Eigen foto

Ruwvoertour Week 13

Percelen los en kruimelig klaarleggen voor snijmaïs

30 Maart 2021 - Erik van der Deure

Nu de natte en koude periode van begin maart achter ons ligt, worden de maïspercelen klaargemaakt. Zo ook de percelen van de Ruwvoertour 2021. De voorbereidingen voor het zaaiklaar maken gaan voorspoedig en zonder al te veel moeite. Dat is een mooi uitgangspunt voor een snelle beginontwikkeling. 

Een goed zaaibed bevordert immers de water- en luchthuishouding, waardoor het zaaibed beter kan opwarmen. Een goed geprepareerd perceel is zeker voor derogatiebedrijven belangrijk, doordat zij te maken hebben met een bemestingsverbod van fosfaat. Het jonge plantje kan geen gebruik meer maken van het fosfaat uit de kunstmest en is daardoor afhankelijker geworden van de goede ondergrond. Telers streven er naar het zaaibed los en kruimelig klaar te leggen, met een onderlaag zonder verdichtingen. 

Grondbewerking 
De deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn druk bezig om het maïsland klaar te maken voor het zaaien. De groenbemesters worden ondergewerkt en het grasland wordt gescheurd. Door de groenbemester ongeveer 6 weken voor het zaaien onder te werken, kan de mineralisatie mooi op gang komen.

Perceel in Zuidbroek (Groningen) klaarmaken voor de maïs.

Op het perceel in Guttecoven (Limburg) is vorige week (week 12) 20 ton vaste mest uitgereden. Het oude grasland perceel is afgelopen zaterdag omgeploegd en ligt klaar om te zaaien, wat naar verwachting in de laatste week van april gaat gebeuren. 

Perceel in Guttecoven (Limburg): vaste mest op maïsland.

Ideaal zaaimoment nooit hetzelfde 
''Door eind april of begin mei te zaaien, verklein je de kans dat de jonge plant nachtvorst om zijn oren krijgt, want daar is hij nog niet tegen opgewassen", zegt Robert ter Maat, ruwvoerspecialist Midden-Nederland van Limagrain. "Daarom zien wij het liefst het maïszaad niet eerder dan half april de grond ingaan. Maar garanties zijn er nooit, zo is vorig jaar de eerste maïs begin april gezaaid. Op het moment van de nachtvorst in mei, kon deze plant veel meer hebben dan de maïs van eind april."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden