bemest grasland in Aartswoud, hier is de mest op 9 maart uitgereden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox