Eigen foto

Ruwvoertour Week 11

Grasgroei komt traag op gang door kou

19 Maart 2021 - Erik van der Deure

Door de kou en regenval van de afgelopen dagen is er weinig activiteit op de percelen. Waar de drijfmest dit jaar vlot en zonder schade kon worden uitgereden, laat de kunstmestgift nu lang op zich wachten. 

Met de aanhoudende kou en regen hebben veel deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour de kunstmestgift uitgesteld. Maar met de positieve weersverwachtingen in het vooruitzicht gaan een aantal deelnemers volgende week van start. 

Bodemtemperatuur op peil 
''Tussen de 5 en 8 graden begint het gras rustig aan te groeien. Wanneer er naar de wortels wordt gekeken en deze witte puntjes laten zien, dan wil de plant groeien en heeft het behoefte aan bemesting", aldus Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest-Nederland van Limagrain. "Deze eerste bemesting kan het best uit drijfmest bestaan, omdat dit alle nutriënten bevat. Maar als bijvoorbeeld op nieuw grasland dat nog niet mogelijk is, is een eerste kleine kunstmestgift erg verstandig.'' Zo heeft Bert Wissels uit Hengelo alleen op de ingezaaide stukken een kunstmestgift toegediend om het jonge gras een goede start te geven. 

  Actuele bodemtemperatuur                                                  Bron: KNMI

Veel spreiding tussen deelnemers 
Silvain Kusters uit Guttecoven (Limburg) hoopt volgende week de eerste gift toe te dienen. ''Om de voordelen te benutten van een verdeelde gift mag de kunstmest ondertussen wel het land op. Als eerste gift strooi ik de 'grasmix entec'. Door het hoge aandeel ammoniumstikstof en het toegevoegde deel zwavel is het een mooie gift om mee te starten. Joost van Nostrum uit Brabant wacht nog even met het strooien. ''De percelen zijn naar mijn mening nog te nat. Ik wil nog een dag of 10 wachten, voordat ik de kunstmest toedien.'' 

Waar de groei over het algemeen achterblijft door de kou, merkt Ruben Marijnissen in Zeeland daar niks van. In tegenstelling tot de andere deelnemers heeft hij ervoor gekozen om vroeg de eerste gift te strooien. ''Het gras was eraan toe en de bodemtemperatuur was goed, dus heb ik ervoor gekozen om te strooien en ben daar zeer tevreden over'' Hierdoor heeft Marijnissen een aanzienlijke voorsprong op de rest en is bijna toe aan de tweede kunstmestgift. 

Grashoogte bij perceel in Nieuwerkerk (Zeeland)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden